nedeľa 20. januára 2008

Akciové trhy v USA pod ťarchou strát a spomaľovania ekonomiky. Pomôžu zníženia úrokových sadzieb ? (zverejnené 17.1.08 na www.cikomodity.com)

Obchodovanie ako na húsenkovej dráhe, taký pocit musela mať včera väčšina obchodníkov na US akciových trhoch, keď ani mierne pozitívnejšie kvartálne hospodárske výsledky tretej najväčšej americkej banky JP Morgan Chase spolu s triezvym pohľadom Béžovej knihy napokon nedokázali zvládnuť medvedí tlak. Index Dow Jones tak v tejto atmosfére uzatváral so stratou -0,28%/12466, Nasdaq Composite -0,95%/2394 a S&P500 -0,56%/1373. Z korporátneho sektora sa netrpezlivo očakával výsledok už teraz druhej najväčšej americkej banky podľa trhovej kapitalizácie JP Morgan Chase (JPM), ktorá napokon príjemne“ prekvapila, keď straty z prehodnocovania cenných papierov s viazanosťou na nekvalitné hypotéky dosiahli iba 1,3 mld. dolárov. Príjmy spoločnosti vzrástli za štvrtý kvartál nad trhové očakávania +7% na 17,4 mld. avšak čistý zisk za posledný kvartál v medziročnom porovnaní poklesol viac ako o tretinu. Tento výsledok jednoznačne odzrkadľuje trhové očakávania, keď nižšia strata, napriek medziročnému výraznému poklesu zisku stačí investorom na zahájenie nákupov, akcie JPM si tak včera pripísali 5,8%. Druhá včera zverejňujúca banka a zároveň najväčšia na západnom pobreží USA, Wells Fargo (WFC) taktiež včera pripísala 3,3%, napriek vykázanému medziročnému poklesu zisku za kvartál o 38%. Strata z dôvodu vytvárania rezerv na znehodnotené úvery poskytnuté proti hodnote domu poberateľa úveru u Wells Fargo dosiahla 1,4 mld. dolárov. Banka však očividne nie je zasiahnutá v takej miere ako niektorí jej kolegovia z čoho môže v najbližších dňoch vyťažiť, poprípade jej to môže poskytnúť výraznejšiu ochranu v prípade dnešného veľmi negatívneho zverejnenia investičného domu Merrill Lynch.

Brokerský dom Bear Stearns dokonca už včera zmenil odporúčanie finančného sektora do pásma trhovej výkonnosti, keď podľa ich slov prepad akciových titulov finančných inštitúcií už odzrkadľuje zverejnené aj očakávané straty z prehodnocovania cenných papierov a nižšie ziskové očakávania. Na takýto záver je podľa nášho názoru ešte veľmi priskoro a mieru dopadu poklesu úverovej tvorby, nárastu defaultov a neschopnosť sekuritizovať doteraz bežne sekuritizovateľné úverové produkty pocítia banky ešte v niekoľkých kvartálnych zverejneniach. Technologický sektor ako jeden z najslabších od začiatku nového roka nedokázal vyťažiť ani z ohlásenej akvizície tretieho najväčšieho svetového výrobcu softvéru Oracle. Ten súhlasil s odkúpením kalifornskej softvérovej spoločnosti BEA za 8,5 mld. USD, čo predstavovalo 24% prémiu pre akcionárov v porovnaní s utorkovou uzatváracou cenou ich akcií.

Z makroekonomických zverejnení sa s napätím očakávalo zverejnenie pravidelnej Béžovej knihy, ktorá sa skladá z čiastkových správ o vývoji ekonomiky v jednotlivých dištriktov federálnych rezervných bánk. Správa skonštatovala, že ekonomická aktivita počas novembra a decembra zaznamenala pokles, keď najmä vývoj maloobchodu bol sklamaním vo svojom tradične najsilnejšom kvartáli koncom roka. V piatich regiónoch správa konštatuje spomaľovanie ekonomického rastu, v piatich mierny nárast a v dvoch pokračuje zmiešaný vývoj. Trh práce ostáva naďalej v napätí, avšak čo bolo prekvapením, inflácia sa nedostala do hlavného zoznamu kritických bodov ekonomického vývoja. Práve tento posledný fakt bol dôvodom okamžitého objavenia špekulácií, ohľadne možného skoršieho pristúpenia FEDu k redukcii sadzieb, ešte pred plánovaným zasadaním 31. januára. FED je v momentálne veľmi zložitej situácii, svojimi slovami navnadil trhový sentiment na nôtu pravidelného znižovania sadzieb a bude zaujímavé sledovať aká bude reakcia ak FED povie, že znižovanie sadzieb už bolo dostatočné. Pritom trhu zatiaľ očividne nepomohlo ani znižovanie sadzieb od septembra 2007 už o jedno percento. Ak by FED znižoval sadzby v záujme upokojenia akciových trhov, bolo by to veľmi zlým precedensom do budúcna.

Včera sme sa dočkali aj najnovších decembrových čísiel vývoja inflácie na spotrebiteľskej úrovni CPI. V medziročnom porovnaní ceny v decembri vzrástli o 4,1% a medzimesačne o 0,3%. Po očistení od vplyvu cien potravín a energií M/M +0,2%, Y/Y +2,4%. Tempo inflácie sa jednoznačne udržuje na horných pásmach očakávaní a v prípade upravenia hospodárskeho rastu o CPI (to vyjadruje ešte priaznivú infláciu po rôznych metodických zmenách jeho výpočtu v posledných 10 rokoch), poprípade o reálnu infláciu, ekonomický rast USA je záporný.

Dnešný obchodný deň sa bude niesť v dvoch líniách. Jednou budú zverejnenia finančných inštitúcií a druhou množstvo vystúpení členov FEDu. Hlavný firemným zverejnením pred otvorením akciových trhov bude hospodársky výsledok investičného domu Merrill Lynch (MER), pri ktorom sa špekuluje o druhých najväčších stratách z prehodnocovania cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh po utorkovej strate banky Citigroup. Najvyšší odhad hovoril až o 15 miliardách dolárov. Ostatné kľúčové firemné zverejnenia: pred otvorením akciových trhov – Bank of New York (BK), BlackRock (BLK), TD Ameritrade (AMTD), Novartis AG. Po uzatvorení obchodovania – IBM a banka Washington Mutual (WM). Z vystúpení členov FEDu sa bude pozornosť sústreďovať najmä na vystúpenie Bernankeho pred rozpočtovým výborom o 15:00. Ešte pred ním vystúpi člen FEDu Pianalto o 14:15, Fisher o 18:30 a ságu uzatvorí Lockhart o 19:15.

Z makroekonomických zverejnení očakávame pravidelné čísla týždennej zmeny požiadaviek o podporu v nezamestnanosti spolu s pokračujúcimi požiadavkami. Tento ukazovateľ považujeme momentálne za najkredibilnejší obraz súčasnej situácie na pracovnom trhu. Trhový konsenzus očakáva nárast nových žiadostí o podporu z 322 tisíc na 334t. Spolu s týmto zverejnením budú uvedené aj údaje o začatej výstavbe za december. Realitný trh je v kríze, ale včera zverejnený index nálady medzi staviteľmi zaznamenal za január miernu stabilizáciu, takže lepší výsledok nemusí byť prekvapením. Vyhliadky tohto trhu z nášho pohľadu však ostávajú naďalej negatívne. Dnešná nálada na akciových trhoch nesie teda veľa otáznikov. Bude veľmi záležať na zverejnení Merrill Lynch, keď v prípade výrazne nižšej straty (menej pravdepodobné) môžu poskytnúť finančnému sektoru stabilizáciu (ten má viac ako 20% posiel na indexe S&P500). Z Bernankeho vyjadrení bude dôležité sledovať možné náznaky akých redukcií sadzby sa môžeme dočkať v najbližšom období, prípadne iné riešenia poskytnuté na riešenie súčasne turbulencie na finančných trhoch.

Michal Matovcik www.cikomodity.com

Žiadne komentáre: