štvrtok 24. januára 2008

Carry našli podporu nie v rozhodnutí FEDu ale RBNZ.

Podľa včerajšieho obchodovania to dlho vyzeralo, že utorkové znižovanie sadzieb FEDom o -0,75%, ktoré prekvapilo celý globálny finančný svet, nemalo žiadny význam. Akciové trhy, ktoré boli pôvodcom tohto znižovania (pondelkový výrazný prepad na svetových akciových burzách) sa počas včerajšieho európskeho obchodovania vrátili do červených čísel (nemecký DAX -4,88%, anglický FTSE 100 -2,28%, francúzsky CAC 40 -4,25%).

Carry trades počas dňa ustupovali z dôvodu prepadu európskych akciových trhov, pričom EUR/JPY atakovalo minimum na úrovni 153,00, GBP/JPY k 204,60 a USD/JPY atakoval dokonca minimá z mája 2005 na úrovni 104,97. Prudký ústup carry bol tak počas včerajšieho dňa opäť dôvodom apreciácie USD, ktorý získaval na presune kapitálu do USD dlhopisov (safe heaven).

Negatívny prepad carry zastavilo až večerné ponechanie sadzieb na nezmenenej úrovni (8,25%) Novozélandskou národnou bankou (RBNZ). RBNZ svojím rozhodnutím podporila carry NZD/JPY, ktoré ťažia z rozdielnych úrokových sadzieb na NZD a JPY. Okrem ponechania sadzieb RBNZ na úrovni 8,25% potešil investorov i „jastrabí tón“, ktorý predpokladá navršovanie sadzieb v druhom kvartáli 2008 o 0,25% na úroveň 8,5%.

Nárast carry na NZD/JPY podporil i rast hlavných carry párov (USD/JPY, EUR/JPY a GBP/JPY), ktoré atakovali nárast amerických akciových indexov do pozitívnych čísiel. Americké akcie tak na rozdiel od európskych akcií pripísali za včerajšok pozitívne čísla, DJIA +2,5%, SP 500 +2,14%, NASDAQ +1,05%.

Na pozitívny obrat amerických akciových trhov naviazala nočné obchodovanie v Ázií, kde japonský Nikkei 225 +2,06%. Tento „carry efekt“ sa tak preniesol i na ranné európske akciové trhy, ktoré sa snažia vymazať včerajší prudký prepad a otvorili v kladných číslach, nemecký DAX +3,1%, anglický FTSE 100 +2,5%, francúzsky CAC 40 +3,0%.

Z výsledkov fundamentálneho kalendára hral včera hlavnú úlohu zelený ostrov (GBP), ktorý poskytol dôležité dáta v podobe ekonomického rastu za 4Q. Ekonomický rast UK potvrdil stabilné tempo na úrovni 0,6% Q/Q, 2,9 Y/Y (predpoklad 0,5% Q/Q, 2,8% Y/Y, posledný 0,7% Q/Q, 3,3% Y/Y), čo ale aj napriek rastu predstavuje najnižší kvartálny prírastok v roku 2007. Kvartálny prírastok 0,6% je najnižší od 3Q 2006 a ročný prírastok 2,9% je najnižší od 2Q 2006. Najväčší pokles zaznamenal finančný sektor, ktorý klesol o -0,4% najviac od 2Q 2003.

Okrem dôležitých čísiel ekonomického rastu poskytol zelený ostrov i zápisnicu z januárovho zasadnutia BoE, kde MPC (Výbor pre menovú politiku BoE) ponechal úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni 5,5%. Pomer hlasovania v prospech ponechania sadzieb 8:1 prekvapil trhy svojim „jastrabím skóre“, pretože očakávali pomer 7:2, pričom sa objavili i predpoklady tesného výsledku 5:4 pre ponechanie sadzieb na nezmenenej úrovni. Jediným zástancom „holubičieho týmu“ pre zníženie sadzieb bol člen MPC Blanchflower.

BoE tak naďalej vystupuje v pozícií opatrného hráča, ktorý sa obáva nárastu inflačných rizík. Mierne spomalenie ekonomického rastu spolu s problémom realitného trhu v UK otvára predpoklad znižovania sadzieb BoE o 0,25% na 5,25% počas februárového zasadnutia MPC.

Krivka SONIA (priemer medzibankových sadzieb na O/N) kótuje 100% pravdepodobnosť znižovania sadzieb BoE na februárovom zasadnutí o 0,25% a 30% pravdepodobnosť znižovania sadzieb o 0,5%. Niektoré trhové predpoklady hovoria, že počas tohto roku by mohla byť BoE holubičia až po úroveň 4,5%, čo je o 1% menej ako je aktuálna hodnota základnej úrokovej sadzby BoE (5,5%).

Včerajšie dáta z Eurozóny v podobe spotrebiteľských výdavkov vo Francúzsku za december prekvapili nárastom na úroveň 2% M/M, 3,9% Y/Y (posledný -0,1% M/M, 2,4% Y/Y), čo predstavuje najvyšší nárast spotrebiteľských výdavkov od augusta 2006. Nárast spotrebiteľských výdavkov je pozitívny pre ekonomický rast na druhej strane zvyšuje tlaky pre nárast inflačných tlakov.

Okrem fundamentálnych výsledkov zamestnáva Francúzsko finančné trhy kauzou druhej najväčšej francúzskej banky Societe Generale, ktorá sa dostala do straty 5,5 mld. EUR z dôvodu podvodu svojho obchodníka na derivátových kontraktoch. Táto strata bola navŕšená stratou 2,05 mld. EUR z prehodnocovania cenných papierov naviazaných na US hypotekárny trh. Akcie francúzskej banky boli dnes stiahnuté z parketu burzy Euronext.

Ekonomika EU poskytla i januárové dáta PMI (Index nákupných manažérov) z výrobného sektora a sektora služieb. Pozitívom je zastavenie poklesu PMI výrobného sektora na úrovni 52,6 (predpoklad 52,1), čo vytvára predpoklad pre stabilizáciu priemyslu ekonomiky EU počas turbulencií v globálnej ekonomike. Sektor služieb však naďalej pokračuje v poklese na úroveň 52 (predpoklad 52,8, posledný 53,1), čo vytvára kombinované PMI na úrovni 52,7 – najnižšia hodnota od júna 2005.

ECB je tak vystavená nutnosti podpory ekonomického rastu EU prostredníctvom znižovania úrokovej sadzby (aktual 4%), tento holubičí krok sa očakáva v druhej polovici roku 2008. Potvrdzujú to i dnešné slová predstaviteľa ECB Liebschera, že ECB je naďalej zameraná na inflačné riziká v EU z krátkodobého hľadiska, práve slovíčko krátkodobé zameranie vytvára predpoklad prechodu menovej politiky ECB zo silnej „jastrabej“ na „holubičiu“.

Aktuálne zníženie sadzieb ECB vzhľadom k jej inflačnému cieleniu (do 2%) nie je možné, čo potvrdzujú aj komentáre čelných predstaviteľov ECB, znižovanie je skôr slovnou hračkou politických špičiek v EU. Práve tento tlak na ECB môže ukázať jej nezávislosť na politických kruhoch v EU.

Tlaky na zmiernenie menovej politiky ECB rastú i po neočakávanom znižovaní sadzieb FEDom o 0,75% na úroveň 3,5% a predpokladanom znižovaní sadzieb BoE o 0.25% na 5,25% počas februárového zasadnutia.

Zelená bankovka napriek prázdnemu včerajšiemu kalendáru sa naďalej spamätáva z neočakávaného kroku FEDu, ktorý znížil prvýkrát za posledných 6 rokov úrokovú sadzbu medzi dvoma zasadnutiami FOMC. Základnú úrokovú sadzbu znížil na úroveň 3,5% a diskontné okienko pre komerčné banky na 4%.

Americké futures na úrokovú sadzbu dnes kótujú 100% pravdepodobnosť znižovania sadzieb o 0,5% na úroveň 3% na januárovom zasadnutí FOMC. Trhy predpokladajú, že FED sa môže vrátiť k 1% úrokovým sadzbám z obdobia Greenspana a jeho prezidentovania FEDu. Nasvedčuje o tom i výhľad, že na júnovom zasadnutí FOMC by sa mohla sadzba dostať do intervalu 2-2,5%.

Okrem rozhodnutia FEDu o prekvapivom znížení úrokových sadzieb o 0,75% sú pre USD dôležité kroky amerických zákonodarcov na čele s prezidentom Bushom, ktorý preferuje ekonomické stimuly pre US ekonomiku, ktoré by jej mali napomôcť zastaviť ekonomický pokles US. Celkový objem stimulov pre podnikovú a súkromnú sféru (v podobe daňových úľav) by mal dosiahnuť objem 150 mld. USD.

Dnešné údaje z Nemecka potvrdili nárast prieskumu IFO podnikateľskej klímy a očakávaní nemeckej ekonomiky za január, pri tomto pozitívnom výsledku hrá ale dôležitú úlohu fakt, že dotazníky boli odovzdané pred znížením sadzieb FEDom, čo by určite negatívne ovplyvnilo očakávania hlavne po čiernom pondelku na akciových trhoch v EU.

Zelená bankovka prinesie dôležité údaje z pracovného trhu v podobe nových a pokračujúcich žiadostí o podporu v nezamestnanosti. Pri nových žiadostiach sa očakáva po trojtýždňovom pozitívnom poklese k úrovni 301 tis., mierny nárast na úroveň 320 tis. Rizikom sa ale javí neustály mierny rast pokračujúcich žiadostí o podporu, ktoré pokračujú v raste nad úrovňou 2,7 mil. (aktual 2,751 tis.).

Okrem pracovného trhu US ekonomiky zverejní údaje z realitného trhu v podobe predaja existujúcich domov, kde sa vzhľadom k aktuálnej situácií na realitnom a úverovom trhu v USA očakáva pokračujúci pokles za december.

Pre dnešný vývoj EUR/USD bude dôležitý vývoj akciových trhov, ktoré ovplyvňujú carry trades. Ich prípadný pokles bude tlačiť pár južným smerom k supportu na úrovni 1,4560/50. Naopak pozitívny výsledok akciových trhov bude tlačiť na úroveň 1,4630, ktorá sa javí ako najdôležitejšia úroveň dnešného dňa. Negatívne čísla US pracovného a realitného trhu by mohli napomôcť k prelomeniu tejto úrovne, čím by sa otvoril páru výhľad až k maximám na úrovni 1,4670/80.

Valér Demjan

www.cikomodity.com

Žiadne komentáre: