streda 23. januára 2008

Akcie v USA dostali od FEDu nečakaný darček! 0,75% zníženie sadzby. Správnosť tohto kroku nám ukážu už najbližšie týždne




FED napokon potvrdil naše očakávania, keď neštandardne znížil medzi zasadaniami hlavnú úrokovú sadzbu o enormných 0,75% na 3,5%. Takýto krok medzi zasadaniami spravil FED po prvý krát od teroristických útokov v New Yorku v roku 2001 a zníženia takýmto tempom sme neboli svedkami za posledné dve desaťročia. Všetko nasvedčuje tomu, že FED pristúpil k tomuto predčasnému kroku najmä z vystrašenia pred prepadom akciového trhu počas dňa voľna a tým pádom vytvára smrtiaci precedens, keď sa budú akciový obchodníci čoraz viac spoliehať na pomocnú ruku zo strany zníženia sadzieb. Ale FED tým pádom vstupuje do vôd, ktoré naozaj nemajú nič spoločné s ich hlavnými monetárnymi cieľmi. Prvoradou úlohou väčšiny centrálnych bánk je udržiavanie cenovej stability, na ktorú očividne FED rezignoval, čomu nasvedčuje aj pokračovanie používania zavádzajúcich inflačných indikátorov očistených od momentálne najsilnejšie rastúcich cien potravín a energií. Tento posun sme však sledovali už skôr a FED sa aj slovami Bernankeho vyjadril, že ich hlavnou obavou je udržanie kladného tempa ekonomického rastu. Avšak prečo FED pristúpil na zníženie teraz, keď hrozilo otvorenie akciových trhov v 5% strate? Prečo nie minulý týždeň, veď sme nezískali žiadne nové negatívne trhové fundamenty? Tento krok považujeme z dlhodobého hľadiska pre FED ako veľmi negatívny a výrazne môže podporiť eskaláciu inflačných tlakov. Tesne po tomto navŕšení sadzieb sa totiž objavili špekulácie, že FED by mohol znížiť v pravom termíne zasadania koncom januára úrokovú sadzbu o ďalších 0,25-0,5%. FED tak opäť enormné nízkymi sadzbami podporuje natlačenie ďalších peňazí do systému, pričom menová báza za minulý rok vzrástla viac ako o 15%. Inflácia má tak otvorené dvere a bude zaujímavé sledovať, či vôbec vyváži zníženie úverových nákladov nárast cien energií a komodít, ktorý spôsobí takéto uvoľňovanie monetárnej politiky.
Za všetko uveďme iba vyjadrenie najväčšieho obchodníka s dlhopismi na svete a zakladateľa spoločnosti Pacific Investment Managment (PIMCO): “je smutnou skutočnosťou keď si uvedomíme, že FED pristúpil na zníženie hlavnej úrokovej sadzby 8 dní pred riadnym zasadaním v záujme záchrany akciového trhu. Americká ekonomika je v oveľa žalostnejšej situácii, keďže je závislá na vývoj realitného trhu a cien akcií”. S veľkou pravdepodobnosťou narážal druhou vetou na skutočnosť že práve Američania využívali často neopodstatnený nárast cien vlastných nesplatených nehnuteľností na získavanie novým úverov. Táto pyramídová hra však musí raz skončiť a je iba otázkou času, ako sa FEDu podarí oddialiť tento scenár. Natláčaním nových peňazí do systému sa to udržať dá, ale tým pádom FED vedome pácha samovraždu pre americký dolár.
Výsledná reakcia na takýto radikálny krok FED bolo pochopiteľné vymazanie prevažnej časti strát hlavných trhových indexov vytvorených počas dňa voľna v pondelok. Kumulatívne od piatku Dow Jones -1,06%/11971, Nasdaq Composite -2,04%/2292 a S&P500 -1,11%/1310. Z korporátneho sektora bol najviac zasiahnutý energetický sektor, keď boli vypredávané akcie gigantov Exxon Mobile a Chevron Corp s ohľadom na zvýšenú pravdepodobnosť spomaľovania americkej ekonomiky po varovnom kroku redukcie hlavnej sadzby FEDom medzi zasadaniami.
Prekvapením bolo posilnenie akcií Bank of America (BAC), ktoré si pripísali 3,95%, napriek neuveriteľnému 95% medziročnému poklesu zisku za predchádzajúci kvartál. Zisk na akciu dosiahol 5 centov vs. konsenzus 18 centov a zisku 1,19 dolára na akciu rok predtým. Hlavnou položkou tohto negatívneho výsledku bola 5,44 mld. strata z prehodnocovania štrukturovaných dlhových cenných inštrumentov (CDO) naviazaných na hypotekárny trh a straty z obchodných špekulácií. Nárast ich akcií je v tomto svetle veľmi nelogický, ale keď zoberieme do úvahy 0,75% zníženie sadzby, finančný sektor mal musel z tohto kroku vyťažiť najviac.
Druhým pozorne sledovaným zverejnením bol hospodársky výsledok zaisťovateľa rizík (často krát aj strát z hypotekárnych portfólií, ktoré zažívajú extrémny nárast úverovej delikvencie) AMBAC Financial (ABK), ktorý dosiahol radikálne vyššiu stratu na akciu -6,21 dolára, pričom trhové očakávania boli na hladine straty 3,51 dolára na akciu. Aký bol však denný výsledok? Jeho akcie posilnili o 28,55%, po tom ako AMBAC zverejnila, že zvažuje rôzne strategické partnerstvá. Zaisťovatelia rizík AMBAC a (ABK) a MBIA sa stali najziskovejšími akciami v nasledovanejšom indexe spoločností s najväčšou trhovou kapitalizáciou S&P500. Špekulácie ohľadne prevzatia sú vždy extrémnym katalyzátorom, ale potenciálny špekulanti si musia uvedomiť aj riziko držby týchto akcií v prípade ak sa žiadna transakcia nezrealizuje. Sektor zaistenia bude podľa nás vo veľmi zložitej situácii kvôli očakávanému nárastu úverovej delikvencie počas celého roka 2008. Netreba zabúdať, že rok 2008 bude rokom silného nárastu resetovania množstva hypoték po periódach nízkych úrokových sadzieb, pomocou ktorých bolo nalákaných v uplynulých troch rokoch množstvo občanov USA do obydlí, ktoré si podľa žiadnych kritérií nemôžu dovoliť. Delikvencia na týchto hypotékach sa začne v plnom rozsahu prejavovať až v tomto roku.
V technologickom sektore sa s napätím očakávalo najmä zverejnenia kvartálnych výsledkov Apple (AAPL), ktorého výročnú konferenciu MacWorld minulý týždeň mnohí nadšenci klasifikovali ako sklamanie. Apple napokon s ľahkosťou prekonal očakávania analytikov so ziskom 1,75 USD/akciu voči očakávanému zisku 1,62 USD. Príjmy vzrástli za kvartál medziročne o 35% na 9,61 mld. dolárov. Spoločnosť predala 22,1 mln. iPodov, 2,3 mln. počítačov Mac a 2,3 mln. telefónov iPhone. Na pokles ich akcií o viac ako 10% po uzatvorení trhov stačilo zníženie očakávaného zisku na akciu do pásma 94-109 centov. Preto už viackrát upozorňujeme, že kľúčový vplyv budú mať najmä očakávania do budúcna a nie aktuálne výsledky.
Doterajšie výsledky spolu s odhadmi analytikov očakávajú pokles ziskov spoločností obsiahnutých v široko-trhovom indexe S&P500 o 17% za posledný kvartál roka 2007. Hlavným dôvodom je však očakávaný 95% pokles ziskov finančného sektora, ktorý tvorí najväčší, až pätinový podiel v tomto indexe. Zvrátenie tohto trendu kľúčového na obnovenie apetítu po akciách zatiaľ nesledujeme, ani jeho najmiernejšie náznaky.
Dnešný obchodný deň bude veľmi dôležitý z hľadiska psychológie. Ak trhoví hráči po 0,75% nečakanom znížení úrokovej sadzby nedokážu akciový trh udržať v kladných číslach, tak akcia FEDu stratí aj posledný argument na opodstatnenie tohto neuváženého kroku. Sentiment sa môže tým pádom dostať ešte do zložitejšej situácie ako pred včerajším rozhodnutím o sadzbách. Rozhodujúcim faktorom budú firemné zverejnenia, ktoré udajú smer dnešnému obchodovaniu. Kľúčové firemné zverejnenia pred otvorením trhov: ropný gigant Conoco Phillips (COP), Delta Air Lines (DAL – nárast cien ropy počas konca minulého roka môže prispieť k horšiemu výsledku), Freeport- McMoRan (FCX – očakáva sa dobrý výsledok, keďže spoločnosť sústreďuje svoje aktivity na ťažbu zlata a medi, ktoré v roku 2007 zažili obrodu), výrobca telefónov Motorola (MOT), farmaceutická spoločnosť Pfizer (PFE). Po uzatvorení trhov zverejňuje internetový online obchod eBay (EBAY) a Qualcomm (QCOM).Sentiment je veľmi nejasný, zverejnenia pravdepodobne rozhodnú o dnešnom smere. Dlhodobý výhľad napriek 0,75% redukcii hlavnej sadzby FEDom počas včerajšieho dňa ostáva nezmenený a očakávame pokračovanie medvedieho trhu. Vysoká inflácia, rekordné ceny energií, slabší pracovný trh, prísnejšie podmienky na úverovom trhu a pokračujúci prepad cien nehnuteľností budú mať pravdepodobne výraznejší vplyv na spotrebiteľské disponibilné dôchodky ako znižovania sadzieb aj s plánovanými fiškálnymi balíčkami.


Žiadne komentáre: