utorok 11. marca 2008

Finančný sektor v USA pokračuje v prudkých prepadoch. Zatiaľ sa nečrtá východisko, medvedí trend je proste “trendy”

Požiadavka zaisťovateľa MBIA o odstránenie niektorých ratingov, 24% prepad akcií zaisťovateľa Ambac, prudký výpredaj akcií najväčšieho hypotekárneho ústavu USA Countrywide Financial po víkendových správach FBI o vyšetrovaní podozrivých aktivít, fámy o problémoch s likviditou Bear Stearns, viac ako 10% prepad akcií najväčších financovateľov hypoték v USA Freddie Mac a Freddie Mae, ropa na nových historických maximách 108 dolárov za barel a ako čerešnička na torte sexuálny škandál guvernéra New Yorku (veľmi ostrého kritika praktík na Wall Streete a proti korupcii) nedovolili vydýchnuť akciovým obchodníkom ani na chvíľku. Index Dow Jones v tejto ponurej atmosfére uzatváral v strate -1,29%/11740, Nasdaq Composite -1,95%/2169 a S&P500 -1,55%/1273, čím sa trhy dostali na minimá od roku 2006.


Všetkých 10 sektorov tak včera zaznamenalo poklesy, finančný -1,98%, pričom korigovali aj energie -1,15%, čo je vzhľadom na nárast ropy k 108 dolárom za barel vyjadrením menšej nedôvery v pokračovanie takéhoto rapídneho tempa rastu cien. Obavy ohľadne finančného sektora však stoja za prevažnou časťou trhových poklesov, keď práve neschopnosť a dá sa povedať, že aj nemožnosť objektívneho odhadu kam sa až môžu straty vyšplhať.


Brokerský dom Bear Stearns má za sebou najvýraznejší prepad od roku 1987 (-11,1%), po tom ako sa na trhu hromadia správy o likviditných problémoch a po znížení ratingu na Alt A hypotékach (iba mierne kvalitnejšie ako sekundárne hypotéky) od agentúry Moody’s. Credit default swapy na zabezpečenie sa protistrany proti neschopnosti splácať záväzky zo strany Bear Stearns vzrástli enormným tempom z 500 na 700 tisíc dolárov pri objeme záväzku 10 miliónov dolárov. Zaisťovatelia finančných rizík taktiež nezaostávali, po kritike viacerých analytikov o nedostatočnosti 1,5 miliardového získania kapitálu oslabili ich akcie včera o 23,26%. Ich konkurent MBIA oslabil o 10,1% po tom ako spoločnosť požiadala ratingovú agentúru Fitch o vyňatí ich ratingu a odstránení dokumentácie ohľadne ich portfólií. Tieto správy sú veľmi vážne a dokumentujú zhoršovanie situácie zaisťovateľov, pred ktorou sme varovali už pred niekoľkými mesiacmi. Záchranný plán bánk pre Ambac sa skončil fiaskom, keď ani ich kapitálové problémy nevytvárajú priestor pre výraznejšiu finančnú injekciu a zároveň by popierali opodstatnenosť zaistenia, keďže by si banky vlastne platili aj zaistenie aj straty zaisťovateľov. Zníženie ratingu od Standard and Poor’s a Moody’s tak môže visieť na vlásku a jeho naplnenie bude mať neblahé dôsledky a akcie celého finančného sektora.


Vo finančnom sektore nezaostával ani najväčší hypotekárny ústav Countrywide Financial, pred ktorým sme varovali o včerajšej analýze. Včerajšia 14% korekcia je výsledkom začiatku vyšetrovania FBI ohľade konfliktu záujmov pri ratingu emitovaných hypoték, ohľadne zahmlievania finančnej situácie a nereálneho ohodnocovania portfólií. Kúpa tohto ústavu bankou Bank of America tak zatiaľ vyzerá ako veľmi zlá voľba. Viac ako 10% poklesy zaznamenali aj najväčší financovatelia hypoték, vládou podporovaný Freddie Mac a Fannie Mae. Ten je pod výrazným vy predajným tlakom najmä z dôvodu pokračovania prepadu realitného trhu a neschopnosti sekuritizovať emitované hypotéky. Je to pochopiteľné, každý deň sme svedkami strát z prehodnocovania cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh, kto by potom predpokladal, že investori začnú húfne nakupovať cenné papiere na neho naviazané. Stabilizácia je veľmi ďaleko a akcie týchto spoločností môžu utrpieť ešte výraznejšie, ak nedôjde zo strany vlády záchranný balíček. V prípade zhoršovania situácie sa začína špekulovať aj úplnom prechode pod vládne účtovníctvo. Trendy sa nemenia a finančný sektor bude pri každej korekcii nahor vyhľadávaný predajnými špekulantmi, čo môžete využiť aj vy. Pozitívnym prekvapením z firemného sektora bol najväčší svetový fastfoodový reťazec McDonald’s, ktorý vo februári zaznamenal v prevádzkach otvorených dlhšie ako rok viac ako 8% nárast tržieb a celosvetovo viac ako 19%. McDonald’s tak svojimi produktovými inováciami, novými menu a udržiavaním relatívne stabilných cien priťahuje čoraz viac spotrebiteľov. Jeho akcie tak môžu byť vhodným komponentom pre portfóliovú diverzifikáciu.Počas dnešného dňa neočakávame žiadne kľúčové firemné zverejnenia, keďže sezóna kvartálnych výsledkov sa chýli ku koncu. Z makroekonomických zverejnení nás čaká o 13:30 obchodná bilancia za január, kde analytici očakávajú mierny nárast deficitu na -59,5 mld. z -58,8 mld. dolárov. Obchodná bilancia môže vyťažiť z prudkého poklesu dolára podporujúceho export, avšak enormný nárast energií a najmä ropy nedáva veľkú nádej na zásadne pozitívnejší výsledok. Prekvapenie možno čakať skôr v negatívnom smere. Sentiment môžu ovplyvniť aj vystúpenia ministra financií Paulsona a člena FEDu Krosznera. V súčasne situácii je však veľmi zložité trh motivovať k výraznejším rastom. Miernej stabilizácie by sme sa však dočkať mohli ak by sa opäť nezačali kumulovať negatívne správy z finančného sektora. Strednodobý aj dlhodobý trend však ostáva jednoznačne v medveďom nastavení.

Žiadne komentáre: