nedeľa 20. januára 2008

Akciový trh v US má za sebou najväčší výpredaj od začiatku roka? Obavy ohľadne vývoja US ekonomiky presakujú do širšej verejnosti (zverejnené 18.1.08)

Včerajšia seansa na amerických akciových trhoch nenechala pravdepodobne nikoho chladným, keď napriek potvrdeniu Bernankeho prísľubu o znižovaní sadzieb a ohlásení prípravy fiškálnych stimulov hlavné trhové indexy zaznamenali najvýraznejší prepad od začiatku kalendárneho roka 2008. Index Dow Jones tak ukončil včerajšie obchodovanie v strate -2,46%/12159, S&P500 -2,91% a technologický Nasdaq Composite -1,99%/2346. Rozoberme si na úvod včerajšie hlavné rečnícke vystúpenia. Pravdepodobne najdôležitejšou zhodou, ktorej sme sa dočkali, je zasadenie sa prezidenta USA Busha, niektorých členov kongresu a šéfa FEDu Bernankeho za fiškálny balíček, ktorý by mal stimulovať ekonomiku a pomôcť ekonomike jemne pristáť bez hrozby spustenia hospodárskej recesie. Bernanke sa vyjadril jasne v zmysle, že nepredpokladá recesiu, avšak v záujme prevencie pred jej hrozbou apeluje na kongres aby prostredníctvom fiškálnych stimulov spolupôsobil s plánovanými zníženiami sadzieb. Avšak apelácie Bernankeho smerom k fiškálnym impulzom jednoznačne potvrdzuje obavy, že ekonomika sa nachádza vo veľmi vážnom stave a investori vývojom na akciovom trhu dali jednoznačnú odpoveď nedôvery k doteraz ohláseným krokom. Bernanke navyše žiada zavedenie tohto balíčka v čo najkratšej dobe a jeho štrukturovanie tak, aby v priebehu 12 mesiacov mala dopad na agregátny dopyt. Časový harmonogram možného zavedenia týchto stimulov nebol uvedený, avšak 28 januára tesne pred zasadaním FOMC vystúpi s výročnou správou o stave štátu prezident Bush, ktorý by mohol využiť túto príležitosť na získanie politických bodov. Do úvahy pripadajú stimuly v podobe zníženia daní, prípade podporenie ekonomiky naštartovaním vládnych výdavkov. Reakcia na tieto vyjadrenia bola okamžite odzrkadlená aj v očakávaniach vzhľadom k znižovaniu sadzieb, keď futures na FED Funds vyjadrujú už 44% pravdepodobnosť znižovania sadzieb na januárovom zasadaní až o 0,75%. Redukcia sadzby o 0,5% tak už pravdepodobne pre trh nebude žiadnym býčím faktorom, čo predstavuje zvýšené riziko pokračovania akciových výpredajov.

Od včerajších makroekonomických zverejnení sme sa dočkali ďalšej rany z realitného trhu v podobe enormného prepadu začatej výstavby. Objem začatých stavieb totiž za december poklesol o 14%, čo dostalo ročnú mieru výstavby rodinných domov na úroveň 1,01 milióna a zároveň najnižšie tempo výstavby za posledných 16 rokov. Tieto figúry dokumentujú prudké spomalenie aktivity u hlavných staviteľov, ktorý sa pravdepodobne sústreďujú na redukciu veľkej zásoby nepredaných domov. V regióne západného pobrežia dokonca poklesla výstavba rodinných domov o 16%, čím sa zároveň dostala na historické minimá, keď sa tieto údaje v roku 1959 začali zhromažďovať. V porovnaní s decembrom 2006 sme tak svedkami 38% poklesu začatej výstavby a zároveň najrýchlejšieho tempa poklesu od roku 1980. Myslím, že už len toto zhrnutie stačí na usúdenie, že realitný trh je v hlbokej kríze a čaká ho ešte veľmi dlhá cesta. V pozitívnejšom svetle neprekvapil ani trh práce, kde sme získali včera pravidelné zmeny požiadaviek o podporu v nezamestnanosti. Nové požiadavky zaznamenali pokles z 322 tisíc na 301 tisíc, avšak pokračujúce požiadavky vzrástli o 49 tisíc, čím sa pozitívny efekt vyvážil. Posledné včerajšie zverejnenie, prieskum Filadelfského FEDu však zaklincoval včerajší deň, keď tento prieskum medzi výrobcami meraný indexom poklesol na -20,9 bodu, z predchádzajúcich -2,2. Zatiaľ tak nesledujeme stabilizáciu ani v jednej oblasti ekonomiky.

Z firemných zverejnení sa hlavná pozornosť sústreďovala na hospodársky výsledok za štvrtý kvartál investičného domu Merrill Lynch (MER). Práve u neho trh očakával zverejnenie druhej najväčšej straty z prehodnocovania cenných papierov po banke Citigroup. Výsledná strata z prehodnocovania aktív naviazaných na hypotekárny trh dosiahla 11,5 mld. USD, čo bolo miernejšie ako pesimistické odhady z minulého týždňa, ktoré očakávali až hodnotu v okolí 15 mld. USD. Celková strata tak u Merrill Lynch dosiahla 8,19 mld. USD, oproti zisku 8,39 mld. v rovnakom období minulého roka. Miernym pozitívom je, že na knihách držia podľa hlavného výkonného riaditeľa už iba 2,7 mld. USD v cenných papieroch naviazaných na sekundárny trh hypoték. Zverejnenie banky Washington Mutual (WM) po uzatvorení trhov taktiež neprekvapilo, strata na akciu dosiahla 2,19 USD, pričom konsenzus očakával stratu na hladine 1,36 USD. Za jedno z pozitívnych zverejnení, avšak až po uzatvorení trhov môžeme považovať výsledok IT gigantu IBM, ktorý najmä vďaka dobrej diverzifikácii na ázijských, európskych a rýchle sa rozvíjajúcich trhoch zatiaľ dokáže vyvažovať spomaľovanie spotrebiteľského dopytu v USA. Zisk na akciu dosiahol u IBA 2,8 USD, konsenzus ležal na hladine 2,68 USD a príjmy vzrástli medziročne tempom 9,9%.

Počas dnešného obchodovania tak po včerajšom prudkom výpredaji môže byť IBM jedným z ťahúňov konsolidácie včerajšieho prudkého výpredaju. Sentiment je však veľmi krehký a všetky nákupné špekulácie je vhodné chrániť tesnými stop loss príkazmi. Zo zverejnení môže mať výraznejší trhový vplyv výsledok sentiment indikátora Prieskum michiganskej univerzity. Trhový konsenzus očakáva aj v januári pokles na 75 z decembrových 75,5 bodu. Vzhľadom k stále zhoršujúcemu sa stavu americkej ekonomiky, prepadu cien nehnuteľností, vzrastajúcim životným nákladom a nárastu nezamestnanosti na 5% nebude prekvapením ani výraznejší pokles tohto ukazovateľa. Druhým zverejnením budú Smerové ukazovatele za december, ktoré naznačia o smere trendov v ekonomike. Druhý spomínaný ukazovateľ nemáva na trh výraznejší vplyv. Z firemných zverejnení treba ešte dávať pozor na zverejnenie komponentu indexu Dow Jones, priemyselného gigantu General Electric a Johnson Controls Ranné obchodovanie s futures na americké akciové indexy naznačuje snahu o konsolidáciu včerajších strát, ku ktorému môže dopomôcť aj lepší výsledok IBM po ukončení trhov. Korekcia je na spadnutie a v prípade pridruženia niekoľkých pozitívnych zverejnení môžeme sledovať zdravé rasty. Avšak netreba sa dať oklamať, že sledujeme trhový obrat. Každé nárasty k rezistenciám budú pravdepodobne využívané špekulantmi na obnovu predajných pozícií. Všetky pozície je nevyhnutné chrániť ochrannými stop loss príkazmi, avšak so širšou vzdialenosťou, keďže volatilita intradenných pohyboch sa v posledných dvoch týždňoch výrazne vzrástla. Dlhodobý trend ostáva jednoznačne medvedí, krátkodobá korekcia ostáva v hre počas najbližších obchodných dní.

M.M.

originál zverejnený na www.cikomodity.com - aktuálne a profesionálne

Žiadne komentáre: