piatok 7. marca 2008

Zastaví dnešný pracovný trh silné prepady akcií v USA? Ak áno, tak iba nakrátko! Dlhodobý medvedí trend pokračuje



Enormný nárast hypotekárnej delikvencie, opúšťanie tvorby menej kvalitných hypoték a ich čistenie z bankových kníh, zníženie ratingu jednej z najväčší bánk Washington Mutual, 19,6% prepad nerealizovaných predajov domov, toto všetko je iba zlomok faktorov, ktoré poslali trhy podľa očakávaní opäť hlboko do červeného teritória. Index Dow Jonnes v tejto atmosfére stratil -1,75%/12040, Nasdaq Composite -2,3%/2220 a S&P500 -2,2%/1304.



Dajme na úvod priestor dlhodobo skľúčenému realitnému sektoru. Národná asociácia realitných maklérov sa už očividne začína vzdiaľovať realite podobne ako Paulson s jeho “silným dolárom”. Po včerajších číslach nerealizovaných predajov domov ich hlavné vyhlásenie malo podtitul: “plochý výsledok nerealizovaných predajov domov pravdepodobne pred začiatkom ozdravenia”. Podľa ich slov dokonca očakávajú v druhej polovici roka 2008 postupný nárast na realitnom trhu. Aký bol teda výsledok nerealizovaných predajov domov? Medzimesačne od decembra ostal bez zmeny +-0% avšak v medziročnom porovnaní sme boli svedkami 19,6% prepadu!. Ako tu môžeme hovoriť o stabilizácii, ide o zbožné prianie a nie realitu. Problémy so sekuritizáciou hypoték, kde likvidita vysychá míľovými krokmi a je problém s predajom municipálnych dlhopisov a nie to hypoték si vyžiada ešte veľkú daň. Realitný trh sa tak zatiaľ neopiera o objektívne fakty, delikvencia je na maximách, ľudia nevládzu splácať zvýšené úroky, zásoby nepredaných domov sú na maximách (v niektorých štátoch sa za mesiac predá menej nových domov oproti tomu koľko domov prepadne z dôvodu nesplácania hypotéky), prudký nárast cien potravín a energií taktiež neprojektujú žiadny nárast reálnych dôchodkov. Pričom na vlastnej webstránke má Národná asociácia realitných maklérov uvedené, že medzimesačné zmeny majú výrazne nižšiu vypovedaciu schopnosť ako medziročné. Nedajme sa zlákať prianiami, ale sledujme fakty!
Obraz realitného trhu dotvára včerajšie zverejnenie Asociácie hypotekárnych bankárov, ktoré bolo jedným z hlavných impulzov včerajšieho výpredaju. Percento hypoték, ktoré sa nachádzali v stave prepadnutej hypotéky (viac ako 90 dní meškajúce pravidelné platby) dosiahlo v štvrtom kvartály nové historické maximá, pričom hypotekárna delikvencia (nesplácane hypoték) sa dostala na 23 ročné maximá. Na konci roka 2007sa tak až 2,04% všetkých hypoték nachádzalo v stave prepadnutia. K tomu 5,82% hypotekárnych úverov meškalo s platbami.



Pozornosti by nemal uniknúť ani včera zverejnení zaujímavý údaj ohľadne čistého majetku domácností v 4Q roku 2007. V podstate hovorí, že majitelia domov vlastnia po odpočítaní všetkých dlhov na nehnuteľnosť iba 47,9% nehnuteľnosti. To predstavuje nové maximum a pred dvadsiatimi rokmi sa táto úroveň pohybovala na hladine 68,2%. V preklade sa dostávame po prvý krá do situácie, keď banky a pôžičkové domy vlastnia viac z nehnuteľností ako ľudia, ktorí v nich žijú. A to je pri súčasných cenách nehnuteľností, ktoré klesajú nadol závratným tempom. Webstránka agentúry Moody’s Economy.com dokonca predpokladá, že 8,8 milióna domácností (10,3% všetkých domov v USA) bude mať nulovú, alebo negatívnu hodnotu majetku domu po odpočítaní dlhu. Ďalších 10-15 miliónov je v riziku naplnenia rovnakého scenáre v prípade pokračovania prepadu cien nehnuteľností.


Finančný sektor bol počas včerajšej seansy opäť hlavným dôvodom pesimizmu. Začala to ratingová agentúra Standard&Poor’s, ktorá znížila rating jednej z najväčších amerických bánk Washington Mutual a varovala pred pokračovaním znižovania. Akcie Washington Mutual uzatvárali v strate -8,1%.
Problémový investičný realitný trust Thornburg Mortgage (TMA) včera zaznamenal ďalší prudký, až 51,47% prepad hodnoty akcií, keď im banka JP Morgan zaslala oznam o defaulte z dôvodu presiahnutia maržových požiadaviek o 28 miliónov dolárov. Viacerí analytici sa zhodujú, že krach spoločnosti nie je vylúčený. Memento pre všetkých obchodníkov snažiacich sa chytiť dno na akciách finančných inštitúcii – akcie Thornburg Mortgage (TMA) sa minulý týždeň obchodovali za 12 dolárov. Z firemného sektora nie je možné ani vypichnúť niečo výnimočné, všetkých 10 sektorov skončilo v negatívnom teritóriu, finančný -2,9%, preprava -2,82 (ropa tesne pod 106 dolármi za barel!), pričom vzhľadom k novým rekordom na rope prekvapil 2,29% pokles aj v energetickom sektore.



Poďme sa však pozrieť na najočakávanejšie číslo týždňa, tvorbu pracovných miest za február Nonfarm Payrolls a mieru nezamestnanosti, ktorá bude zverejnená o 14:30. Sila pracovného trhu a miera nezamestnanosti nám môže sprostredkovane poskytnúť pohľad na možný vývoj spotreby domácností, ktorá sa podieľa 70% na tvorbe HDP. Klesajúca tvorba pracovných miest signalizuje začiatky recesie, avšak januárový záporný výsledok -17 pracovných miest je ešte veľmi vzdialený voči Nonfarm Payrolls predchádzajúcich minulé recesie, keď sa ich priemerná mesačná strata pohybovala v strate -300 tisíc pracovných miest. Pokles stredajšieho odhadu ADP za súkromný sektor, slabé výsledky zamestnanostných zložiek ISM výrobného sektora a ISM sektora služieb spolu s so spotrebiteľskou náladou najnižšou od roku 2005 nedáva veľa dôvodov na optimizmus. Trh očakáva nárast pracovných miest za súkromný aj verejný sektor okolo +25 tisíc, čo je veľmi slabý ale možný výsledok. Zároveň vzhľadom k vývoju požiadaviek o podporu v nezamestnanosti možno očakávať mieru nezamestnanosti opäť na 5%. Prípadný slabý ale pozitívny prírastok tak môže veľmi negatívne naladený trh mierne podporiť. Po stredajších ADP sú totiž očakávania veľmi nízko. Ak by došlo ne zápornému výsledku, pokračovanie silného akciového výpredaju môže byť na programe dňa. Pozorne treba sledovať aj ropu, kde by prípadný výber ziskov mohol viesť k výberu ziskov na akciách energetických spoločností a firiem spracujúcich základné komodity. Tie mierne stabilizovali trh. Pozornosť môžu pritiahnuť aj vystúpenia členov FEDu, o 14:30 Mishkin a 16:15 Kohn. Sentiment ostáva veľmi negatívny, dlhodobý a strednodobý trend jednoznačne smerom na juh, dnešný pravdepodobne rozhodne pracovný trh.


Žiadne komentáre: