streda 26. marca 2008

Zlato, ropa a ostatný komoditný trh pomáhajú akciám korigovať tohtoročné straty. Stabilizácia finančného a realitného sektora USA je v nedohľadne




Včerajšia obchodná seansa na amerických akciových trhoch nenadviazala na silné nárasty minulého týždňa a nebyť obnovy záujmu o akcie firiem komoditného sektora, žalostný výsledok spotrebiteľskej dôvery spolu s rekordným výsledkom poklesu cien domov za január by pravdepodobne stiahli akciové indexy do značnejších strát. Aj to však napovedá o zmene nálady, keď sa obchodníci zatiaľ nechali uchlácholiť efektívnosťou krokov FEDu (iba nalieva sumy peňazí do obehu, reálne riešenia absentujú) a záujmom o ešte nedávno takmer skrachovaného Bear Stearns. Akciové indexy v tejto atmosfére uzatvárali v zmiešanom tóne, Dow Jones -0,13%/12532, Nasdaq Composite +0,61%/2341 a S&P500 +0,23%/1352.



Pozrime sa najskôr na včera zverejnení index cien domov Case Shiller index zverejňovaný spoločnosťou Standard&Poor’s, ktorý má za cieľ mapovať vývoj cien rodinných domov v hlavných metropolitných oblastiach USA. Už dlhodobejšie upriamujeme pozornosť na fakt, že stabilizácia klesajúceho trendu cien nehnuteľností v USA je nevyhnutnou podmienkou pozastavenia strát spoločností finančného sektora. Pokles cien domov totiž priamo ovplyvňuje zábezpeku na existujúcich hypotékach, obmedzuje ešte nedávno hojne využívané refinancovanie existujúcej hypotéky novým úverom proti hodnote domu a zároveň sa množstvo domov dostáva do situácie, kedy aktuálna hodnota jeho zaťaženia úvermi presahuje jeho trhovú hodnotu. Včerajší výsledok tak na najbližšie kvartály pre cenné papiere naviazané na hypotekárny trh nič dobré neveští. V 20 najväčších metropolách USA sme totiž v januári zaznamenali rekordný 2,4% medzimesačný pokles cien rodinných domov, čo vytvára sériu 18 mesiacov nepretržitých poklesov v rade. Výsledok 10 najväčších metropol pritom vyšiel ešte v negatívnejšom tóne s historicky najrýchlejším 11,4% medziročným poklesom. Viacerí ekonómovia pritom očakávajú, že pokles cien domov by mohol na medziročnej báze dosiahnuť až 30%. Tento trend bude mať nevyhnutne dopad na spotrebiteľské správanie a v kombinácii s nárastom cien celého spektra základných komodít môže výrazne obmedzovať obrat klesajúceho trendu spotrebiteľských výdavkov.



Druhou negatívnym včera zverejneným ukazovateľom bola spotrebiteľská dôvera za marec. Index merajúci spotrebiteľskú dôveru zaznamenala z februárovej hodnoty 76,4 pokles na 64,5 bodu. Veľavravné môžu byť porovnania. Jeden z najdôležitejších komponentov, očakávania, totiž zaznamenal najnižšiu hodnotu od roku 1973 a tieto úrovne súhlasia s turbulenciami po afére Watergate a ropným embargom uvaleným OPECom v roku 1973. V sumári sú tak očakávania spotrebiteľov vzhľadom k podnikateľským podmienkam, pracovnému trhu a vlastným príjmom pesimistické. Tieto očakávania nie sú ešte pretavené do reálnych makroekonomických čísiel, ale často v predstihu informujú o zmene trendov a práve očakávania budúceho dobrého vývoja príjmov sú základom pre naštartovanie spotrebiteľských výdavkov. Nikto nebude míňať na nie životu nevyhnutné statky ak má problém splácať hypotéku, spotrebiteľské úvery, ak mu rastú náklady na potraviny a energie, a ak mu hrozí v prípade skĺznutia hospodárstva do recesie strata zamestnania.



Z finančného sektora sa stali najhorším titulom indexu S&P500 akcie najväčšieho poisťovateľa rizík hypotekárnych cenných papierov MGIC Investment (-7,90%), po správach o emisii nových akcií na získanie väčšieho ako pôvodne plánovaného kapitálu (745 miliónov dolárov). To vzbudzuje obavy o pokračujúcom zhoršovaní kapitálovej pozície, ktorá je pochopiteľná a očakávame jej zhoršovanie. Negatívnymi správami boli aj zníženia ratingu Pre Merrill Lynch od UBS, a zmene odporúčania na predaj pre akcie Bank of America práve od spomínaného Merrill Lynch. Mierny obrat trhového sentimentu a vnútornú silu trhu však dokazuje uzatvorenie všetkých 10 sektorov indexu S&P500 v kladnom pásme. Trh získal podporu najmä z korekcie silných prepadov komoditného trhu počas minulého týždňa, sektor základných materiálov si pripísal 2,39% a energie +1,66%. Obchodníci tak dychtia po korekcii strát, avšak makroekonomické fundamenty sú zatiaľ proti.
Dnešný obchodný deň a bude pozornosť opäť upriamovať na realitný trh, kde získame najnovšie čísla predajov nových domov. Napriek dosiahnutiu 13 ročných miním počas januára analytici očakávajú aj za február 1,7% pokles predaju. Už teraz je pritom tempo predajov nových domov 60% po úrovňou maxím v roku 2007. Neustále klesajúca ceny by mali nahrávať stabilizácii, avšak silné tempo prepadnutia hypoték spolu s očakávaniami ďalších poklesov cien domov odrádzajú kupcov od kúpy nehnuteľností. Trh je však na negatívne správy z tohto sektora zvyknutý a preto výsledok v blízkosti konsenzu poprípade mierne nad konsenzus môže vo väčšej miere podporiť býčí krátkodobý sentiment. Ostatné zverejnenia: 13:30 objednávky tovarov dlhodobej spotreby za február (konsenzus +0,8%, predchádzajúci -5,3%), 12:00 žiadosti o hypotéky (nemali by mať zásadnejší vplyv). Zatiaľ neexistuje dôvod na zmenu dlhodobého a strednodobého medvedieho výhľadu, krátkodobý korekčný trend môže v prípade absencie negatívnych správ finančného sektora a obnove apetítu po komoditnom sektore pokračovať. Pri indexe Dow Jones nemôžeme hovoriť o obrate krátkodobého trendu pokým sa nevrátime nad hladinu 12800 bodov.


Žiadne komentáre: