utorok 4. marca 2008

Stavebný aj výrobný sektor USA v kontrakcii. Inflácia na vzostupe, znižovanie sadzieb zatiaľ bez výsledku. Medvede sa majú načo tešiť




Včerajšia obchodná aktivita na amerických akciových trhoch vykazovala jednoznačnú opatrnosť a obavy z ďalšieho smerovania, keď hlavné trhové indexy oscilovali v pásmach a uzatvárali v zmiešanom tóne. Index Dow Jones -0,06%/12258, Nasdaq Composite -0,57%/2258 a S&P500 +0,05%/1331. Iba dva sektory, finančný -0,59% a technologický -0,58% ukončili včerajšiu seansu v negatívnom pásme a vďaka slabému doláru (nad 1,5200) sa darilo najmä spoločnostiam komoditného sektora, základné materiály si pripísali +1,07%.


Ako varovný prst hneď pred otvorením pôsobili vyjadrenia analytika švajčiarskej banky Credit Suisse, ktorá varovala pred ďalšími takmer 15 miliardami dolárov možných strát najväčšej európskej banky UBS.
S blížiacim sa 18.marcom, dňom rozhodovania o úrokových sadzbách FOMC budeme postupne rozoberať vyjadrenia jednotlivých členov FEDu, keďže od 11 marca sa začína nepísané moratórium, počas ktorého sa zásadnejšie vyjadrenia ohľadne možného smerovania monetárnej politiky už neposkytujú. Včera sme boli svedkami vystúpenia šéfa filadelfského FEDu Plossera, ktorý v očiach mnohých analytikov vyznel skôr jastrabím tónom. Súhrn jeho vyjadrení: “politika úrokových sadzieb je najlepšou voľbou”, “trhové turbulencie sú momentálne kľúčovým faktorom úrokovej politiky”, “úrokové sadzby sú momentálne nižšie ako odporúčajú jednoduché makroekonomické pravidlá”, “FED by nemal ignorovať infláciu, “efekt znižovania sadzieb nestratil potenciu”, “ekonomika sa vyhne recesii”, “FED vidí vyššie inflačné tlaky ako by si želal vidieť”. Celkovo vyznel tento člen FEDu naozaj jastrabejšie ako sme boli zvyknutý z posledných vyjadrení FEDu, avšak to nič nemení na veci, že FED je pripravený na ďalšie znižovanie sadzieb. A trh v očakávania nevyjadruje ani zďaleka skromnosť v požiadavkách na zníženie, keď pravdepodobnosť vypoćítaná cez futures na FED Funds vykazuje 74% pravdepodobnosť zníženia sadzby až o 0,75% na marcovom zasadaní. Táto pravdepodobnosť sa zvýšila včera z 60% na spomínanú 74% úroveň.


Z makroekonomických zverejnení sme sa nedočkali taktiež ničoho pozitívneho. ISM výrobného sektora vykázal opäť kontrakciu s výslednou februárovou hodnotou 48,3 (pod 50% sa je výsledok vnímaný ako korekcia sektora), trh však prijal výsledok skôr pozitívne najmä vďaka zníženým očakávaniam analytikov na hladine 48% pre ISM. Zamestnanostná zložka indexu ISM pritom poklesla na minimá z júna 2003, pričom korelácie tvorby medzi týmto komponentom a výslednou tvorbou pracovných miest vo výrobnom sektore je 73%. Za február sa až 7 z 10 komponentov nachádzalo pod 50%, zatiaľ čo v januári to bolo iba 5 komponentov. Treba však pripomenúť, že výrobný sektor je dlhodobo v korekcii, silným tempom stráca pracovné miesta, ale tým pádom sa podieľa menšou mierou na tvorbe HDP, kde jednoznačne dominuje sektor služieb.
Druhým zverejnením boli stavebné výdavky za január, ktoré vykázali najsilnejšie tempo poklesu od januára 1994 (-1,7%), pričom trhový konsenzus očakával po decembrovom znížení o 1,1% miernejšie tempo poklesu na hladine -0,7%. Stavebný sektor má ešte veľmi ďaleko od svojho dna. Relitný sektor padá s postupom krízy na hypotekárnom trhu, keď nemožnosť sekurutizovať emitované hypotéky výrazne obmedzuje objekmy poskytovaných úverov. A návrat investorskej dôvery na tento trh bez zásadnejšej zmeny transparentnosti týchto zložito štruktúrovaných cenných papierov bude vyžadovať nadľudskú snahu a v dohľadnej dobe sa ho nedočkáme. Tým pádom je aj stabilizácia realitného sektora a následne stabilných výdavkov hudbou budúcnosti. Prudké zníženia sadzieb od začiatku hypotekárnej krízy v USA v auguste minulého roka totiž dodnes nepriniesli úľavu v podobe zníženia hypotekárnych úrokových sadzieb. To dokonca priznal v posledných vyjadreniach aj sám FED.


Firemný kalendár koncom sezóny zverejňovania výsledkov za 4Q 2007 zíval prázdnotou zvučných mien a jediným kritickým momentom boli akcie dlhodobo problémového hypotekárneho ústavu Thornburg Mortgage (TMA), ktorého akcie za včerajší deň stratili 51,46% po ohlásení problémov s likviditou. Tento scenár však očakávame aj u ďalších spoločností v tomto sektore, čo iba podporuje medvedí trhový výhľad. Z hľadiska dnešného obchodného dňa neočakávame žiadne makroekonomické zverejnenia. Z firemných môžu pritiahnuť pozornosť kvartálne výsledky Clearwire (CLWR), Jackson Hewitt (JTX), Staples (SPLS) a Tech Data (TECD), všetky menované zverejnia pre otvorení riadneho obchodovania. Väčšiu pozornosť však upútajú vystúpenia členov FEDu. Pelotón povedie o 15:00 šéf FEDu Bernanke, ktorí by mal hovoriť ohľadne možností zamedzenia prudkého tempa nárastu prepadnutých hypoték. Možné riešenia by mohli poskytnúť trhu krátkodobú podporu, avšak zázraky s dlhodobým efektom sa očakávať nedajú. Netreba sa dať zlákať vábivými formuláciami a momentálnou trhovou reakciou, radšej zvažovať možnosť rýchlosti implementácia poskytnutých riešení a reálny dopad. Ten si vždy vyžiada čas a výsledný vplyv na stabilizáciu relitného sektora nemôžeme v najbližšom období očakávať. O 19:00 budú nasledovať ďalší rečníci, z Dallasu Fisher ohľadne balancovania inflácie a Mishkin ohľadne ekonomických vyhliadok. Netreba zabúdať, že zajtra nás čaká odhad tvorby pracovných miest za súkromný sektor ADP, kde sa očakáva biedny prírastok +15 tisíc, čo sa môže prejaviť najmä v závere obchodovania uzatváraním pozícií. Celkový trend ostáva jednoznačne medvedí, Bernanke môže poskytnúť krátkodobú podporu, ale zmena trendu nie je na poriadku dňa.


Žiadne komentáre: