piatok 25. januára 2008

Microsoft opäť zažiaril! Akcie v USA však ostávajú vo váhavom móde! Fiškálne stimuly pre US ekonomiku nateraz bránia ďalším stratám

Počas včerajšej akciovej obchodnej seansy na amerických trhoch pokračovalo veľmi volatilné a beztrendové obchodovanie, keď sa obchodníci napriek utorkovému rapídnemu zníženiu sadzby FEDom o 0,75% i relatívne slušným firemným výsledkom nevedia odosobniť od množiacich sa správ o blížiacej sa recesii. Hlavné indexy však s miernou podporou Bernankeho uzatvárali v ziskoch Dow Jones +0,88%/12378, Nasdaq Composite +1,92%/2360 a S&P500 +1,01%/1352. Z hľadiska sektorov zaznamenal pokles iba segment poskytovania verejnoprospešných služieb -0,7%. Medzi najlepšie sa zaradili základné materiály +3,52%, energie +3,11% a finančný sektor +1,68%.
Jedným z hlavný bodov na programe včerajšieho dňa bolo vystúpenie šéfa FEDu Bernanke. Objavilo sa totiž viacero špekulácií, že radikálne zníženie sadzby reagovalo aj na včera ohlásenú najväčšiu spreneveru histórii finančných inštitúcií, keď trader druhej najväčšej francúzskej banky Societe Generale obišiel kontrolný systém a vyrobil banke stratu 5 mld. eur. Práve faktor zbavovania sa týchto nekalo vytvorených pozícií na futures trhu pripisujú viacerí analytici pod dôvody pondelkového panického výpredaju na akciovom trhu. Bernanke však túto konštrukciu nepodporil a dokonca sa vyslovil, že o týchto problémoch nevie. To vznáša otázku, aká je vlastne spolupráca medzi centrálnymi bankami, keďže Societe Generale informovala o probléme Bank of France už v nedeľu. Tá dala povolenie na výpredaj tohto enormného ilegálne vytvoreného futures portfólia ešte pred zverejnením tohto problému pred verejnosťou. Takto totiž renomé FEDu získalo veľmi silnú ranu, keď všetko naznačuje, že reagoval na panický výpredaj na akciových trhoch. Na predčasné zníženie sadzieb 8 dní pred riadnym zasadaním FOMC nebol žiadny iný dôvod. Kredibilita FEDu tak získava ďalšiu trhlinu. V tomto ohľade treba zatiaľ zložiť klobúk pred neoblomným slovníkov predstaviteľov ECB, ktorý sa napriek lavíne negatívnych správ o svetovej recesii nedali zlákať na vratký chodníček znižovania sadzieb a udržujú monetárnu politiku v ostražitosti pred hrozbami akcelerácie inflačných tlakov. Toto má byť úlohou každej zodpovednej centrálnej banky.
Pozitívom boli po dlhšom čase relatívne slušné kvartálne firemné zverejnenia. Akcie zbrojárskeho podniku Lockheed Martin (LMC) si včera pripísali 4,1%, keď zisk na akciu prekonal očakávania analytikov o výrazných 19 centov a zároveň spoločnosť zvýšila projekciu zisku na rok 2008 s odôvodnením silných tržieb z predajov IT služieb pre vládu, ktoré by mali vyvážiť redukciu objednávok lietadiel. Sklamaním sa opäť stal sektor staviteľov, ktorého výsledky v žiadnom ohľade nenaznačujú stabilizáciu situácie. Jeden z najväčších US staviteľov Lennar (LEN) zverejnil včera stratu na akciu 7,92 dolára, pričom analytici sa zhodovali na strate iba 1,65 dolára na akciu. Ich akcie však vytiahol nahor celý sektor, keď si nepochopiteľné pripísali silný jednodňový prírastok 8,5%.
Čo sa týka finančného sektora, konkrétne zaisťovateľov, potvrdili sa naše varovania zo začiatku týždňa, že je predčasné sa tešiť z 70% nárastu akcií u spoločnosti AMBAC a a približne 30% nárastu akcii MBIA po ohlásení stretnutia bankárov a brokerov s regulátorom v New Yorku ohľadne záchranného balíčka. Včerajšie opatrnejšie slová hlavného regulátora, že realizácia tohto plánu si vyžiada určitý čas spustili na trhu prudký výpredaj ich akcií. Amback uzatváral v strate -17,3%, zaisťovateľ MBIA -13,31%. Ambac minulý týždeň stratil svoj kľúčový rating AAA od ratingovej agentúry Fitch. Agentúra Standard&Poors taktieź uvažuje o znížení ratingu pre AMBAC a MBIA. Tento sektor je vo svetle očakávanej resetácie enormného množstva hypoték v USA počas roka 2008 veľmi ohrození. Súčasné miery úverovej delikvencie (napr. neschopnosti splácať svoje pravidelné splátky hypoték) totiž môžu byť ešte veľmi priaznivé a bez pomoci finančných injekcií, alebo vládnej podpory by mohli viesť v roku 2008 aj k bankrotom týchto spoločností. To si uvedomujú najmä bankári, ktorý sú závislí na schopnosti diverzifikovať svoje riziko na bankových knihách cez zaisťovateľov a preto sledujeme túto apeláciu na regulačné orgány. Hlavným problémom je to, že ak začnú mať problémy zaisťovatelia a znížia sa im ratingy, automaticky bude klesať hodnota aktív a cenných papierov nimi zaistených. Táto hrozba visiaca nad trhom môže byť väčším mementom ako bublina na realitnom trhu. Nezabúdajme nato.
Z makroekonomických zverejnení sme získali iba najnovšie čísla týždennej zmeny požiadaviek o podporu v nezamestnanosti. Nové požiadavky zaznamenali pokles o tisíc na 301 tisíc, pokračujúce žiadosti o podporu však zaznamenali slušný pokles z 2751t. na 2672t. Pracovný trh smeruje k spomaľovaniu, ale určite nie je pre FED úhlavným nepriateľom. Preto treba byť skeptický ak vyjadrenia FEDu odôvodňujú svoje kroky monetárnej politiky pracovným trhom. 5% nezamestnanosť je totiž v očiach FEDu vnímaná ako inflačne neutrálna a nie je v ich očiach rizikom. V sumári tak ostávajú na trhu výrazné obavy, no firemné zverejnenia poskytujú miernu stabilizáciu.Počas dnešného obchodného dňa neočakávame žiadne makroekonomické zverejnenia a sentiment budú mať na starosti hospodárske výsledky firiem. Pred otvorením trhov: premyselný gigant Caterpillar (CAT, komponent indexu Dow Jones) a Honeywell (HON, komponent indexu Dow Jones) a Harley-Davidson (HOG). Odhady analytikov zisku na akciu: CAT 1,5 dolára, HON, 91 centov, HOG 82 centov. Absencia makroekonomických údajov a očakávané zverejnenie plánu fiškálnych stimulov v najbližších dňoch môže v prípade dobrých firemných zverejnení podporiť pokračovanie korekcie výrazných strát tvorených od začiatku roka. Sumár: globálny trend ostáva medvedí, krátkodobý nastavený na korekciu strát.

Žiadne komentáre: