štvrtok 31. januára 2008

Eufória z kroku FEDu vypršala rýchlosťou letu do kozmu. Akcioví obchodníci už očividne strácajú vieru v rýchlu nápravu



Jedna z najneistejších obchodných seansí na akciových trhoch v USA napokon naplnila naše varovné slová, keď eufória z ďalšieho rázneho zníženia úrokovej sadzby FEDom netrvala dlhšie ako hodinu a hlavné akciové indexy svorne uzatvárali v negatívnom pásme. Index Dow Jones -0,3%/12442, Nasdaq Composite -0,38%/2349 a S&P500 -0,48%/1355.
Počas celého dňa do zverejnenia bolo obchodovanie charakterizované veľmi úzkymi pásmami, pričom firemné ani prekvapivé makroeonomické zverejnenia obchodovanie výraznejšie nenarušili. Počiatočná pozornosť sa sústreďovala na prvý odhad tvorby pracovných miest súkromným sektorom ADP, ktorý je tradične zverejňovaný dva obchodné dni pred Nonfarm Payrolls. Výsledný odhad prírastku +130 tisíc výrazne prekonal očakávania analytikov na hladine +40 tisíc, avšak netreba zabúdať na to, že korelácia medzi ADP a Nonfarm Payrolls najmä v posledných mesiacoch výrazne pokrivkáva. Navyše sú to iba prvé odhady a s veľkou pravdepodobnosťou dôjde k ich revíziám a to smerom nadol.
Druhým kľúčovým číslom dňa bolo HDP USA za štvrtý kvartál roku 2007, kedy sa mal po prvý krát v plnej sile predviesť vplyv realitno-úverovej krízy spustenej koncom augusta 2007. A tak sa aj stalo, výsledný rast HDP o 0,6% za 4Q bol výrazne pod trhovým konsenzom +1,2%. Recesia realitného trhu, kontrakcia domácich aj firemných úverov, spolu s výrazne negatívnym spotrebiteľským sentimentom si tak vyberajú svoju daň. Tieto dva výsledky však pred rozhodnutím o sadzbách vytvorili neutrálnu atmosféru, keď ADP mierne znižovalo šance na silné zníženie úrokovej sadzby a 0,6% HDP pôsobil opačným smerom. Spolu s HDP bol zverejnený aj Jadrový cenový index PCE, ako jeden z najsledovanejších inflačných ukazovateľov FEDu .
Následne sa už iba čakalo na rozhodnutie FEDu, keď trhová likvidita bola na minimálnych úrovniach a medzi obchodníkmi bola vysoká nervozita. Dôvodom bola unikátne široká ponuka FEDu, keď alternatívy začínali na ponechaní úrokovej sadzby a optimistické odhady nevylučovali ani 0,75% zníženie. Nakoniec sa naplnila aj nami očakávaná varianta 0,5% zníženia, keď menšia redukcia by bola trhovým sklamaním a FED počas minulého týždňa už vykročil na túto veľmi vratkú cestu, keď zakročil po prudkom prepade svetových akciových trhov počas pondelka. Týmto krokom si však FED z nášho pohľadu minul nadmernú časť ostrej munície, keď ťažké trhové obdobie je ešte iba pred nami. A zároveň tým dokazuje, že nebol ani v najmenšej miere schopný varovať pred rozsahom možných dopadov, keď počas septembra a októbra roka 2007 vyjadrenia členov FEDu hovorili o minimálnych dopadoch na ekonomiku. Dnes sa už na veľmi pravdepodobnom skĺznutí americkej ekonomiky do recesie zhoduje prevažná časť finančných domov na Wall Street a viac ako 50% šancu tomuto scenáru pripisuje už aj bývalý dlhoročný šéf FEDu Alan Greenspan, ktorý podľa nášho názoru z veľkej časti prispel k súčasnému žalostnému stavu na realitnom trhu dlhodobým neopodstatneným udržiavaním úrokovej sadzby na 1%.
Najzaujímavejším faktom včerajšieho obchodovania však bola krátkodobosť trvania eufórie zo zníženia úrokovej sadzby. Vo včerajšej analýze sme pred touto možnosťou varovali, ale okamžitý obrat v priebehu hodiny bol naozaj veľmi prekvapivý. Obchodníci si postupne začínajú uvedomovať, že upokojujúce slová o miernom spomaľovaní ekonomiky nestoja na reálnych základoch a deteriorácia základných fundamentov na úverovom a realitnom trhu, spomaľovanie spotrebiteľských výdajov, vysoký nárast nákladov na základné komodity a prudký pokles cien nehnuteľností sa postupne prelievajú do všetkých sektorov ekonomiky. Zníženia sadzieb budú mať pravdepodobne vplyv na uvoľnenie tenzie na medzibankovom trhu a miernom znížení nákladov na hypotekárne splátky, avšak neschopnosť sekuritizácie hypoték spolu s poklesom hodnoty nehnuteľností stojacich za týmito cennými papiermi si svoju daň ešte iba vyberie. Najvýraznejší vplyv očakávame ako sme už viackrát avizovali u zaisťovateľov rizík dlhopisov, úverových spoločností a finančných inštitúcií. Lákajúce historicky nízke ceny ich akcií naďalej nesú pre investorov vysoké riziko. Je iba otázkou času, keď budú ratingové agentúry donútene znížiť rating týmto zaisťovateľom a lavíne znižovania ratingov cenných papierov nimi zaistených a straty ich držiteľov môžu byť oveľa vyššie akých sme boli svedkami doteraz. Tohto rizika si treba byť vedomí.Dnešný obchodný sentiment budú ovplyvňovať tieto firemné zverejnenia pred otvorením trhov: CVS Corp (CVS), Marathon Oil (MRO), Procter&Gamble (PG), Tesero (TSO) a Wyeth (WYE). Z makroekonomických zverejnení očakávame pravidelnú zmenu požiadaviek o podporu v nezamestnanosti (14:30, jeden z najlepších ukazovateľov stavu pracovného trhu), Jadrový cenový index PCE za december ( pre FED indikátor inflácie, včerajšie zverejnenie kvartálneho PCE však bude dôležitosť tohto čísla redukovať) a Osobný príjem za december (konsenzus +0,4%, predchádzajúci mesiac +0,4%). Zverejnenia uzatvorí o 15:45 Chicago PMI, ako jeden z ukazovateľov výrobnej aktivity v priemyselne dôležitej časti USA. Celkový sentiment však nie je zďaleka dobrý. Ak 1,25% zníženia základnej úrokovej sadzby nedodá býkom dostatočnú odvahu, tak to dokumentuje enormný strach obchodníkov ohľadne blízkej budúcnosti. Dlhodobý výhľad ostáva naďalej medvedí, krátkodobý sa taktiež obracia do medvedej nálady.



Michal Maťovčík

Žiadne komentáre: