piatok 22. februára 2008

Pracovný trh skolil akciových obchodníkov v USA opäť na kolená. Všetky najnovšie fundamenty naznačujú recesiu svetovej veľmoci




Obchodníci na amerických akciových trhoch majú za sebou ďalšiu náročnú seansu, kde bola cítiť snaha o pokračovanie korekcie silných strát od začiatku roka, avšak slabé čísla pracovného trhu spolu s pokračujúcou deterioráciou podnikateľskej klímy v hlavných priemyselných oblastiach s ľahkosťou vymazal pozitívny efekt viacerých dobrých firemných zverejnení. Index Dow Jones si tak za včerajšom odpísal -1,15%/12284, Nasdaq Coposite -1,17% a S&P500 -1,29%.

Ústrednou dejovou líniou sa opäť stal pracovný trh s najnovšou týždennou zmenou požiadaviek o podporu v nezamestnanosti, ktoré v súčasnom neštandardnom trhovom prostredí oveľa dôveryhodnejšie ako odhad tvorby pracovných miest Nonfarm Payrolls odzrkadľujú skutočný stav na trhu práce. V titulkoch mnohých médií sa objavilo, že sme pri nových požiadavkách o podporu zaznamenali 9 tisícový pokles na 349 tisíc, avšak to je iba výsledkom revízie minulotýždňových údajov o 10 tisíc nahor. Nejde teda o žiadny pozitívny trend. Navyše v štáte Kalifornia bolo v čase zbierania údajov štátne voľno, čiže nie je vylúčený ani horší výsledok pri budúcotýždňovej revízii. Nové požiadavky v pásme 300-325 tisíc sú podľa dlhodobejších štatistík v súlade so zdravým pracovným trhom, naopak údaje nad 350 tisíc tradične charakterizujú výrazné spomaľovanie. Tieto údaje sú značne volatilné, ale problémom je, že 4-týždenný priemer sa momentálne pohybuje na úrovni maxím z októbra 2005. Pričom pokračujúce žiadosti o podporu zaznamenali ešte výraznejší nárast, +48 tisíc na 2,78 milióna poberateľov. Z týchto výsledkov môžeme usudzovať, že pri najbližšom zverejnení sa miera nezamestnanosti môže vyšplhať minimálne na 5%, poprípade i vyššie.


V pozitívnom svetle nevyšlo ani ďalšie makroekonomické zverejnenie, keď Prieskum Filadelfského FEDu charakterizujúci podnikateľské prostredie v tomto dôležitom priemyselnom dištrikte. Februárová hodnota tohto indexu – 24 dosahuje minimá z roku 2001 a analytici očakávali po januárovom prepade na -20 hodnotu indexu na -10, čiže miernu stabilizáciu. Historické údaje sú ešte varovnejšie, keď hodnota indexu pod -24 sa podľa údajov zozbieraných od roku 1968 zhoduje so stavom ekonomiky v recesii. Posledným včerajším zverejnením boli Smerové ukazovatele poukazujúce na ekonomické trendy v nasledujúcich 3-6 mesiacoch zaznamenal za január pokles o 0,1%. Minulomesačný pokles tak kumulatívne činí 2% pokles počas posledných 6 mesiacov, čo predstavuje taktiež signalizáciu možnej recesie. Makroekonomické fundamenty jednoznačne dokumentujú výrazné spomalenie ekonomiky a medvedí trhový trend.
Firemný sektor pritom prekvapil po dlhšej dobe viacerými pozitívnymi správami. Technologická spoločnosť Research in Motion (RIMM) potvrdila svoj odhad zisku za 4Q 2007 v pásme 66-70, pričom predchádzajúca projekcia bola 69 centov. Príjmy spoločnosť odhaduje v pásme 1,8-1,87 miliardy dolárov. Prekvapením však bolo, že spoločnosť očakáva o 15 až 20% viac predplatiteľov svojich služieb oproti pôvodným odhadom (spoločnosť vyrába telefóny BlackBerry). Akcie Research in Moton (RIMM) si po týchto správach v konečnom sumári pripísali 8,97%. Pozn. RIMM spolu s akciami Apple a Google mali pred začiatkom augustovej hypotekárnej krízy na svojom konte až 60% nárastu celo-trhového indexu Nasdaq100. T technologického sektora prišiel s vážnym vyjadrením aj softvérový gigant Microsoft, ktorý ohlásil otvorenie svojho kódu operačného systému developerom. Tento krok je správnym krokom Microsoftu, ale môže byť aj výsledkom sklamania z neúspešnej snahy odkúpiť internetový portál Yahoo! za rekordných 46,6 mld. dolárov. Microsoft vykazuje evidentnú snahu držať krok s Google, ale zatiaľ má Google výrazný náskok a ten pravdepodobne pretrvá, najmä kvôli zložitému byrokratickému aparátu Microsoftu.


V dobrom svetle prekvapil aj tretí najväčší americký maloobchodný reťazec JC Penney (JCP), ktorý síce zaznamenal v medziročnom porovnaní pokles zisku o 4,1%, avšak vzhľadom na spomaľujúci sa trend maloobchodných tržieb so ziskom na akciu za 4Q 2007 1,93usd výrazne prekonal konsenzus analytikov na hladine 1,77usd. Akcie boli však stiahnuté trhovou korekciou a v konečnom sumári skončili s minimálnym ziskom +0,17%.


Dnes je kalendár firemných aj makroekonomických zverejnení pre USA prázdny. Trh sa tak bude musieť vysporiadať s ťarchou pokračujúcich negatívnych ekonomických fundamentov, čo môže iba zvyšovať pravdepodobnosť pokračovania korekcie. Japonsko predpoludní varovalo, že očakáva silnejšie spomalenie ekonomiky v dôsledku hroziacej recesie v USA. Navyše Japonsko bude výrazne zasiahnuté aj rekordnými cenami ropy, keďže je surovinovo úplne závislá na dovozoch. Celosvetové fundamenty začínajú nasledovať USA. Riziká na realitnom trhu, úverovom trhu, hypotekárnom trhu, trhu štruktúrovaných cenných papierov aj pracovnom trhu naďalej pretrvávajú. Nie je tak dôvod na zmenu medvedieho trhového trendu. Finančný sektor, sektor zaisťovateľov rizík naďalej nesú zvýšené trhové riziko. Ťažobné spoločnosti s a poľnohospodársky sektor môžu byť pred silnou infláciou a spomaľovaním ekonomiky chránené najviac.

Žiadne komentáre: