utorok 29. januára 2008

Akciové trhy v USA vyvažujú abstinenčné príznaky vierou v silu zajtrajšieho zníženia sadzieb FEDom

Pondelková aktivita na akciových trhoch v USA neprekvapila pokračujúcou volatilitou, ale skôr nadmernou dôverou “závislých” obchodníkov na znižovaní úrokových sadzieb, ktorým stačí jedno negatívne makroekonomické zverejnenie, aby začali dôverovať v záchranný efekt stredajšieho rozhodovania o sadzbách FOMC. Index Dow Jones uzatváral v tejto so ziskom +1,45%/12383, Nasdaq Composite +1,02%/2349 a S&P500 +1,75%/1353.
Včerajší deň nám priniesol jediné makroekonomické zverejnenie, a to čísla predajov nových domov v USA. Bohužiaľ iba nám potvrdil naše projekcie, keď tento segment ekonomiky ostáva v hlbokej kríze. Predaje nových domov totiž počas decembra zaznamenali medziročný pokles viac ako 40%, a ročná miera predajov sa tak dostala na úroveň 12 ročných miním 604 tisíc predaných nových domov. Medzimesačný pokles činil -4,7% a zásoba nepredaných nových domov by stačila na 9,6 mesiaca. Počiatočná trhová reakcia viedla k výpredaju, avšak následne sa trhový sentiment začal obracať smerom k nádeji možného ďalšieho výrazného zníženia úrokovej sadzby FEDom na stredajšom zasadaní. Pravdepodobnosť vypočítaná cez futures FED funds na 0,5% redukciu sadzby sa včera dostala na 88%. Toto je presne to riziko, pred ktorým sme varovali po nečakanom znížení sadzby počas minulého týždňa. Trh totiž pri každom poklese, alebo negatívnom zverejnení verí v podanú záchrannú ruku od FEDu. Pričom FED by v záujme zodpovednej monetárnej politiky nemal vôbec prihliadať na pohyby akciových trhov. Hlavný cieľ cenovú stabilitu opustil, no je však veľmi otázne aký hospodársky rast dokáže udržať, keď hlavne reálny rast je otázny vzhľadom k vysokej miere inflácie.
Stredajšie zasadanie FOMC tak bude vznášať výrazné riziko, keď obchodníci očakávajú výraznú redukciu sadzby a FED by si týmto krokom zároveň výrazne sťažil úlohu udržanie inflácie (aj tej FEDom zavádzajúcej očistenej od vplyvu cien potravín a energií) v rozumných medziach. Rizikom je, že FED sa spolieha na nevedomých investorov, ktorí nebudú upravovať svoje ziskové očakávania vzhľadom k inflácii. Je to však iba otázka času a je veľmi pravdepodobné, že ani plánované fiškálne stimuly v podobe balíčku daňových úľav v hodnote 150 mld. dolárov nevyvážia reálnu mieru inflácie. Tá sa podľa metodických postupov výpočtu CPI z roku 1980 nachádza dnes v okolí 10%. Výrazne nad FEDom proklamovanou ročnou mierou CPI v okolí 4%.
Z firemných zverejnení potvrdil naše očakávania najväčší svetový fastfoodový reťazec McDonald’s (MCD), keď za posledný kvartál zaznamenal nárast tržieb o 5,7%. Ochranu mu poskytla najmä dobrá geografická diverzifikácia. Zisk na akciu vzrástol na 1,06 dolára z 1 dolára rok predtým. Konsenzus analytikov pritom očakával zisk na akciu na úrovni 71 centov. McDonald’s tak ostáva v kategórii firiem, ktoré by vďaka svojej výbornej diverzifikácii mohol byť vo väčšej miere ochránený od spomaľovania amerického hospodárstva. Konsenzus analytikov prekonal aj priemyselný gigant Halliburton (HAL, výrobca zariadení pre ropný priemysel), ktorého zisk na akciu dosiahol 74 centov vs. konsenzus 69 centov. V súlade s konsenzom vyšiel aj telekomunikačný operátor Verizon Communications (VZ) so ziskom 62 centov na akciu. Firemné zverejnenia tak boli včera podporou.
Charakter dnešného sentimentu deň pred rozhodnutím o sadzbách taktiež ovplyvnia firemné výsledky za posledný kvartál roku 2007. Pred otvorením trhov očakávame zverejnenie komponentov indexu Dow Jones, 3M (MMM) a Dow Chemical (DOW). Z finančného sektora upúta pozornosť najmä zverejnenie najväčšieho hypotekárneho ústavu Countrywide Financial (CFC), ktorý bol v januári odkúpený Bank of America (BAC). Z energetického sektora bude sledovaný najmä hospodársky výsledok Valero Energy (VLO). Z markroekonomických zverejnení očakávame: o 14:30 Objednávky tovarov dlhodobej spotreby za december (konsenzus +1,9%) a spotrebiteľskú dôveru za január (konsenzus 87,5). Countrywide môže prekvapiť skôr negatívne, avšak trhový sentimnet je už však naladený na zajtrajšie zníženie sadzieb. Preto treba pozorne vnímať najmä vyjadrenia analytikov ohľadne zajtrajšieho zasadania FOMC. Pri pozíciách nezabúdajte na ochranné stop loss príkazy. Trhové obraty sú veľmi časté a rýchle v čase trhovej tenie. Celkový trend ostáva naďalej medvedí.

Žiadne komentáre: