pondelok 21. januára 2008

Komodity: meď medzi mlynskými kameňmi

Dnešné obchodovanie je poznačené párom slabších, ale zato evidentných faktorov a zároveň veľmi silnými, avšak menej vyjasnenými faktormi.

Je fakt, že už desiaty deň v rade poklesli svetové zásoby červeného kovu, ktoré denne monitoruje London Metal Exchange. Ich pokles navyše nebol žiadnou maličkosťou, dodnes ich stav za túto sériu poklesol o rovných 20 tis. ton, keď už v piatok ich celkový objem bol najnižší od polovice novembra minulého roka. Dnešný celkový objem zásob je bez mála 181 tisíc ton.

Samotný údaj o zužovaní sa zásob spravidla tlačí na trh býčím vplyvom, dôležitejšie je však čo je príčinou poklesu. Podľa rozboru správy z LME je hlavným spotrebiteľom medi v posledných pár dňoch Južná Kórea, avšak ani spotreba Číny nie je zanedbateľná.

Prichádzame k druhému, nezvratnému faktu, čím je nezadržateľne blížiaci sa čínsky Nový rok. Tento najdôležitejší sviatok pre Číňanov, rovnako ako iné sviatky sú spojené predovšetkým s obmedzením dodávok, čo už v tomto čase vyvoláva zvýšený záujem obchodníkov aby sa včas predzásobili. Termín Nového roka vychádza na 7. februára a oslavy trvajú 5 dní.

Záujem Číny o kovy bude, podľa niektorých analytikov, zachovaný v dobrej kondícii i v priebehu celého tohto roka. Rozhodujúce by pri tom mali byť predovšetkým rýchlo sa rozvíjajúci automobilový priemysel a tradične silné stavebníctvo. Odhady priemerných cien medi v tomto roku sú teda rovnaké, alebo len o niečo nižšie, než priemer z minulého roka. Avšak väčšia zmena sa očakáva v priebehu rokov 2009 a 2010, kedy by ceny mali klesať predovšetkým z dôvodu nárastu zásob. Navyše, pokles rastu americkej ekonomiky sa podľa viacerých vyjadrení prejaví skôr či neskôr i na ekonomikách eurozóny a Veľkej Británie, Japonska a nevynechajúc ani ekonomiku Číny. Značná časť jej spotreby kovov totiž smeruje späť na export.

V súvislosti s ekonomickými fundamentmi zostáva stále aktuálna otázka recesie Spojených štátov. Zo súčasného pohľadu nie sú vyhliadky pre meď príliš dobré. Okrem pretrvávajúcej nálady trhu, postrašeného ekonomickými problémami sa do hry o oslabenie tohto kovu, zapojilo posilňovanie zelenej bankovky, čo atraktivitu červeného kovu v očiach investorov ešte viac poškodzuje. Impulzom, ktorý momentálne pomáha doláru, je dôležitý aj pre meď, keďže sa jedná o obavy európskych ekonómov v súvislosti s prípadným znižovaní úrokových sadzieb zo strany ECB.

Obchodovanie na dnešnom trhu je však iné oproti tomu, na čo sme bežne zvyknutí. Dnešný štátny sviatok v USA (Martin Luther King, Jr. Day), znamenajúci zatvorené americké trhy, má za následok značné výkyvy cien. „Úzky“ trh totiž v takejto situácii reaguje posunom ceny takmer na akýkoľvek zásah obchodníkov. Do tohto času cena medi prelomila pomerne silný support 320 USD/tonu, prelomilo tak pôvodné rastové pásmo, tvoriace sa už od 17. decembra 2007. Aktuálne sa cena pohybuje v pomerne mladom klesajúcom pásme (od 8. januára), ktorého spodná hranica by mohla pre meď znamenať cenu 309,5 USD/tonu. Obe pásma vyplývajú z hodinového grafu.

Keďže dnes sa žiadnych významnejších ekonomických výsledkov nedočkáme, pozrime sa na udalosti, na ktoré sa trh zamerá v priebehu celého týždňa. Už zajtra bude zverejnený pre USA prieskum výroby richmondského FEDu a spotrebiteľská dôvera ABC. Streda bude poznačená žiadosťami o hypotéky a štvrtok predajom existujúcich domov. Pre celkový pohľad na US ekonomiku bude dôležité vyjadrenie šéfa FEDu Bena Bernankeho, zverejnené vo štvrtok. Naopak pre ekonomiku EÚ bude v rovnaký deň svoj prejav prezident ECB Trichet.

Michal Zelman

www.cikomodity.com

Žiadne komentáre: