pondelok 3. marca 2008

UBS zvýšila odhad strát hypotekárneho trhu v USA na 600 mld., index Dow Jones zareagoval 315 bodovým prepadom. Sme však iba na začiatku!




Do sklonku týždňa sa všetko javilo ako dlho očakávaná stabilizácia akciových trhov, avšak piatková obchodná seansa s poklesom indexu Dow Jones o 315 bodov dala jednoznačnú odpoveď v akom stave sa nachádza trhový sentiment, jednoznačne plný obáv z neistoty. Neistota, áno hlavne neistota je jedným z faktorov, ktoré stoja za prevažnou časťou rapídnych výpredajov, keďže finančný analytici zatiaľ nevedia dať odpoveď aký rozsah a dopad by súčasná kríza mohla mať. Index Dow Jones tak uzatváral piatkové obchodovanie v strate -0,9%/12381, Nasdaq Composite -1,4%/2303 a S&P500 -1,7%/1353 a S&P500 -2,71%/1330.
Piatkovým klincom sa tak stal zvýšený odhad možných strát zo sekundárneho trhu hypoték analytikom UBS na 600 mld. dolárov. Projekcie strát sa tak z mesiaca na mesiac zvyšujú a dôvodom je hlavne nemožnosť objektívne ohodnotiť kto drží riziko, v akej veľkosti a aké hrozba držiteľom tohto rizika plynie z možnej kapitálovej poddimenzovanosti zaisťovateľov. Iniciatívy bánk na záchranu zaisťovateľov sú veľmi zvláštne, keďže vlastne popierajú zmysel zaistenia. Načo si banky platia zaistenie, keď si vlastne platia aj straty finančnej inštitúcie zabezpečujúcej zaistenie. Zaujímavý trend sa však pokúšajú v posledných týždňoch nastoliť aj hlavný zaisťovatelia v USA, Ambac, MBIA a FGIC. Snažia sa o rozdelenie spoločnosti na dve, kde by jedna polovica obhospodarovala divíziu majúcu portfóliá zložené čisto z municipálnych dlhopisov a v druhej časti by ostali nekvalitné zaistenia cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh. Dokonca Ambac rozmýšľal o predaji kvalitnejšej časti portfólia svojej partnerskej firme. Podľa nášho názoru je to voči akcionárom týchto spoločnosti vrcholne nefér a takéto praktiky by sa na trhu nemali vyskytovať. Navyše podstatu problému žiadnym spôsobom neriešia a stratám sa v žiadnom prípade nevyhnú. Tento náš predpoklad potvrdzuje aj piatkový impulz korekcie akciových trhov, po tom ako analytik švajčiarskeho bankového gigantu UBS zvýšil odhad strát z prehodnocovania cenných papierov naviazaných na sekundárny trh hypoték až na 600 miliárd dolárov.
Z minulého týždňa stoja za zmienku straty dvoch hlavných štátom podporovaných financovateľov hypoték Freddie Mac (FRE, strata 3,1 mld. za 2007 ) a Fannie Mae (FNM, 2,1 mld. strata ). Dôležitejšie sú však ich vyjadrenia, že stabilizácia realitného trhu je v roku 2008 v nedohľadne. Z firemného sektora najviac sklamali výsledky výrobcu počítačov DELL a poisťovne AIG. Najväčšia svetová poisťovňa American International Group (AIG) ohlásila za 4.kvartál 2007 stratu 5,29 miliardy dolárov, v prepočte 2,08 dolára na akciu v porovnaní so ziskom 3,44 miliardy rok predtým. Priemer analytikov sa pritom zhodoval na zisku na akciu 60 centov. K tomuto výsledku prispela 11,12 miliardová strata z prehodnocovania cenných papierov na trhové ceny. Výrobca počítačov Dell bola taktiež pod výpredajným tlakom po ohlásení poklesu zisku o 6% za posledný kvartál 2007.
Tento týždeň sa bude pozornosť sústreďovať na pracovný trh, keďže v piatok získame najnovšie čísla o tvorbe pracovných miest za február a miery nezamestnanosti, kde sa očakáva návrat nad 5%nú nezamestnanosť.
Výstrahou je, že ani po piatkovom 315 bodovom prepade indexu Dow Jones nevyzerá začiatok dnešného obchodovania nijak ružovo. Dow Jones futures (YMH8) sa na poludnie obchodujú v strate -0,55%, Nasdaq100 futures -0,31% a S&P500 futures -0,32%. Pozornosť sa tak bude sústreďovať na februárové výsledky ISM výrobného sektora a stavebne výdavky. Výrobný sektor je už niekoľko rokov v kontrakcii a nepodieľa sa markantne na celkovom HDP (dominujú jednoznačne služby) avšak v súčasne napätej situácii sa každé číslo vníma citlivejšie. Analytici očakávajú pokles indexu ISM na 49 z januárových 50,7 bodu. Stavebne výdavky v súčasnom stave prepadnutých hypoték, obmedzenia refinancovania a poskytovania nových úverov taktiež nesľubujú žiadnu trhovú podporu. Za január síce trhový konsenzus očakáva miernejší pokles o -0,7% (predchádzajúci -1,1%) avšak príprava na negatívnejší výsledok je namieste. Pozornosť môže pritiahnuť aj vystúpenie člena FEDu Kohna, ktorý vystúpi so svojou správou o 20:00 nášho času. Obchodníci by si tak oddnes mali začať sumarizovať jednotlivé názory pred zasadaním FOMC 18.marca,kde sa otvára široká Škála možnej redukcie úrokovej sadzby. Sentiment ostáva v negatívnom tóne, záchranné iniciatívy pre zaisťovateľov môžu patriť medzi najrizikovejšie momenty. Ratingové agentúry im síce v prevažnej miere potvrdili najvyšší AAA rating, avšak jeho udržateľnosť je veľmi otázna. Ďalší kvartál nám dá jasnejšiu odpoveď.




Žiadne komentáre: