pondelok 28. januára 2008

Akciový trh v USA – hlavné faktory krízy, ktoré musíte poznať v záujme ochrany vašich akciových investícií

Akciový trh v USA – hlavné faktory krízy, ktoré musíte poznať v záujme ochrany vašich akciových investícií

Obchodníci na amerických akciových trhoch čoraz hlasnejšie potvrdzujú nami avizované obavy, keď deteriorácia základných makroekonomických fundamentov USA, bezzubý FED, žalostný stav realitného trhu spolu s neoslnivými firemnými zverejneniami nedávajú investorom na výber. Piatkové hospodárske výsledky firiem pritom neboli až tak tragické, všetko teda nasvedčuje, že obchodníci zo strachu pred negatívnymi správami pre istotu v piatok redukovali svoje pozície. Index Dow Jones v tejto situácii uzatvoril piatkové obchodovanie v červenom -1,38%/12207, Nasdaq Composite -1,47%/2326, S&P500 -1,59%/1330.


Hlavnou dejovou líniou minulého týždňa bolo nečakané radikálne zníženie základnej úrokovej sadzby o 0,75% na 3,5%, ktorého sme neboli svedkami za posledných 23 rokov. Tento krok môže byť však vzhľadom k ďalšiemu trhovému vývoju veľmi negatívny, keď reakcia FEDu jednoznačne indikovala snahu o stabilizáciu akciových trhov, ktoré spustil panický výpredaj v Ázii počas dňa voľna v USA. V priebehu týždňa sa však začali objavovať fakty, ktoré pravdepodobne vo veľkej miere prispeli a viedli k tomuto nevídanému poklesu. Jeden z obchodníkov s výbornými IT znalosťami totiž dokázal obísť ochranný systém druhej najväčšej francúzskej banky Societe Generale a prostredníctvom obchodov s futures kontraktmi na európske akciové indexy vytvoril banke stratu 4,82 mld. EUR. Tento najväčší podvod v histórii bankovníctva a následné rušenie týchto pozícií boli zodpovedné za strmosť pondelkovej korekcie. Prekvapením však bolo, že pričom francúzska centrálny banka vedela o danom probléme už niekoľko dní, FED pravdepodobne netušil vôbec nič. Potvrdil to aj Bernanke v priebehu týždňa, čo práve viedlo mnohých analytikov k záveru, že FED sa prerátal pri svojom radikálnom znížení sadzby o 0,75% a vystrieľal si veľkú časť svojej munície. Tento predpoklad potvrdzuje aj konsenzus obchodníkov vzhľadom k riadnemu zasadaniu FOMC tento týždeň, keď FED Fund futures naznačujú očakávanie ďalšieho 0,5% zníženia základnej sadzby. A to je momentálne veľmi otázne. Nachádzame sa totiž iba na začiatku ťažkého obdobia a výraznejšie trhové prepady nás ešte iba čakajú. Inflácia je načas umlčaným problémom, balíček fiškálnych stimulov začne v najlepšom scenári pôsobiť až v máji a FED tak bude musieť zvažovať, či má priestor v jednom mesiaci znížiť sadzby o viac ako 1%. Prípadné ponechanie sadzieb na nezmenenej úrovni by však s veľkou pravdepodobnosťou viedlo k obnoveniu výpredaju akcií, ak však FED nemá pripravený v talóne ďalší trik, že by spolu s rozhodnutím potvrdili aj schválenie balíčka fiškálnych stimulov zákonodarcami. Na výsledok si musíme počkať, avšak minulotýždňové zníženie o 0,75% vytvára značné riziko trhového sklamania.


Z pohľadu firemných zverejnení sme sa dočkali ďalších negatívnych správ najmä z finančného sektora. Bank of America (BAC), ktorá nedávno ohlásila odkúpenie problémového hypotekárneho ústavu Countrywide Financial dosiahla za posledný kvartál pokles zisku o 95% na 268 miliónov, pričom zisk na akciu 5 centov zďaleka nedosiahol očakávania analytikov na hladine 13 centov. Veľmi negatívne z minulého týždňa vyšli aj hlavný zaisťovatelia v USA AMBAC (ABK) a MBIA (MBI), ktoré v dôsledku prebiehajúcej hypotekárnej krízy utŕžili značné straty. Riziká pre tento sektor rozoberiem podrobnejšie v závere akciového prehľadu. Očakávame však, že tento trhový segment predstavuje najväčšie riziko počas roka 2008. Pozitívnymi prekvapeniami sa stali najmä priemyselné giganty Honeywell (HON) a Caterpillar (CAT), ktoré ťažia najmä z širokej geografickej diverzifikácie. Z technologického sektora, ktorý je pod najvýraznejším výpredajom od začiatku roka zažiaril Microsoft s 84% medziročným nárastom zisku za posledný kvartál 2007.

Teraz si zhrňme niekoľko fundamentov US hospodárstva, ktorých si musíme byť vedomí v záujme našej ochrany na akciových trhoch.

· Jedným z hlavných faktorov vedúci k súčasnej kríze je stav realitného trhu: sezónne upravená decembrová začatá výstavba rodinných domov v USA zaznamenala pokles o 14,2% v medzimesačnom porovnaní. V medziročnom porovaní sme zaznamenali v decembri ešte enormnejší 38,2% pokles začatej výstavby. Dno tohto trhu je však ešte veľmi vzdialené a k tomuto záveru nás vedie najmä očakávanie prudkého nárastu resetácie US hypoték na vyššie úrokové sadzby (množstvo hypoték od roku 2003 nieslo klauzuly odkladu plného splácania, keď naprílad poberatelia v prvých rokoch splácali iba úroky a nie základnú sumu dlhu. Ich nárast očakáva aj šéf FEDu Bernanke, ktorý túto hrozbu priznal počas viacerých vystúpení koncom minulého roka. Tieto resetácie sa týkajú často hypotkék poskytnutých obyvateľom USA, ktorí objektívne nemali príjem na splácanie vysokych hypoték a pri ich poskytovaní počas realitného boomu od veľkej časti z nich ani nikto nepožadoval doloženie dokladov o dosahovaných príjmoch. Občania USA však boli opojení realitným boomom a spoliehali sa nato, že v prípade neschopnosti splácať prefinancujú pôvodnú hypotéku úverom zabezpečeným nárastom nehnuteľnosti od jeho nadobudnutia. Prepad cien nehnuteĺností počas posledných dvoch rokov zaplavil realitný trh enormným množstvom nepredaných domov a prepuknutie krízy na sekundárnom trhu hypoték tak vedie k eskalácii tohto problému. Očakávame, že nárast hypotekárnej delikvenie (neschopnosti splácať hypotéku po navýŕšení platieb) povedie k zhoršeniu súčasnej žalostnej sutuácie.

· Maloobchodné tržby: oficiálne zverejnená miera inflácie USA na spotrebiteľskej úrovni CPI (Consumer price index) v medziročnom porovnaní vedie k nulovému nárastu maloobchodných tržieb v tradične najsilnejšom mesiaci pre maloobchod počas decembra (decembrový nárast tržieb +4,1%). Treba si však uvedomiť, že miera inflácie meraná CPI je veľmi zavádzajúca a počas doby Greenspanovho FEDu prešiel jej výpočet mnohými metodologickými zmenami, ktoré viedli k výraznému skresleniu skutočnej inflácie. Podľa shadowstats.com sa súčasná miera inflácie CPI očistená od metodologických zmien od roku 1980 nachádza na hladine 11,7% za december.

· Zaisťovatelia rizík defaultu sa dostávajú do závažných problémov: títo zaisťovatelia súčasto nevyhnutnou podmienkou pre vydávanie dlhopisov s najvyšším ratingom aj štátnymi mestskými zastupiteľstvami a rôznymi úrovňami samosprávy. Práve tento vysoký rating je nevyhnutný na získavanie lacných úverov. Momentálne však nad kapitálovou zabezpečenosťou viacerých zaisťovateľov visí veľký otáznik. Ak zaisťovatelia nebudú schopný pod tlakom strát zo zaisťovania veľkých hypotekárnych portfólií schopný splácať svoje záväzky, existuje výrazné riziko obmedzenia schopnosti financovania aj týchto vládnych štruktúr. Nedostatočné zabezpečenie municipálnych dlhopisov zaisťovateľmi totiž povedie k ich nižšiemu ratingu a vyššími požiadavkami investorov na výnosy z týchto dlhopisov. Výraznejším rizikom je však prehodnocovanie hodnoty týchto tradične veľmi bezpečných investičných inštrumentov na bankových knihách (po znížení ich ratingu automaticky klesá ich trhová hodnota), čo by mohlo viesť k ďalším veľkým stratách už aj tak zasiahnutých finančných domov (položme si na margo otázku, čo by takýto scenár spravil s bankou Citigroup, ktorá iba na cenných papieroch naviazaných na hypotekárny trh za posledný kvartál 2007 stratila 18,1 mld. dolárov). Výsledkom ohrozenia zaisťovateľov bude predraženie verejných projektov, keď municipality budú získavať drahšie prostriedky, čo výrazne môže zasiahnuť tempo obnovy zastaranej infraštukúry v USA (za všetko sa stačí pozrieť na zastaranosť energetickej infraštruktúry).

Problémy sa môžu vyskytnúť práve u veľkých zaisťovateľov ako ACA, Ambac a MBIA. Pozrime sa v skratke ako tento mechanizmus funguje (popísaný na stránke Deepcaster.com): predstavte si, že ste malá municipalita a potrebujete si požičať 10 mln. dolárov prostredníctvom emisie dlhopisov na výstavbu cesty, veternej elektrárne, čističky odpadových vôd atď. Ak by ste emitovali ako municipalita dlhopisy bez zaistenia, váš rating by bol nízky a náklady na získanie kapitálu vysoké. Avšak ak sa za Vás postaví veľký zaisťovateľ, potom Vaše dlhopisy nesú rating tohto zaisťovateľa, ktorý bol v štandardných trhových podmienkach najvyšší možný. Náklady na takéto zaistenie by boli nízke a municipalte sa oplatilo zabezpečiť sa, keď získaný rating výrazne zredukoval náklady na emisiu. Avšak počas posledných rokov sa zaisťovatelia z týchto bezpečných trhov presunuli aj do segmentov zabezpečovania hypotekárnych cenných papierov, ktorý počas realitného boomu poskytoval vysoké výnosy. V prebiehajúcej kríze na hypotekárnom trhu však dochádza k pokračujúcemu ohrozovaniu kapitálovej stability týchto inštitúcií a predstavujú tak enormné riziko. Hroziace zníženia ratingov týchto zaisťovateľov môžu viesť k druhej vlne silných strát finanćných inšitúcií v USA. Tieto obavy dokumentuje aj minulotýždňové stretnutie bankárov a brokerov s hlavným oránom reagulácie poistenia v štáte New York, kde sa rokovalo o možných kapitálových investíciách pre zabezpečenie najvyššieho ratingu pre týchto zaisťovateľov. Naplnenie tohto načrtnutého scenáru je jedno z najväčších rozík, ktorého by si mal byť vedomí každí investor.

· Výrobný sektor: tradične jeden z hlavných motorov US hospodárstva výrazne spomaľuje. Od roku 2001 v USA ubudlo 3 milióny pracovných miest vo výrobnom sektore. K tomuto stavu prispelo aj otvorenie obchodnej politiky USA, ktorá obmedzila clá na široké spektrum tovarov a tak otvorila cestu rozvojovým krajinám. Zahraničné tovary sa momentálne podieľajú na US spotrebe až 1/3, čo predstavuje trojnásobné zvýšenie za posledných 25 rokov. Spolu s kontrakciou výrobného sektora, masívnymi deficitmi štátneho rozpočtu, verejným dlhom astronomických rozmerov a finančným sektorom na kraji priepasti sa US ekonomika nachádza v hlbokých problémoch.

Počas dnešného obchodovania budú sentiment ovplyvňovať tieto firemné zverejnenia: najväčší svetový fastfoodový reťazec McDonald’s (MCD, komponent indexu Dow Jones) – spoločnosť má výbornú geografickú diverzifikáciu a môže patriť medzi najmenej zasiahnuté prebiehajúcou krízou v USA, z technologického sektora bude zverejňovať telekomunikačný operátor Verizon (VZ), z energetického sektora Halliburton (HAL). Firemné zverejnenia by nemuseli byť v až tak negatívnom tóne, avšak silný výpredaj na ázijských trhoch môže vytvárať negatívny sentiment. O 16:00 určite zavážia decembrové čísla predaja nových domov, kde analytici očakávajú miernu stabilizáciu poklesov na tempo -0,3%. Špekulácie ohľadne možného kroku FEDu na stredajšom zasadaní budú taktiež ovplyvňovať dnešné obchodovanie. Globálny trend ostáva jednoznačne medvedí.


Michal Maťovčík

Žiadne komentáre: