streda 23. januára 2008

US akciové trhy v prudkej rely. Je to udržatelné? Alebo ďalšie straty fin. inštitúcií investorov nadobro pochovajú?




Stradajšia obchodná seansa na amerických akcioých trhoch spočiatku nenaznačovala, že predchadzajúci deň niesol stigmu najvýraznejšieho zníženia sadzieb FEDom za posledných 23 rokov. Počiatočné oddignorovanie tohto kroku priviedlo hlavné trhové indexy k otestovaniu utorkových a zároveň tohtoročných miním. Po popoludňajšom trhovom obrate však indexy uzatvárali v úctyhodných ziskoch. Dow Jones +2,5%/12270, S&P500 +2,14% a technologický Nasdaq+1,05%/2316. Včerajší prekvapivý krok FEDu má tak za sebou prvý deň s výsledným veľmi zmiešaným trhovým sentimentom. Veľa zasvätených komentátorov dnes ostro kritizovalo predčasné zníženie základnej sadzby na 3,5%, keď problémom je najmä na prvý pohľad zrejmé rezignovanie FEDu na hlavné cieľe monetárnej politiky. Hlavnou úlohou FEDu je totiž udržiavanie cenovej stability ( na ktorú medzičasom rezignoval) a podpora hospodárskeho rastu. Bernanke so svojou partiou totiž s veľkou pravdepodobnosťou podľahol opojeniu svojich právomocí a zamedzil ďalším potrebným trhovým korekciám. Navyše si vystrieľal veĺkú časť svojej munície. Odpoveď mu dal hneď druhý deň, keď sa výnosy dlhopisov pod prudkými nákupmi dostali na svoje minimá a pravdepodobnosť vypočitaná s futures na FED Funds už naznačuje istotu obchodníkov smerom k zníženiu sadzby o ďalších 0,5% na riadnom zasadanú koncom januára. Vytvoriť takýo trhový precedens je veľmi nebezpečné, keď sa trh bude pri každom rapídnejšom prepade (a tie nás ešte iba čakajú) očakávať pomocnú ruku zníženia sadzieb. Bernanke sa tak vydal rovnako nebezpečno cestou svojho predchodcu Alana Greenspana, ktorý svojim viac ako ročným udržiavaním sadzieb na 1% hladine vytvoril podmienky pre vznik realitnej bubliny. V kontraste k tomu dnešné vystúpenia predstaviteľov ECB zásadne dodržali predchádzajúcu líniu, keď inflácia na starom kontinente ostáva primárnou hrozbou.

K predpovediam o očakávanej recesie sa po utorkovom uzatvorení trhov po Goldman Sach, Citigroup pridal aj investičný dom Merrill Lynch, ktorý dokonca očakáva v štvrtom kvartáli roku 2008 hlavnú úrokovú sadzbu na 2,25%. Navyše burzové štatistiky naznačujú, že nákupné príkazy sú v oveľa nižších objemoch ako predajné, čo je výraznou charakteristikou medvedím trendov.

Z hľadiska sektorov sme zaznamenali s výnimkou zdravotného slušné zisky. Najviac si pripísal finančný sektor +3,51% a prepaava ktorá vyťažila najmä z pokračujúcej korekcie cien ropy. Z finančného sektora pokračovalo posilňovanie zaisťovateľov, keď sa po dlhodobých trhových výpredajoch objavilo svetielko nádeje v podobe možných akvizícií týchto problémových spoločností a pomocnej ruky regulačných orgánov. Veľké banky a brokeri (protistrana zaisťvateľov rizík dlhopisov) sa stresli hlavou regulácie poistenia v štáte New York, Ericom Danillom, aby prebrali možnosti ako stabilizovať a kapitálovo podport tento 2,3 biliónový biznis. Zaisťovateľ AMBAC (ABK) si tak po včerajšom viac ako 20% zisku pripísal neuveriteľných 71,9% a konkurent MBIA (MBI) zaknihoval profit 32,6%.

Z technologického sektora sa stal veľkým sklamaním najmä Apple, ktorý po 58% náraste príjmov za posledný kvartál uzatváral dnes napriek prudkého trhovému obratu v strate -10,65%. Výsledok za posledný kvartál bol rekordný pre spoločnosť vo viacerých segmentoch, keď najmä predaj telefónov iPhone dosiahol spektakulárnu hodnotu 4 milióny kusov. Apple bol však počas minuloročnej rekordnej rely jednou z troch akcií, ktoré sa podielali na raste technologického indexu Nasdaq100 viac ako 60 percentami. Táto korekcia je tak triezvym prehodnocovaním nadhodnotenia a bude si vyžadovať ešte silnejšie korekcie.

Sklamaním sa stal aj najväčśí výrobca telefónov v USA, spoločnosť Motorola, ktorá po 84% poklese zisku za posledný kvartál o 84% (z veľkej časti spôsobenej nástupom telefónov iPhone) odhaduje na prvý kvartál roka 2008 dokonca stratu. V prípade úspešného preniknutia teléfónov spoločnosti Apple aj na európsky trh (veľmi pravdpeodobné po spustení výroby iPhone telefónov prispôsobených na 3G siete) môže byť Motorola ešte výraznejšie zasiahutá v druhej polovici roka. V sumári sme tak svedkami dlho povolávanej trhovej korekcie strát, keď sa trhové indexy v rekordne krátkom čase od októbra dostali do takmer 20% strát. V žiadnom prípade však netreba podliehať trhoveh eufórii a skôr pripravovať výber akcií najslabších sektorov (zaistenie, finančné spoločnosti, stavitelia, maloobchodné reťazce atď) pri obnovení výpredajov. Pozície bude najvhodnešie načasovať so súbežným atakom rezistencií na indexoch.

Z hľadiska zajtrajšieho obchodovania sa bude opäť pozornosť obchodníkov sústreďovať na firemné zverejnenia. Pred zahájením obchodovania: mediálny koncern AT&T (T), výrobca automobilov Ford Motor (F), jeden z najväčších staviteľov domov v USA (výrazne zasiahnutý realitnou krízou, očakáv sa strata na akciu -1,65 dolára, označenie LEN, môže mať zásadnejší vplyv na sentiment), zbrojársky koncern Lockheed Martin (LMT), fínsky výrobca telefónov Nokia (NOK), US Airways (LCC) a Xerox (XRX). Po uzatvorení trhov Amggen (AMGN), problémový online broker Etrade (ETFC, odisal veľké straty z prehodnocoavania cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh), technologický gigant Microsoft (MSFT) a Sun Microsystems (JAVA). Z makroekonomických zverejnení nás čakajú iba pravidelné údaje o týždennej zmene požiadaviek o podporu v nezamestnanosti, ktoré sú podľa nášho názoru momentálne najkredibilnejším zrkadlom stavu pracovného trhu. Osobitnou udalosťou bude večerné vystúpenie šéfa FEDu Benankeho o 20:30. Po 0,75% znížení totiž neviem, čo môže šéf monetárnej politiky pridať. Môžeme sa totiž domnievať, že konkretizáciu avizovaného záchranného balíčka pre ekonomiku si pre získanie politického kapitálu môže nechať v talóne prezident Bush so svojim pravidelným vystúpením o stave štátu pár dní pred riadnym zasadnutím FEDu. Dnešný obrat nevylučuje pokračovanie korekcie strát, ktoré pravdepodobne predurčia firemné zverejnenia. Situácia však ostáva napätá a trh je náchylný na nečakané obraty. Dôležitá bude aj schopnosť indexu Dow Jones udržať si znovu vydobitú métu 12000 bodov. Sumár: dlhodobý výhľad jednoznačne ostáva v medveďom nastavení, krátkodobo sú trhy náchylné na korekciu strát.



Michal Matovcik

Žiadne komentáre: