piatok 1. februára 2008

Akcioví obchodníci v USA v očakávaní prvých novoročných údajov z pracovného trhu. Poskytnú krátkodobú stabilizáciu? Možno..

Obchodníci na amerických akciových trhoch prahnú po malinkej iskierke nádeje na ceste trhov smerom nadol, keď veľmi slabé fundamenty pracovného trhu dokázali vymazať vyjadrenia jedného z problémových zaisťovateľov dlhopisov MBIA , že ich likvidita je v poriadku a zvládnu trhovú turbulenciu za udržania súbežného udržania najvyššieho ratingu AAA. Práve táto správa katapultovala akcie do včerajšej rely, index Dow Jones +1,67%/13650, Nasdaq Composite +1,74%/2389 a S&P500 +1,68%/1378.


Zaisťovateľ dlhopisov MBIA pritom za posledný kvartál včera zverejnil stratu 2,3 mld. dolárov, s ktorým zaroveň ohlásil získanie dodatočného kapitálu v objeme 500 miliónov. Tento sektor ešte iba čakáva veľká skúška, keďže tempo znehodnocovania cenných papierov na sekundárnom trhu hypoték dosahuje enormné tempo. Stačí sa nám pozrieť na najväčšiu európsku banku UBS, ktorá tento týždeň varovala, že strata z prehodnocovania cenných papierov bude pravdepodobne o 4 miliardy vyššia, pričom posledný odhad robili iba pred mesiacom. Celková strata UBS sa za posledný kvartál tak dostáva už na 14 miliárd dolárov. Vyjadrenia MBIA nepresvedčili ani ratingovú agentúru Standard&Poor’s, ktorá sa včera vyjadrila, že v priebehu najbližších 90 dní môže dôjsť k zníženiu ich kriticky potrebného najvyššieho ratingu AAA. Rating zaisťovateľov je totiž kritickým momentom, ktorý stoji za viac ako 2,4 biliónovým biznisom emitovaných dlhopisov, ktorých hodnota stoji práve na tomto ohodnotení. Cenné papiere nimi zaisťované nesú rating zaisťovateľov a jeho zníženie automaticky povedie k ich znehodnoteniu a tu nehovoríme iba o cenných papieroch naviazaných na sekundárny trh hypoték, ale aj o municipálnych dlhopisoch, ktoré sú považované štandardne za konzervatívnu investíciu. Podľa nášho názoru je zníženie ratingu iba otázkou času a ratingové agentúry pravdepodobne zaspali. Iba na margo, akcie MBIA za posledný rok stratili viac ako 80% svojej hodnoty. Renomovaný brokerský dom JPMorgan Chase (JPM) varuje, že zaisťovatelia rizík “sedia” približne na 41 miliardách strát, ktoré by mohli následne vyústiť do 70 mld. strát bankových inštitúcií.
Miernu úľavu do finančného sektora priniesla aj druhá najväčšia sieť kreditných kariet na svete MasterCard (MA), ktorej príjmy vzrástli medziročne o 28%, pod ktorý sa z veľkej časti podpísal aj nárast nákladov na potraviny a pohonné látky.
V technologickom sektore sa s napätím čakalo na zverejnenie najväčšieho svetového internetového vyhľadávača a sprostredkovateľa reklamy Google. Spoločnosť dosiahla za posledný kvartál nárast zisku o 17%, avšak nedokázal prekonať očakávania analytikov, zisk na akciu dosiahol 4,43USD vs. konsenzus 4,45USD. Príjmy vzrástli medziročne o 52,1% na 3,4 mld. (konsenzus 3,45mld.) Príjmy zo zahraničia sa podieľali na výsledku až 48%. Platené kliky na reklamu medziročne vzrástli o 30% (+45% predchádzajúci kvartál). Spoločnosť však neposkytla odhad na nasledujúce obdobie. Obchodníci na tento výsledok zareagovali výpredajom o -6,54%. Jedným z hlavných línií bolo nepotvrdenie reklamných príjmov odhadovaných pri prudkom rozšírení sociálnych sietí, ako spôsobu interakcie medzi užívateľmi internetu.


Z pohľadu makroekonomiky nás trh neprestal zásobovať ďalšími varovnými údajmi. Najmä pracovný trh sa začína stávať veľkým otáznikom, keď po stredajšom pozitívnom odhade tvorby pracovných miest súkromným sektorom ADP (+130tisíc vs. +40tisíc konsenzus) prišli včera ďalšie negatívne výsledky požiadaviek o podporu v nezamestnanosti, ktoré považujeme momentálne za jeden z najlepších ukazovateľov reálneho vývoja na pracovnom trhu. Nové požiadavky od posledného týždňa vzrástli na 375 tisíc z 301 tisíc a pokračujúce žiadosti z 2675 tisíc na 2716 tisíc. Pracovný trh evidentne vykazuje známky spomalenia, čo nás vedie k úvahe, že dnes zverejnená miera nezamestnanosti nemusí nevyhnutne ostať na 5%. Z ostatným včerajších makroekonomických zverejnení vyšli v mierne lepšom svetle aj Osobný príjem (za december +0,5%, konsenzus +0,4%) a Osobné výdaje (za december +0,2%, konsenzus +0,1%).
Dnešný deň sa bude s veľkou pravdepodobnosťou prevažná časť obchodníkov sústreďovať na zverejnenie najnovších údajov o tvorbe pracovných miest za január. Odhady analytikov predpokladajú od tohto prvého nerevidovaného čísla nárast pracovných miest za súkromný aj verejný sektor o 70 tisíc. Stredajší odhad ADP za súkromný sektor +130 tisíc totiž poskytol miernu podporu relatívne pozitívnym očakávaniam. Upozorňujeme však, že korelácia medzi číslami ADP a Nonfarm Payrolls v posledných mesiacoch rázne pokrivkáva, a ich volatilita je veľmi vysoká, keď v októbri sme boli svedkami prírastku o 159 tisíc a v decembri už iba 18 tisíc. Pri miere nezamestnanosti sa väčšia časť obchodníkov zhoduje na pozastavení na 5%. Výsledok v pásme 4,9-5,1% by však nebol prekvapením. Negatívne by mali k tomuto číslu prispieť najmä výrobcovia tovarov, ktorý spomaľujú počas posledných 9 mesiacov v rade, pod ktoré sa výrazne podpisuje slabý staviteľský a priemyselný sektor. Najväčšia váha tak bude ležať na sektore služieb, bez ktorého podpory sa dobrého výsledku nedočkáme. Spolu zverejňované údaje o hodinovej mzde a dĺžke pracovného týždňa by na trh mali mať iba minimálny vplyv (konsenzy: hodinová mzda +3,7% medziročne, dĺžka pracovného týždňa 33,8 hod.). Spotrebiteľské výdavky zaznamenávajú tlak zo strany vysokých cien energií, prudko klesajúcich cien domov (medziročne za november 2007 o -7,7%) a sprísňovaním pravidiel na poskytovanie úverov. V prípade ak bude prírastok pracovných miest presahovať za január 100 tisíc, trhová reakcia bude pravdepodobne pozitívna, i napriek tomu, že by viedla k redukcii očakávaní vzhľadom k ďalšiemu znižovaniu úrokových sadzieb. Výsledok pod 30 tisíc by naopak podporil trhové špekulácie o recesii a na sentiment by mal negatívny vplyv.


Ďalším z rady vplyvnejších zverejnení bude index ISM výrobného sektora za január, pri ktorom od tohto mesiaca dochádza k zmene váh jednotlivých jeho komponentov. ISM bude odteraz priemerom 5 komponentov s rovnakou váhou, pričom doteraz sa komponent nových objednávok spolu produkciou podieľali na indexe 55%. Výpočet indexu je založený na dotazovaní výrobných manažérov ohľadne kľúčových aspektov priemyslu, a je považovaný za indikátor naznačujúci aj do budúcnosti. Hodnoty nad 50 indikujú expanziu výrobného sektora a pod 50 naopak. Decembrová revízia dostala index ISM výrobného sektora na 48,4, prvý krát pod 50 od januára 2007. Riziko vytvárajú najmä zlé očakávania ohľadne tempa rastu ekonomiky, ktoré môžu oddialiť poprípade pozastaviť očakávané kapitálové investície. Trhový konsenzus od januárového ISM indexu očakáva pokles na 47,3 bodu.

Spolu s ISM budú zverejnené o 16:00 aj stavebné výdavky za december (konsenzus -0,5%, november +0,1%) a pozorne sledovaný spotrebiteľský sentiment indikátor Prieskum michiganskej univerzity (konsenzus za január 79, december 80,5). Z firemných zverejnení bude ťažisko na ropnom priemysle, keď očakávame kvartálne výsledky dvoch ropných gigantov Exxon Mobil (XOM, analytici odhadujú zisk na akciu 2,26 USD) a Chevron (CVX, odhad analytikov 2,26 USD na akciu). Prudký nárast cien ropy koncom minulého roka zvádza na vysoké očakávania, avšak nárast ceny ropných produktov, hlavne benzínu, výrazne zaostával za tempom nárastu ropy. V sumári tak dnešný trhový trend s veľkou pravdepodobnosťou udá tvorba pracovných miest a vývoj miery nezamestnanosti. Úrokové sadzby máme za posledné dva týždne zredukované o 1,25% na 3%, čiže v prípade lepšieho výsledku pracovného trhu nemusí nič brániť pokračovaniu korekcie silných strát od začiatku tohto roka. Upozorňujeme však, že metodika výpočtu tvorby pracovných miest je veľmi zavádzajúca a z veľkej časti sa na nej podieľa štatistický odhad bez reálne potvrdené vytvorenia pracovnej pozície (venovali sme sa tomuto problému vo viacerých minulých akciových prehľadoch a komentároch). Globálny dlhodobý trend ostáva naďalej medvedí.

Michal Maťovčík

Žiadne komentáre: