pondelok 21. januára 2008

Realitný sektor „pochováva“ devízový trh

Koniec minulého týždňa sa niesol v pokľudnom obchodovaní, kde doznievali výsledky z celého týždňa. Trhové obavy a predpoklady o možnom znížení úrokovej sadzby FEDu medzi dvoma zasadnutiami FOMC sa nepotvrdili a tak všetko je nasmerované na januárové zasadnutie FOMC (30./31.januára).
Z pohľadu na vývoj finančného trhu sa januárové FOMC zasadnutie javí ako kľúčové pre budúci vývoj nielen US ekonomiky, ale globálneho finančného sektora. Futures na úrokové sadzby USD dlhopisov kótujú 44% pravdepodobnosť znižovania sadzieb o 0,75% na úroveň 3,5% (aktuálna hodnota 4,25%). Pričom zníženie o 0,25% resp. o 0,5% je podľa futures na úrokovú sadzbu 100%, nemenej zaujímavým faktom je 100% pravdepodobnosť, že úroková sadzba na marcovom (18.marca) zasadnutí dosiahne úroveň 3,25%, čo je o jedno percento menej ako je aktuálna hodnota.
Piatkové obchodovanie na páre EUR/USD sa držalo v intervale 1,4620/80. Pár bol ovplyvnený hlavne vystúpeniami predstaviteľov ECB a FEDu. Ako prvý začal komentovať vývoj predstaviteľ ECB Weber, ktorý podporil ekonomický rast Eurozóny, ktorý bude v roku 2008 na úrovni svojho potenciálu a naďalej bude robustný. Zároveň pokračoval vo svojej tradičnej „jastrabej politike“, kde skonštatoval, že inflačné riziká stále ohrozujú Eurozónu a ECB nebude tolerovať sekundárne dopady inflačných rizík.
Ako druhý vystúpil na scénu Lacker (šéf Richmondského FEDu), ktorý bol vo svojom vystúpení silne „holubičí“ a naznačil obavy o pokračujúce spomalenie US ekonomiky. Lacker vyslovil zjavné obavy o ekonomický rast, ktorý bude podľa neho „veľmi slabý“ niekoľko mesiacov. Najväčšie obavy vidí v spomalení obchodnej a súkromnej spotreby, ktoré by zvyšovali šancu na vznik recesie v US ekonomike, druhý faktor, ktorý výrazne spomaľuje ekonomiku US je sektor domov, ktorý by podľa slov Lackera nemal dosiahnuť svoje dno v roku 2008.
Vystúpenie Lackera sa nieslo v silnom „holubičom tóne“, čo len potvrdilo trhy v úvahách o výraznom znižovaní sadzieb na januárovom zasadnutí FOMC, na druhej strane veľmi zaujímavo vyznelo jeho konštatovanie o inflácií, kde upozornil na to, že FED by mal viac brať na vedomie celkovú infláciu a nielen jadrovú, ktorá je základom pre menovú politiku FEDu.
Ak by sme zhrnuli vystúpenia predstaviteľov FEDu a ECB za minulý týždeň, tak ECB (Trichet, Weber, Mersch) ostáva naďalej silne „jastrabia“ s výhľadom ponechania úrokových sadzieb na nezmenenej úrovni 4%. Inflačné tlaky podľa CPI (index spotrebiteľských cien) dosiahli svoj vrchol na úrovni 3,1% (druhý mesiac po sebe november a december) a všetko smeruje k ich zmierneniu, pričom dnešné decembrové inflačné čísla indexu cien výrobcov z Nemecka na úrovni -0,1% M/M, 2,5% Y/Y to len potvrdzujú. Dá sa teda očakávať, že ECB koncom prvého polroka 2008 bude prehodnocovať svoj slovník z „jastrabieho“ na „holubičí“, ktorý by mal podporiť ekonomický rast Eurozóny v rokoch 2008/2009, kde sa očakáva iba 2% Y/Y prírastok ekonomiky.
FED podľa svojich predstaviteľov (Bernanke, Lacker, Pionalto) ostáva „holubičí“ aj keď sa objavujú silné proti inflačné názory, kde hlavne slabnúci USD hrá hlavnú úlohu. Podľa Lackera a Pionaltovej slabnúci USD navršuje inflačné tlaky, ktoré prispievajú k spomaľovaniu US ekonomiky prostredníctvom brzdenia spotrebiteľských výdavkov. Omnoho razantnejšie bolo vystúpenie šéfky clevelandského FEDu, ktorá vyrukovala s konštatovaním, že od decembrového zasadnutia FOMC sa signály spomalenia US ekonomiky ešte zvýraznili a FED by mal pristúpiť k razantnejšiemu riešeniu problémov v US ekonomike. Vzhľadom k jej obavám o spomalenie US ekonomike sa dá predpokladať, že pod výraznejším riešením sa myslí rapídne zníženie sadzieb FEDu (ponechanie sadzieb by nepodporovalo ekonomický rast).
Chudobný piatkový fundamentálny kalendár priniesol zaujímavé výsledky zo zeleného ostrova, kde decembrové maloobchodné tržby prekvapili svojim poklesom o -0,4% M/M, 2,7% Y/Y (predpoklad 0,2%
M/M, 3,5% Y/Y). Tento prepad maloobchodných tržieb v najsilnejšom mesiaci v roku (vianočné sviatky), len potvrdzuje prepad spotrebiteľskej dôvery a spotrebiteľských výdavkov v UK ekonomike. Medzimesačný pokles tržieb tak dosiahol najnižšiu hodnotu od januára 2007, kedy BoE bojovala s rastúcou infláciu a pokračovala v navršovaní úrokovej sadzby, čo obmedzilo spotrebiteľské úvery.
Piatkové výsledky UK ekonomiky smerujú k nutnosti znižovania úrokovej sadzby BoE o 0,25% (aktual 5,5%) na februárovom zasadnutí. Okrem spomalenia UK ekonomiky prostredníctvom poklesu spotrebiteľských výdavkov sa BoE obáva pokračujúceho poklesu realitného sektora.
Ceny domov podľa Rightmove indexu klesli na medzimesačnej báze v januári o -0,8% a pokračovali tak v decembrovom poklese (-3,2%), čo predstavuje najhoršie výsledky od decembra 2005. Index cien domov tak naviazal na minulotýždňový prepad bilancie cien domov, ktorá dosiahla v decembri minimum na úrovni -49,1 a atakuje tak minimá z obdobia recesie UK ekonomiky v roku 1992.
Zaujímavý je i výsledok stavebných sporiteľní z UK ekonomiky, kde je badateľný pokles (december 3,14 mld. GBP z novembrovej 4,24 mld. GBP) objemu úverov poskytnutých na financovanie nehnuteľností. Po stavebných sporiteľniach zverejnili svoje čísla i Rada hypotekárnych veriteľov z UK, ktorá podobne konštatuje výrazný pokles hypotekárnych úverov za december 22,6 mld. GBP z novembrovej úrovne 29,9 mld. GBP, decembrový údaj tak predstavuje medziročný pokles o 21%.
Dnešný fundamentálny kalendár vzhľadom k štátnemu sviatku v US ekonomike (Martin Luther King Jr.) je prázdny a tak vzhľadom k nízkej likvidite na finančnom trhu sa dajú očakávať i výraznejšie výkyvy na menových pároch.
Na páre EUR/USD pretrváva výraznejší medvedí trend s výhľadom k minimám na úroveň 1,4410/00, čo je spôsobené prepadom európskych akciových trhov, ktoré vplývajú na odliv carry EUR/JPY k 153,00. Menší odliv carry na páre USD/JPY tak nahráva v prospech USD. Kábel (GBP/USD) po pretrvávajúcich problémoch realitného sektora, ktoré potvrdzujú potrebu znižovania sadzieb BoE, tento vplyv vplýva na pokles carry na páre GBP/JPY k minimám na 207,00, čo vplýva negatívne na kábel s výhľadom hlbšie pod level 1,95.
Valér Demjan

www.cikomodity.com

Žiadne komentáre: