piatok 14. marca 2008

Maloobchodné tržby v USA poukazujú na vážne problémy US ekonomiky. Likviditné kroky FEDu však môžu poskytnúť krátkodobú stabilizáciu




Americká akciové trhy počas včerajšej seansy prekvapili svojou rezistenciou voči ekonomickým fundamentom a sústredili sa na upokojujúce slová ratingovej agentúry Standard&Poor’s o konci najhoršieho, pričom trh relatívne odignoroval prepad februárových maloobchodných tržieb do negatívneho pásma. Navyše minister financií Paulson včera rozšíril sériu všemožných iniciatív, keď poukázal na prípravu sprísnenej regulácie finančných inštitúcií. Index Dow Jones v tejto atmosfére uzatváral s miernym ziskom +0,29%/12145, S&P500 +0,51%/1315 a Nasdaq Composite +0,88%/2263.


Začnime pozitívnou správou od ratingovej agentúry Standard&Poor’s, ktorá mala na svedomí veľkú časť včerajšieho obratu z červených čísiel. Podľa jej slov majú banky a brokerské domy vzhľadom k stratám spôsobeným cennými papiermi sekundárneho hypotekárneho trhu najhoršie za sebou. Podľa ich údajov majú banky v USA a Európe za sebou 110 miliárd odpisov strát na rôznych štruktúrovaných cenných papieroch naviazaných na hypotekárny trh. K tomu pripočítali 40 miliárd v stratách poisťovateľov, čím dospeli k sume strát 150 miliárd dolárov. Ratingová agentúra odôvodňovala pozitívny tón prístupom bánk, ktoré vraj už teraz výrazne diskontujú hodnoty zvyšných problémových cenných papieroch vo svojich portfóliách. No, je to všetko pekné, ale varovala nás táto ratingová agentúra ohľadne možných rizík týchto cenných papierov? Nedávala náhodou táto agentúra najvyšší AAA rating na rôzne tranže štruktúrovaných hypotekárnych cenných papierov, pričom reálne nebolo možné ohodnotiť riziká, ktoré nesie, keďže poberatelia hypoték vo veľa prípadoch nemuseli dokladovať ani svoj príjem? O podozreniach z konfliktu záujmov pri ratingu rôznych cenných papieroch ani netreba hovoriť. Kredibilita tejto inštitúcie je výrazne podkopaná. Jeden fakt za všetky z dávnejšej minulosti na pripomenutie: v máji 2006 predaný dlhopis Deutche Banka AG zabezpečený hypotékou s AAA ratingom mal od Standard&Poors rating AAA napriek tomu, že 43% z podkladových hypoték k tomuto cennému papieru bolo v delikvencii (to znamená, že poberateľ hypotéky si neplnil splátky). Ak aj prijmeme odhad, že cenné papiere sekundárneho trhu hypoték majú za sebou to najhoršie, tak väčším problémom ostávajú Alt-A hypotéky a ďalšie exotiky vytvorené počas realitného boomu.


Počas posledného obdobia sme svedkami pokračovania smiešnych vyjadrení Paulsona ohľadne viery v silný dolár a prezidenta Busha ohľadne viery v dlhodobé zdravé fundamenty americkej ekonomiky a nesmerovania do recesie. No prvému menovanému dal včera jednoznačnú odpoveď menový trh vytvorením nových historických maxím EURUSD na hladine 1,5650 a druhému menovanému poskytuje odpoveď najnovší prieskum Duke University medzi hlavnými finančnými riaditeľmi podnikov (CFO), ktorý bol dokončený 7.marca. Títo ľudia sú zodpovedný za rozhodnutia o rozširovaní kapitálových výdavkov, tvorbe pracovných miest a ostatné kľúčové rozhodnutia firmy. Ich odpoveď v skratke znie, Recesia sa už začala. Pozrime sa teraz podrobnejšie na výsledky prieskumu.: 1. 54% opýtaných odpovedala, že americká ekonomika je v recesii a 24% očakáva jej začiatok v tomto roku, 2. 75% opýtaných CFO mali pesimistickejší pohľad v porovnaní z predchádzajúcim kvartálom, 3. CFO sledujú redukciu plánov kapitálových výdavkov a neplánujú žiadne zásadnejšie rozširovanie pracovných miest, 4. väčšina sa zhodla, že doterajšie znižovania sadzieb FEDom nemali žiadny efekt pre ich podnikanie, 5. jedna tretina pocítila škodu zo zhoršenia podmienok na úverovom trhu a zdražila získavanie nového kapitáli, 6. CFO v Európe a Ázii sú pesimistickejší ohľadne ekonomík vo svojom regióne, 7. 2/3 dopytovaných CFO z Číny sa obávajú americkej recesie, ktorá znižuje dopyt po ich exportoch a ich ziskové marže. Nehovoríme, že tento prieskum je barometer ďalšieho vývoja v ekonomike USA, avšak dotvára celkový obraz súčasnej situácie.


Z makroekonomických zverejnení boli s napätím očakávané februárové predbežné maloobchodné tržby, ktoré mali postupne dotvárať obraz možného skĺznutia US ekonomike do recesie. A výsledok nebol naozaj pozitívny. Za február sme zaznamenali pokles tržieb o -0,6% (konsenzus +0,2%) a po očistení od predajov automobilov taktiež záporný prírastok -0,2%. Netreba ani pripomínať, že výsledok bol záporný napriek nárastu tržieb za pohonné hmoty, keď sa ropa počas februára pohybovala v okolí 100 dolárovej hranice. Podrobnejší komentár snáď ani netreba.


Mierne prekvapenie však priniesol výsledok februárových importných cien, tie medzimesačne vzrástli o 0,2% (konsenzus +0,7%) a medziročne o 13,6%. Medziročný nárast predstavuje 13 ročné maximá, inflačné tlaky tak zďaleka netrúbia na ústup. Posledné zverejnenie podnikové zásoby vyšli v lepšom svetle s januárovým nárastom o 0,8% (konsenzus +0,3%).


Z firemného sektora pritiahol najviac pozornosti finančný, kde akcie brokerského domu Bear Stearns oslabili o 7,44%, pričom počas dňa sa obchodovali v strate viac ako 17%. Dôvodom je problém hedge fondu Carlyle Capital Corp, ktorý má problém s plnením maržových požiadaviek svojich pozícií a hovorí sa o jeho krachu. Príčina je jasná, spoločnosť obchodoval s pákovým efektom 32 násobku, čo pri prepade cien cenných hypotkékami zabezpečených cenných papierov spúšťa reťazovú reakciu margin calls. Medzi obchodníkmi koluje neoverená informácia expozície jednotlivých finančných inštitúcií voči záväzkom tohto fondu: Citigroup 4,7 mld. USD, Lehman Brothers 3 mld., Bank of America 2 mld., UBA 1,8 mld.m Bear Stearns 1,7 mld. , ING 1,5 mld.m JP Morgan 1,4 mld. atď. Prípadný default tohto fondu by tak spustil sériu ďalších strát finančných inštitúcií. Podobné problémy sa dajú zvládnuť, riziko reťazovej reakcie a podobných prípadov je však vysoké a Carlyle Capital nebude pravdepodobne posledným prípadom.


Z dnešných makroekonomických zverejnení bude najdôležitejším číslom index spotrebiteľských cien za február CPI, ktorý nám poskytne pohľad na vývoj inflačných tlakov pri neustálom dosahovaní rekordov poľnohospodárskych plodín a stabilnom udržiavaní ropy nad 100 dolármi za barel. FED jednoznačne zdôrazňuje, že ochrana ekonomiky pred recesiou je hlavnou prioritou a inflácia ustupuje do úzadia, avšak prípadný výraznejší nárast inflácie môže obmedzovať FEDu priestor pri ďalšom znižovaní sadzieb. Konsenzus analytikov hovorí o februárovom náraste CPI o 0,1%, po očistení CPI od vplyvu cien energií a potravín o 0,2%. Výsledok by nemusel byť až tak zlý najmä vďaka poklesu cien benzínu začiatkom februára, keď sa ropa obchodovala ešte v okolí 90 dolárov za barel. Nad nasledujúcimi mesiacmi však visí o to väčší otáznik. Medziročné tempo rastu CPI sa očakáva na úrovni 4,2%, čo predstavuje mierne ochladenie z januárových +4,3%. Inflácia nie je momentálne hlavným problémom FEDu, avšak ak by došlo k prekvapivému nárastu nad 4,5%, akcie by mohli reagovať korekciou. Okrem CPI môže mať trhový vplyv zverejnenie sentiment indikátora Prieskum Michiganskej univerzity za marec, ktorý sa snaží sledovať vývoj očakávaní spotrebiteľov. Analytici očakávajú od februára pokračovanie poklesu u 70,8 na 70,4. Včerajšie maloobchodné tržby s nečakaným poklesom však nenaznačujú pozitívne trendy medzi spotrebiteľmi a pozitívne prekvapenie je menej pravdepodobné. V globále nie je dôvod zatiaľ meniť strednodobý a dlhodobý medvedí výhľad akcií, avšak utorková podpora trhovej likvidity zámenou štátnych cenných papierov v objeme 200 mld. za hypotekárne cenné papiere môže poskytnúť krátkodobú stabilizáciu. Všetky nákupné pozície je však nevyhnutné chrániť stop loss príkazmi, keďže akákoľvek negatívna správa z finančného sektora dokáže razom zmeniť trhový sentiment.

2 komentáre:

Peter Gurecka povedal(a)...

Pozdravujem Michal, perfektne komentáre ... nakoľko som hlavne technicky orientovaný takýto fundamentálny pohľad je excelentne prínosný. Len tak ďalej. Veľmi rád budem sledovať tvoje komenty ďalej. Perfektná práca. Dik Gurky z daytrading.sk

Absolut povedal(a)...

zdravim Gurky, dakujem za komentar, potesi vzdy do dalsej prace, budem velmi rad ked sa pridas, kludne aj s dalsimi tradermi a prispejete k rozvinutiu diskusie, technicke pohlady budu velmi vitane. Drzim palce v obchodovani