streda 30. januára 2008

Všetky oči v USA a na svetových trhoch sa upierajú na FED. Príprava na sklamanie však môže byť nápomocná

Včerajšia obchodná seansa na amerických akciových trhoch bola charakteristická typickou váhavosťou pre neistými kľúčovými rozhodnutiami o sadzbách, avšak bolo prekvapením, ako boli opomenuté slabé výsledky American Express, fámy ohľadne pripravovaného znižovania ratingu zaisťovateľov a ohlásenie začiatku vyšetrovania 14 spoločností na Wall Street ohľadne pochybných praktík na sekundárnom trhu hypoték. Index Dow Jones uzatváral v tejto atmosfére so ziskom +0,78%/12480, Nasdaq Composite +0,35%/2358 a S&P500 +0,62%/1362.


Z makroekonomických zverejnení sme ako prvé pre otvorením trhov získali najnovšie údaje o vývoji cien domov v USA merané Case- Shiller home price indexom. Ten sa sústreďuje na monitorovanie vývoja cien nehnuteľností v 20 hlavných metropolách a je jedným z najlepších zrkadiel súčasných trendov v tomto krízou skúšanom trhovom segmente. Pozitívneho prekvapenia sme sa však nedočkali a v 20 hlavných metropolách sme za november 2007 zaznamenali rekordný medziročný pokles o 7,7%. V užšom indexe merajúcom iba 10 hlavných metropol sme zaznamenali taktiež historicky najsilnejšie tempo medziročného poklesu o 8,4%, čím sme zároveň prekonali aj poklesy realitnej krízy začiatkom deväťdesiatych rokov. Enormná zásoba nepredaných domov, prísnejšie podmienky na získavanie hypoték, problémy finančných inštitúcií so sekuritizáciou týchto úverov, to všetko sú faktory, ktoré budú pravdepodobne počas celého roka negatívne pôsobiť na celý sektor.


Prekvapením sa však stali objednávky tovarov dlhodobej spotreby, ktoré boli po výrazným tlakom počas posledných mesiacov. Tie často odzrkadľujú budúcu výrobnú aktivitu, keď doba ich spotreby presahuje viac ako 3 roky. Decembrový výsledný nárast o 5,2% tak bol prekvapením, keď novembrová hodnota bola revidovaná nadol na minimálny rast +0,5%. Po očistení tohto údaju od 11,3% nárastu objednávok prepravných prostriedkov nárast činil 2,6%, čo je prvý pozitívny prírastok od septembra minulého roka. Objavili sa mnohé polemiky ako zasiahne tento výsledok dnešné rozhodovanie o sadzbách FEDom, avšak FED vo väčšej miere trápi vývoj likvidity a podpora spotreby domácností, čo možno najskôr v snahe predísť skĺznutiu ekonomiky do recesie.


Z firemných zverejnení nevyšiel v dobrom svetle poskytovateľ kreditných kariet a cestovných služieb American Express (AXP), ktorého zisk za posledný kvartál medziročne poklesol o 10% najmä z dôvodu potreby vytvárať zvýšené rezervy na zle poskytnuté úvery. Úverová delikvencia (neschopnosť splácať pravidelné splátky) sa totiž dostáva na historické maximá. Zisk za posledný kvartál dosiahol American Express na hladine 71 centov za akciu, pričom očakávania analytikov boli 75 centov. Navyše varoval pred hospodárskymi výsledkami v roku 2008, keď očakáva z spomalenie rastu príjmov.


Z technologického sektora sa očakávalo na zverejnenie internetového vyhľadávača Yahoo! (YHOO) po uzatvorení obchodovania. Zisk na akciu za posledný kvartál dosiahol 15 centov, pričom konsenzus bol na hladine 11 centov. Medziročné tempo rastu príjmov bolo 14,3%. Obchodníkov tento výsledok veľmi nepresvedčil a akcie Yahoo sa po zverejnení obchodovali v silnej 8% strate. Yahoo operuje vo veľmi konkurenčnom prostredí, kde Google zasahuje do väčšiny ich segmentov a nestíha s ním držať krok. Očakávame zložité obdobie pre Yahoo aj v nasledujúcom kvartáli.


Dnešný obchodný deň bude jeden z najhektickejších v poslednom období, keď nás čakajú kľúčové makroekonomické zverejnenia spolu s večerným rozhodnutím o sadzbách. Najmä rozhodnutie o sadzbách nesie veľmi veľa otáznikov, keď sa ohliadneme späť za minulotýždňovým radikálnym znížením o 0,75%, na ktorom si FED vystrieľal veľkú časť munície. Trhové očakávania sú veľmi vysoké, keď pravdepodobnosť zníženia o 0,5% vypočítaná cez futures na FED Funds sa udržuje v blízkosti 90%. Ak teda dôjde k znížení v menšej miere, reakcia akciových obchodníkov budú pravdepodobne negatívne. Pritom scenár ponechania sadzieb ne je taktiež vylúčený a v záujme udržania inflácie v rozumných medziach v nasledujúcich mesiacoch by bolo aj rozumným krokom. FED však na cenovú stabilitu rezignoval už oveľa skôr a preto tento scenár je menej pravdepodobný. Naopak 0,75% zníženie by bolo pre trh pravdepodobne krátkodobým rastovým impulzom, avšak FED by si tak výrazne okresal priestor na operatívnu reakciu počas zložitého obdobia, ktoré nás čaká. Najrealistickejšie tak ostávajú scenáre zníženia v pásme 0,25-0,5%.
Z makroekonomických zverejnení bude pod drobnohľadom najmä odhad tvorby pracovných miest v súkromnom sektore ADP za mesiac január, ktorý je tradične zverejňovaný dva dni pred Nonfarm Payrolls. Trhový analytici očakávajú vytvorenie 40 tisíc pracovných, rovnako ako počas mesiaca december. Tieto údaje sú dosť volatilné, ale mierne horší výsledok nemusím byť trhom vnímaný až tak negatívne, keď by pravdepodobne viedol k uvažovaniu výraznejšieho zníženia sadzieb počas večerného rozhodnutia FOMC. Negatívny prírastok by však bol pre trh ťarchou a výrazným mementom. Ostatné makrozverejnenia: o 14.30 Jadrový cenový index PCE za 4Q (výdavky osobnej spotreby, jeden z najsledovanejších ukazovateľov inflácie pre FED, avšak výrazne skreslený. Konsenzus očakáva nárast o 2,5%), HDP za štvrtý kvartál (konsenzus 1,2%, výsledok pod jedno percento by bol trhom vnímaný veľmi negatívne, po očistení od skutočnej inflácie sa však reálne ekonomika nachádza už recesii) a zverejnenia uzavrú Osobné výdaje za 4Q (konsenzus +2,8%).

Z firemných zverejnení môžu ovplyvniť sentiment pred otvorením obchodovania: farmaceutická spoločnosť Merck (MRK, očakávaný zisk na akciu 74 centov, sektor zdravotníctva je jeden z najsilnejších počas prebiehajúcej trhovej turbulencie), SAP AG (SAP), Altria (MO, tabakový priemysel, komponent indexu Dow Jones, očakávaný zisk na akciu 97 centov), Kraft Foods (KFT, Kellogg (K), Honda Motor (HMC), Boeing (BA, komponent indexu Dow Jones). Sentiment môže byť veľmi vratký a v prípade konzervatívnych investorov je vhodnejšie do rozhodnutia o sadzbách ostať mimo trhu. Riziká sklamania z rozhodnutia o sadzbách sú momentálne vyššie ako pozitívne prekvapenie. Dobré výsledky HDP a ADP navyše môžu byť vnímané viac negatívne vo svetle rozsahu možného znižovania sadzieb FEDom. Turbulencia na trhu prispieva k radikálnejším reakciám obchodníkov. Výsledok dnešného obchodovania je zahmlený, avšak viera v zázračný efekt rozhodnutia FEDu môže byť pre veľkú časť trhu sklamaním.

Michal Maťovčík

Žiadne komentáre: