pondelok 10. marca 2008

Pracovný trh v USA naznačuje recesiu. Kroky FEDu signalizujú obnovené problémy s likviditou na medzibankovom trhu. Medvede sa môžu tešiť




Piatková obchodná seansy na amerických akciových trhoch prekvapila obchodníkov a analytikov vo viacerých ohľadoch. Prvým bol druhý mesiac poklesu tvorby pracovných miest v USA v rade, čo je veľmi netradičné mimo stavu recesie a druhým úvodná reakcia na tento výsledok, keď v prvých dvoch hodinách akcie výrazne korigovali nahor. Akcie si však s postupom času naplnili očakávaný južný smer a uzatvárali v červených číslach Dow Jones -1,22%/11893, Nasdaq Composite -0,36%/2212 a S&P500 -0,84%/1293.


Najdôležitejším číslom týždňa bola pochopiteľne už vyššie spomínaná tvorba pracovných miest súkromným aj verejným sektorom Nonfarm Payrolls za február. Analytici sa pred zverejnením po januárovom prepade pracovných miest o 17 tisíc zhodovali na prírastku väčšinou v pásme +20-30 tisíc, no o takomto poklese nebola reč. Výsledný prepad pracovných miest za február o 63 tisíc, pričom januárové čísla boli revidované ešte nižšie na -22 tisíc. Dva mesiace záporných prírastkov sú pritom nevídané v časoch mimo recesie, čo vzbudzuje medzi obchodníkmi obavy a čoraz viac sa tento problém dostáva do širšej verejnosti. Čo však prekvapilo ešte viac bol nečakaný pokles miery nezamestnanosti z 4,9 na 4,8%, pričom ani jeden odhad sa nepohyboval pod hladinou 5%. Ako je to možné? Veď všetky predchádzajúce indikácie poukazovali na pokračovanie nárastu nezamestnanosti. Odpoveď je jednoduchá, báza výpočtu miery nezamestnanosti sa zúžila o 450 tisíc miest pravdepodobne v dôsledku únavy veľkej časti pracovnej sily pokračovať naďalej v hľadaní zamestnania. Tento pokles pracovnej sily je najvýraznejší za posledných 5 rokov. Tento výsledok okamžite vyhnal pravdepodobnosť 0,75% zníženia sadzby na zasadaní FOMC 18. marca na 100%. Za posledné tri mesiace sa tak miera tvorby pracovných miest dostala v priemere na -28 tisíc v porovnaní s priemernými prírastkami +80 tisíc počas rovnakého obdobia pred rokom.
Dôležitým piatkovým momentom bolo aj ohlásenie navŕšenia dodávania likvidity FEDom do bankového systému, keď krátkodobé tendre budú navŕšené o 40 miliárd dolárov a ďalších 100 miliárd dodá FED na trh navyše, pričom ako zábezpeka budú môcť byť použité aj problémové cenné papiere naviazané na hypotekárny trh. Tento krok jednoznačne dokumentuje problémy na medzibankovom trhu a snaží sa predísť zmrazeniu likvidity, ktorého sme boli svedkami začiatkom úverovej krízy v auguste 2007. Prudké 2,25% zníženie úrokovej sadzby od minulého roka tak zatiaľ očividne výsledné uvoľnenie napätia neprinieslo.


Z firemného sektor priťahovala počas celého minulého týždňa pozornosť vývoj situácie hypotekárneho investičného domu Thornburg Mortgage, ktorý dva dni po sebe stratil viac ako dve tretiny hodnoty svojich akcií. Dôvodom bol nedostatok prostriedkov na krytie maržovýcch pozícií, keď vlnu spustilo oznámenie o defaulte ich pozícií od brokerského domu JP Morgan Chase. Negatívnym faktorom bolo aj minulotýždňové zníženie ratingu jednej z najväčších amerických bánk Washington Mutual (WM) od ratingovej agentúry Standard&Poor’s.


Veľkým sklamaním bol zaisťovateľ Ambac, okolo ktorého sa hromadili fámy o záchrannom balíku od konzorcia bánk, ktoré sa mali v záujme ochrany AAA ratingu postaviť za tohto zaisťovateľa. Zníženie jeho ratingu totiž výrazne ohrozuje celú radu bankami držaných portfólií, kde by muselo prísť k prehodnocovaniu na nižšie hodnoty. Avizovali sme, že tento plán je kuriózny a v podstate by banky platili aj zaistenie aj straty zaisťovateľov, čo je vzhľadom k ich akcionárom a celému finančnému systému veľmi neštandardné. Nakoniec sa však nič také nekonalo, Ambac bude získavať kapitál emisiou nových akcií a predajom podielov v objeme 1,5 miliardy dolárov, čím de facto strojnásobili počet svojich akcií. Navyše podĺa ich slov, od začiatku roka nezaistili žiadny nový biznis a opúšťajú segment zaisťovania nekvalitných cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh. Rating od dvoch agentúr zatiaľ pre Ambac ostáva na úrovni AAA, ale je iba otázkou času kedy sa táto pohroma zmaterializuje do jeho zníženia. Ťažko vyzdvihovať v tomto trende niečo pozitívne, keďže celkový trhový trend ťahá nadol všetky sektory bez výnimky, pričom pochopiteĹne najviac z neustáleho nalievania inflačných peňazí ťaží energetický sektor a sektor základných materiálov (komodity denominované v dolároch sa jeho oslabovaním stávajú lacnejšie a využívajú sa ako hedgový nástroj proti inflácii). Z maloobchodného sektora mierne prekvapil najväčší reťazec Wal-Mart, ktorý očakáva za február 3% nárast tržieb, 2,6% dokonca po očistení od nárastu tržieb za pohonné látky.


V globále všetky makroekonomické fundamenty pokračujú v deteriorácii a nie je dôvod na zmenu ani stabilizáciu medvedieho trendu. Index Dow Jone pokoril už ďalšiu métu na hladine 12000 bodov, tým pádom od začiatku roka Dow Jones už stráca už 10,3%, Nasdaq Composite -16,6% a S&P500 -11,9%. Tento týždeň sa bude sústreďovať pozornosť najmä na februárové maloobchodné tržby zverejnené vo štvrtok, kde môžeme získať ďalší skladačky s nadpisom recesia. Počas dnešného dňa očakávame z makroekonomických fundamentov zverejnenie veľkoobchodných zásob za január, kde sa čaká iba slabý nárast o 0,4%. Tento ukazovateľ by však nemusel mať zásadnejší trhový vplyv. Z firemných zverejnení by mohlo pritiahnuť pozornosť zverejnenie hospodárenia investičnej spoločnosti Blackstone (BX) za posledný kvartál 2007. Trend ostáva po číslach z pracovného trhu jednoznačne medvedí, problémy zatiaľ nenachádzajú riešenia, na medzibankovom trhu naďalej pretrváva napätie.

Žiadne komentáre: