utorok 22. januára 2008

Akciové trhy od Ázie, cez Európu až po USA v nevídaných poklesoch. Čakajú nás intervencie?


Páni z FEDu, naozaj kríza realitného a úverového trhu nespôsobí problémy? Odpoveď všetkým optimistom dalo včerajšie a dnešné obchodovanie na svetových akciových trhoch. Futures na americký akciový index Dow Jones počas včerajšieho dňa voľna v USA (sviatok Martina Luthera Kinga) zaznamenal 517 bodový prepad. Európske akciové trhy v ničom nezaostávali, nemecký index DAX30 sa stal lídrom so stratou -7,16%, francúzsky CAC40 -6,83%, britský FTSE100 -5,48%. Dnešné ázijské obchodovanie je však čerešničkou na torte, keď v indickom Mumbai boli nútený pozastaviť obchodovanie po dvoch minútach, počas ktorých sa index Sensex zaznamenal pokles o 11%. Hodinu nato sa obchodovanie obnovilo, avšak chvíľku trvalo kým sa index prepadol opäť do straty -11,2%. V podstate všetky hlavné ázijské trhy zaznamenali enormné straty: japonský index Nikkei225 po ponechaní sadzieb na nezmenenej úrovni 0,5% uzatváral dnešné obchodovanie v strate -5,65%, Hang Seng index nezaostával -5,65%. Hlavným rizikom týchto rapídnych výpredajov, pred ktorými varujeme už posledné dva mesiace je uvedomenie si rozsahu tempa možných poklesov. Doteraz aj v najhorších dňoch po ohlásení správ finančných inštitúcií v USA sme boli zvyknutý na maximálne 300-400 bodový pokles na indexe Dow Jones. Ak si však obchodníci uvedomia, že poklesy môžu presahovať 5-10%, riziko poklesov sa akceleruje. Všetci obchodníci s akciami by mali byť tak v stave najvyššej pripravenosti a napriek tomuto výpredaju nenastupovať zatiaľ do nákupných pozícií. Dno môže byť ešte veľmi ďaleko, napriek tomu, že vzhľadom na včerajšie výpredaje je veľmi pravdepodobné urýchlenie zverejnenia záchranného balíčka v USA. Po prvý krát však nevylučujeme ani netradičné zníženie úrokových sadzieb ešte pred regulárnym zasadaním FOMC.
Avšak rozsah prípadnej redukcie sadzby bude musieť byť zásadný, keďže trh už bez väčšieho váhania započítal 0,5% zníženie zo 4,25%. Dnes môžeme minimálne očakávať viaceré vyjadrenia členov FEDu smerom k upokojeniu investorov, ktoré sú pochopiteľné vo svetle strát posledných týždňov. Na niektorých trhových indexoch sa od októbrových maxím blížime už k 20% stratám, čo zásadne zmení trhový sentiment. Veľká hrozba však dnes plynie aj z uvedomenia si poklesov širokou verejnosťou, ktorá často reaguje nevyspytateľne. Keď si totiž zoberiem do úvahy situáciu bežného američana, tak ten momentálne čelí viacerým závažným vplyvom. Kríza realitného trhu viedla k sprísneniu poskytovania úverov, čo výrazne sťažuje možnosť refinancovania vysokých splátok úverov. Klesajúca cena domu navyše pôsobí protichodne, keď investor nemôže využiť nárast ceny nehnuteľnosti na zabezpečenie ďalšieho úveru. K tomu sa pridružuje výrazný nárast nákladov na energie, zdraženia základných potravín, liekov a zdravotnej starostlivosti. Práve týchto pár dôvodov nás vedie k záveru, že fámy o fiškálnych stimuloch v podobe daňových úľav alebo inej pomoci v možnej výške okolo 100 mld. USD nebudú mať na trh dlhodobejší vplyv. Trhy skorigovali napriek 1% zníženiu sadzieb od septembrového zasadania FOMC, čo iba zvyšuje vážnosť situácie. V sumári FED pohorel na plne čiare, keď nebol schopný varovať pred hrozbou dopadov recesie realitného trhu a vplyvu problémov na úverovom trhu. Zatiaľ nebol schopný ani zásadnejšie pomenovať jeden z hlavných faktorov vedúcich k tejto kríze a to nezodpovedný prístup ratingových agentúr k ohodnocovaniu rizík niektorých štruktúrovaných nástrojov. Práve nepatričným ratingom umožnili, že sa tieto rizikové cenné papiere dostali aj do inak konzervatívnych portfólií a rozšírili riziko aj do tradične konzervatívnych segmentov.
Dnešné obchodovanie tak môže byť v prvom rade zásadne ovplyvnené vystúpeniami predstaviteľov monetárnej politiky v USA, ale aj ECB v súvislosti s enormnými výpredajmi na akciových trhoch po celom svete. Plánované vystúpenie čaká aj ministra financií Paulsona, ktorý by mohol načrtnúť možnú podobu očakávaných fiškálnych stimulov. Taktiež môžeme očakávať klasickú formulku, keď Paulson v každom vyjadrení hovorí o záujme silného dolára, avšak od jeho nástupu do funkcie stratil už viac ako 30% hodnoty. Kredibilita pána Paulsona je zatiaľ na bode mrazu a nebol schopný zatiaľ poskytnúť žiadne rozumné riešenie. V minulom roku ním zverejnená iniciatíva na vytvorenie Super SIV fondu na odkupovanie nelikvidných cenných papierov naviazaných na sekundárny trh hypoték skončil fiaskom, keď v priebehu nasledujúceho mesiaca hlavné finančné inštitúcie prebrali tieto straty na vlastné obchodné knihy a v podstate tento projekt je minulosťou. Už pri jeho zavedení sme apelovali na jeho nelogickosť a trh nám v priebehu pár mesiacov dal jasnú odpoveď.
Z hľadiska makroekonomických zverejnení očakávame o 16:00 zverejnenie Prieskumu výroby richmondského FEDu ohľadne očakávaní vedúcich pracovníkov výrobnej sféry tejto oblasti smerom k vyhliadkam vývoja ekonomiky. V súčasnej trhovej situácii toto zverejnenie pravdepodobne nebude mať zásadnejší vplyv. O to viac sa bude pozornosť sústrediť na firemné zverejnenia, ktoré by v prípade výsledkov na konsenzom mohli poskytnúť trhu miernu stabilizáciu. Zverejnenia pred otvorením trhov v USA: poisťovateľ rizík defaultov AMBAC Financial (ABK, hrozí veľmi slabý výsledok, strata -3,51dolára na akciu, jeden z najrizikovejších trhových sektorov!), Bank of America (BAC)m DuPont (DD – komponent indexu Dow Jones), Johnson&Johnson (JNJ – komponent indexu Dow Jones), Key Corp (KEY) a banka Wachovia. Po uzatvorení trhov nás čaká hospodársky výsledok lídra inovácií v technologickom sektore Apple (AAPL) a výrobcu polovodičov Texas Instruments (TXN). Sentiment je veľmi negatívny a práve preto môžu nastúpiť na trh pevné ruky a mierne vytiahnuť indexy nahor. Celkový výhľad ostáva výrazne medvedí. Všetky pozície si je nevyhnutné chrániť ochrannými stop loss príkazmi. Dobrou taktikou môže byť aj uzatváranie pozícií pre uzatvorením trhov, keďže ázijské obchodovanie po dnešnej noci môže znamenať ďalšie riziko.
Michal Maťovčík

Žiadne komentáre: