utorok 18. marca 2008

FED môže poskytnúť v prípade 1% zníženia sadzby akciovým obchodníkom čas na vydýchnutie. Trendy sú však zatiaľ dané, riešena absentujú




Pondelková obchodná seansa na amerických akciových trhoch dokázala, aké vedia byť trhy a obchodníci nevyspytateľné a časti náchylné reagovať na plané vyjadrenia bez obsahového riešenia. Momentálny sa trh nenachádza v technickom ani fundamentálnom výpredaji, trhu vládne psychológia a reakcie más. To dokumentuje aj včerajší nárast indexu Dow Jones vďaka 10% nárastu komponentu JPMorgan Chase, ktorý zatiaľ výrazne vyťažil z plánovanej transakcie ohľadne Bear Stearns, kedy by mohol získať túto tradičnú značku Wall Street takpovediac za babku. Index Dow Jones tak ako jediný uzatváral v zisku +0,18%/11972, Nasdaq Composite -1,6%/2177 a S&P500 -0,9%/1276.
Akcionárom jednej z najväčších bánk v USA JPMorgan Chase sa nemohlo stať nič lepšie. Získanie jedného z tradičných mien na Wall Street s 85 ročnou históriou za 2 doláre na akciu, pričom piatková uzatváracia hodnota bola 30 dolárov je niečo nevídané. Toto sa v podstate nedá nazvať ani akvizíciou, ale je to likvidácia Bear Stearns s odobrením vedenia Bear Stearns. Ak by aj boli portfóliá úplne znehodnotené, ako mohla banka JPMorgan za dva dni spraviť vnútorný audit a ohodnotenie spoločnosti. Práve tieto otázky si budú klásť poškodení akcionári, ktorí si pravdepodobne svoje ešte iba povedia. JPMorgan sa tak momentálne stáva víťazom keďže akékoľvek problémy v nasledujúcich kvartáloch môže zvádzať na zlé porfóliá Bear Stearns. Ale čo je kľúčovejšie, FED sa zabezpečil za 30 miliárd aktív Bear Stearns, čo znamená, že pokým straty portfólií Bear Stearns neprekročia túto hladinu, JPM sa stáva veľkým víťazom. Tento krok FEDu je zároveň veľkým morálnym hazardom, keď uvoľňuje ruky nezodpovednému riadeniu rizika v bankách a v podstate preberá na účet všetkých občanov USA riziká strát spôsobené súkromnými spoločnosťami. Závan socializmu je cítiť už aj na relatívne najslobodnejšom trhu sveta. Z veľkej časti je to spôsobené blížiacimi sa prezidentskými voľbami, keď sa bude súčasná administratíva všemožne snažiť brzdiť názory na smerovanie ekonomiky do recesie. Záchranné balíčky pre hypotekárny trh, úverový trh a realitný trh sa tak môžu objavovať čoraz častejšie.


Ešte raz však pripomíname, že aj napriek včerajším vyjadreniam prezidenta Busha, že sú pripravený pomôcť trhu akýmkoľvek spôsobom, zatiaľ sme sa nedočkali žiadneho reálneho riešenia. A kapacita FEDu sa postupne zužuje. Minulý týždeň zamenil štátne cenné papiere za nekvalitné cenné papiere naviazané na hypotekárny trh v objeme 200 miliárd, pred dvoma týždňami v podobnej transakcii zamenil 100 miliárd a teraz sa zabezpečil za 30 miliárd Bear Stearns. FED mal pred týmito krokmi vo svojej zásobe 700 miliárd štátnych cenných papierov Treasuries, čo bude obmedzovať priestor v prípadných ďalších rozsiahlych intervenciách. Problémy Bear Stearns však nenechali investorov chladnými a najväčšiu daň si vybrali akcie Lehman Brothers, ktoré počas včerajšieho obchodovania oslabili o 19,13%. Analytici totiž začali špekulovať, že by Lehman mohol nasledovať scenár predpísaný brokerským domom Bear Stearns. Zo sektorov zaznamenali najväčšiu poklesy v indexe S&P500 základné materiály -3,76%, energie -3% a finančný -2,05%. Všetkých 10 sektorov ukončilo obchodovanie v negatívnom pásme.
Z makroekonomických zverejnení sme sa taktiež nedočkali úľavy záplavy negatívnych fundamentov. Priemyselná produkcia za február zaznamenala po 4 mesiacoch kontrakciu o 0,5%. Prieskum výroby New Yorkského FEDu zaznamenal taktiež razantný prepad na -22,23 (konsenzus -6,3), avšak za mierne pozitívum môžeme považovať pozitívny vývoj zložky zamestnanosti. V globále však všetky fundamenty zapadajú do medvedieho trhového trendu.
To všetko je minulosť a dnešnému trhu bude dominovať rozhodnutie FOMC o sadzbách. Pozrime sa najskôr na očakávania vyjadrené futures obchodníkmi na úrokové sadzby. Tí predpokladajú 84% pravdepodobnosť zníženia sadzby o 1%, 16% pravdepodobnosť zníženia až o 1,25% a so 100% pravdepodobnosťou počítajú z redukciou sadzby o 0,75% z aktuálnej úrovne 3%. Už predpoklad 1% zníženia však predstavuje zásadný posun v trhovom sentimente. Pred mesiacom bola totiž pravdepodobnosť takéhoto razantného kroku na 0% a zároveň by takýto krok predstavoval najrýchlejšie tempo znižovania sadzieb FEDom o októbra roku 1984. Trhové obavy sú však opodstatnené, čo nám iba FED svojim víkendovým rozhodnutím o znížení diskontnej sadzby potvrdil. Podobné víkendové rozhodnutie vykonal FED naposledy pred 25 rokmi. FED však stojí naozaj pred zložitou úlohou. Zníženie sadzby o 1% by spustilo lavínu kritikov apelujúcich proti rezignácii na inflačné tlaky a zníženie v menšom rozmere by zase rozrušilo tábor zástancov udržania ekonomiky mimo recesného chodníčka. Aký výsledok teda môžeme očakávať? FED je podľa všetkého pripravený znížiť sadzbu minimálne o 0,75%, redukcia o 1% by taktiež nebola prekvapením, najmä ak sa pozrieme na výnos 2 ročných štátnych cenných papierov Treasuries na úrovni 1,35%. FED momentálne inflácia netrápi, snaží sa vyhnúť systematickej likviditnej kríze a útoku na banky, čo dokumentuje aj ich nedeľný krok vzhľadom k diskontnej sadzbe. Aká môže byť reakcia trhu? To je veľkým otáznikom. Zníženie o 0,75% je v trhu, čiže mierne býčí sentiment by mohol priniesť iba radikálnejší krok FEDu. Lilviditné kroky FEDu poskytnú bankám možno kvartál na vydýchnutie, vážnejším problémom sa však bude stávať trhová psychológia. Tá je vážne nahnutá a dôvera vo finančný systém stojí na veľmi vratkých základoch. A práve dôvera investorov a hlavne jej obnova bude veľmi zdĺhavý proces.


Úvodný obchodný sentiment dňa však bude pod vplyvom viacerých makroekonomických zverejnení. O 13:30 nás čakajú februárové čísla začatej výstavby, kde sa na ročnej báze očakáva pokračovanie poklesu na úroveň 995 tisíc z januárových 1,012 milióna začatých stavieb domov a bytov. Realitný trh je v hlbokej kríze a výsledok v okolí konsenzu môže pre trh vyznieť skôr pozitívne. Spolu s týmito údajmi budú zverejnené aj vydané stavebné povolenia kde sa analytici zhodujú na znížení počtu povolení na hladine 1,02 mln. z 1,061 mln. v predchádzajúcom mesiaci (pozn. tieto úrovne sú počítané na ročnej báze, 12 mesačný priemer). Posledným zverejneným údajom v rovnakom čase bude vývoj cien na úrovni výrobcov PPI, ktoré nám naznačia v akej miere sa prudký nárast cien komodít prejavuje v tlaku na cenovú hladinu vo výrobnej sfére. Očakávania k PPI: medziročne +2,1% (predchádzajúci +2,3%). Zaujímavejšie vplyvy môže však po dlhšom čase priniesť firemný sektor. Hospodárske výsledky pred otvorením trhov zverejní renomovaný brokerský dom Goldman Sachs (GS) a investičná banka Lehman Brothers (LEH), ktorej akcie včera oslabili o 19%. Pozornosť treba upriamiť najmä na odpisy strát naviazané na hypotekárne cenné papiere a projekcie na najbližšie kvartáli. Sumár: krátkodobá korekcia akcií je možná pri znížení sadzby o FEDom 1%, strednodobý a dlhodobý trend je jednoznačne medvedí.

Žiadne komentáre: