štvrtok 27. marca 2008

Ekonomické fundamenty USA nedávajú zatiaľ akciovým obchodníkom šancu na nádych. Dôveru v silu ekonomiky odzrkadľuje aj globálne opúšťanie dolára




Americké akciové trhy majú za sebou ďalšiu výrazne nervóznu seansu, keď sa býčí obchodníci snažili vyťažiť z relatívnej stabilizácie predajov nových domov, avšak pokračujúci výpredaj vo finančnom sektore spolu s ďalším negatívnym poklesom objednávok dlhodobej spotreby počas februára nedovolili nadviazať na zisky v predchádzajúcich seansach. Až 8 z 12 sektorov v indexe Standard&Poor’s skončilo v negatívnom pásme, najviac finančný -2,01%. Silnejším poklesom už druhý deň zabránila obnova nákupov akcií spoločností v energetickom a ťažobnom priemysle, ktoré ťažia z prudkého oslabenia EURUSD. Sektor základných materiálov si pripísal 1,37% a energetický +1,65%. Indexy v tejto atmosfére svorne uzatvárali v negatívnom pásme, Dow Jones -0,88%/12422, Nasdaq Composite -0,71%/2324 a S&P500 -0,88%/1341.
Makroekonomické fundamenty sú hlavným dôvodom, prečo sa akciový trh zatiaľ nedokázal nadýchnuť k výraznejšej korekcii. Predaje nových domov boli jedným z najsledovanejších zverejnení, keďže stabilizácia realitného trhu je nevyhnutnou podmienkou pre stabilizáciu strát finančných inštitúcií a uvoľnenia situácie na úverovom trhu. Výsledný februárový pokles predajov nových domov o 1,8% od januára bol síce horší ako konsenzus -1,7%, avšak revízia januárového výsledku vyvážila tento efekt. Trh reaguje na zverejnené čísla a je dobré vedieť na ne reagovať, keďže väčšina obchodníkov sa nepozerá pod povrch, ale iba na vzdialenosť výsledku od konsenzu. Avšak napriek tomu treba z dlhodobého hľadiska upozorniť na niekoľko faktov: 1,8% medzimesačný februárový pokles je štatisticky nevýznamný, keďže sezónne úpravy týchto údajov majú štandardnú odchýlku +-15%! Naopak medziročný pokles predaja existujúcich domov (málo zdôrazňovaný médiami) zaznamenal za február medziročný pokles o 29,8%, čo pri štandardnej odchýlke sezónnych úprav +-9,6% robí z tohto výsledku štatistický významné číslo. Ďalšie podrobnosti zverejnenia: predaje nových domov poklesli už 4 mesiac v rade a stredná hodnota predaných domov zaznamenala medziročný pokles o 2,7%. V historickom porovnaní sa tak predaje včerajším výsledkom udržiavajú v USA na 13 ročných minimách, pričom upozorňujeme, že tieto čísla sú s najväčšou pravdepodobnosťou ešte nafúknuté, keďže v súčasnej dobe je veľmi vysoká miera zrušenia kúpnej zmluvy z dôvodu pokračujúceho prepadu cien nehnuteľností. Staviteľská aktivita je pritom taktiež na ústupe, čo dokumentuje údaj o poklese novo dokončených domov vo februári na 188 tisíc, oproti vrcholu 197 tisíc v decembri. V globále veľmi slabý výsledok, ale trh je na ne už navyknutý.


Druhým negatívnym makroekonomickým zverejnením, ktorý brzdil akékoľvek býčie snahy bol februárový nečakaný pokles objednávok tovarov dlhodobej spotreby. Tie veľa napovedajú o očakávaniach podnikateľskej sféry vzhľadom k nárastu dopytu po ich produktoch. Výsledný februárový pokles objednávok o 1,7% bol výrazne pod očakávanie analytikov +0,8% a po minulo mesačnom 5,3% prepade tak nesledujeme stabilizáciu. Ak očistíme objednávky od volatilných nákupov dopravných prostriedkov tak získame februárový pokles -2,6%, čo predstavuje najnižšiu úroveň objednávok od januára 2007. Podnikatelia znižujú kapitálové výdavky, vysoké náklady na energie im znižujú marže a jediným podporným faktorom zatiaľ ostáva silný dopyt zo zahraničia, a to iba z dôvodu prudkého oslabovania dolára. Fundamenty americkej ekonomiky tak pokračujú v deteriorácii, ale na druhej strane treba uznať silu trhu posledných dní, ktorá naznačuje miernu obnovu záujmu o nákupy akcií.
Najlepšie proti poklesom akciovým trhom pôsobia akcie komoditného sektore, ktoré síce neťažia zo svojej schopnosti efektívnejšie hospodáriť, ale z pokračujúceho veľmi razantného oslabovania zelenej bankovky. Tá pri súčasnom tempe “tlačiarní“ pod taktovkou Bernankeho nemá na výber. FED sa vydal cestou položenia dolára na lopatky, ktorá môže byť strastiplná pre každého občana USA. Objavujú sa dokonca aj hlasy z kongresu, ktoré požadujú vysvetlenie 30 miliardovej zábezpeky za problémové aktíva brokera Bear Stearns. Veľmi negatívne vnímame aj potvrdenie našich obáv ohľadne zaisťovateľov rizík cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh, keď včera pristúpila ratingová agentúra Fitch k zníženiu ratingu zaisťovateľa FGIC z AA na BBB s negatívnym výhľadom. Očakávame, že zmeny ratingov zaisťovateľov budú mať negatívny dopad na hodnoty cenných papierov nimi zaisťovaných a následne na zisky finančných inštitúcií.


Vo firemnom sektora sa včera pozornosť sústreďovala na kvartálny výsledok technologického gigantu Oracle, ktorý zverejňoval po uzatvorení riadneho obchodovania. Výsledný zisk na akciu v poslednom kvartáli 0,3USD na akciu v súlade s konsenzom viedol k poklesu ich akcií po uzatvorení trhov o 10%. Tento pokles bol však prehnaný, neopodstatnený a v úvode dnešného obchodovania môžeme očakávať korekciu strát (medziročný nárast príjmov bol na veľmi kvalitnej úrovni +20,7%). Z hľadiska dnešných makroekonomických zverejnení očakávame revízie HDP (konsenzus 0,6%), Osobných výdajov (konsenzus 1,9%) a Jadrového cenového indexu za 4Q (konsenzus 2,7%), pričom neočakávame od ich zverejnenia výraznejší trhový impulz. Citlivejšia reakcia by mohla byť na pravidelne zverejňované čísla zmeny požiadaviek o podporu v nezamestnanosti, ktoré nám napovedia o vývoji slabnúceho pracovného trhu (konsenzus 365 tisíc, predchádzajúci týždeň 378 tisíc). Prípadný silnejší pokles požiadaviek by mohol byť rastovým impulzom pre akciový trh, naopak, výraznejší nárast môže byť impulzom prelomenia oscilačného obchodovania v pásmach smerom nadol. Finančný sektor bude naďalej patriť medzi najslabšie a chytanie dna sa nemusí investorom vyplatiť. Najväčšiu ochranu budú naďalej poskytovať akcie spoločností s neelastickou formou dopytu po ich produktoch, najmä poľnohospodársky producenti, energetický priemysel (budú v obľube investorov pokým sa nezastaví oslabovanie dolára) a zdravotníctvo. Dlhodobý aj strednodobý trend ostáva naďalej medvedí, krátkodobý vykazuje miernu silu, avšak celkové obavy robia aj krátke nákupné špekulácie rizikovými. Preto nezabúdajte na ochranné stop loss a dobrý moneymanagement. Ochrana kapitálu je vždy prvoradá!

Žiadne komentáre: