streda 5. marca 2008

Šéf FEDu Bernanke očakáva nárast delikvencie a prepadnutých hypoték v USA. Dnešné čísla pracovného trhu a najmä sektora služieb budú kľúčové



Utorková obchodná seansa na amerických akciových trhoch začala spočiatku naznačovala pokračovanie silných prepadov, keď na trh doliehali varovné vyjadrenia šéfa FEDu Bernnakeho a jeho zástupcu Kohna spolu s obavami ohľadne ďalších strát bankového sektora, avšak viac ako 200 bodový prepad indexu Dow Jones zvrátili v závere špekulácie o finalizácii záchrannej finančnej injekcie pre problémového zaisťovateľa rizík Ambac. Index Dow Jones v tejto atmosfére uzatváral v miernej strate -0,37%/12213, Nasdaq Composite +0,07%/2260 a S&P500 -0,34%/1326.



V úvode si opäť rozoberme vyjadrenia predstaviteľov FEDu, ktoré nám pred rozhodovaním o sadzbách FOMC 18.marca naznačia uvažovanie jednotlivých členov. Šéf FEDu Bernanke začal pelotón vystúpení. Najvážnejším vyjadrením bolo očakávanie ďalšieho nárastu úverovej delikvencie a prepadnutých hypoték, čo dáva jednoznačnú odpoveď, že cenné papiere zabezpečené hypotékami zaznamenajú vplyvom poklesu cien nehnuteľností ďalšie silné straty a stabilizáciu realitného sektora neočakáva v najbližšej dobe. Ako jednu z ciest (ktorá ak by bola efektívnym riešením, už by bola dávno implementovaná) vidí výraznejšie angažovanie vládou podporovaných spoločností napomáhajúcich sekuritizovať emitované hypotéky, menovite dva giganty Freddie Mac, a Fannie Mae. Tie by sa podľa Bernankeho mali snažiť o získanie dodatočného kapitálu, čo môže byť obťažnejšia úloha po nedávno ohlásených kvartálny miliardových stratách. Sekuritizácia bude zasiahnutá zásadne a viery v jej vzkriesenie, ktoré je kľúčové pre tieto dve spoločnosti je zatiaľ slepá. V sumári Bernanke vyjadril vážne slová ohľadne úverovej delikvencie, ktorá sa už podľa niektorých bankových regulátorov prelieva do delikvencie už aj na úverových kreditných kartách. Ak by stav tohto trhového segmentu nebol veľmi vážny, Bernanke by nikdy nepoužil takýto ostrý slovník a to je dôkazom, že to niečo vážne nás ešte čaká.



Po Bernankem nasledoval viceprezident FEDu Kohn, ktorý je znepokojený nedostatočnosťou dohľadu stredného manažmentu nad riadením bankových rizík a zasadil sa za zdvojnásobenie bankového dohľadu, pričom poukázal na neuvedomenie bankových menežmentov ohľadne rizík komplexných finančných inštrumentov. Vo vystúpeniach pokračoval Mishkin, ktorý na rozdiel od Plossera očakáva zmiernenie inflačných tlakov a zdôraznil zvýšené riziká vzhľadom k ekonomickému rastu, čím sa pred rozhodovaním o sadzbách zaradil jednoznačne do tábora holubov preferujúcich radikálnejšie znižovanie sadzieb. Mishkin navyše sleduje februárové spomalenie pracovného trhu. Vystúpenia uzavrel Fisher, ktorý považuje už momentálnu reálnu inflačne očistenú úrokovú sadzbu za negatívnu, čim skôr vyjadril inflačné obavy a vyvážil tábor silných holubov. V globále ani jeden nevyznel v smere nádejného obratu trhových fundamentov, čo nám dáva jednoznačnú odpoveď na strednodobý trhový trend, ktorý by mal ostať v klesajúcom smere.



Index S&P500 obsahujúci spoločnosti s najväčšou trhovou kapitalizáciou si tak po včerajšku odpísal od začiatku roka 9,6%, pod čo sa podpisujú najmä najslabšie ziskové projekcie spoločností od roku 2001. Treba mať však na pamäti, že straty v 4Q 2007 spôsobili, že rok 2007 ukončili spoločnosti obsiahnuté v indexe S&P500 so záporným kumulatívnym ziskom na akcie 4,7%. Je to výsledok doterajších celosvetovo 181 miliárd strát finančných inštitúcií spôsobených sekundárnym trhom hypoték. Najslabší finančný sektor sa napokon ani včera nedočkal stabilizácie, keď sa pod jeho 1% stratu podpísalo najme zníženie odhadu zisku Merill Lynch pre banku Citigroup, pričom na prvý kvartál im zmenila odhad z 55 centov v zisku na 1,66 usd stratu na akciu. Akcie Citigroup zareagovali výpredajom k svojim minimám z decembra 1998.
Nechajme však minulosť a pozrime sa na to, čo nás dnes čaká. Úvod obchodovania bude ovplyvnený jednoznačne výsledkom prvého odhadu tvorby pracovných miest súkromným sektorom za február, ktoré tradične predchádzajú piatkové Nonfarm Payrolls. Po januárovom odhade +130 tisíc miest sú dnes analytici oveľa skeptickejší, keď očakávajú iba biedny 15 tisícový prírastok. Tieto výsledky sú dostatočne volatilné a posledné mesiace nám čoraz viac naznačujú silnejšiu odchýlku od piatkových Nonfarm Payrolls. V hre dokonca ostáva aj negatívny prírastok, ktorý by pravdepodobne podporil medvedí tábor. Treba byť však opatrný, na prvý pohľad najdôležitejšie zverejnenie, ale o 16:00 nás čaká prieskum ISM nevýrobného sektora. Nevýrobný sektor služieb sa podieľa na HDP až dvomi tretinami a práve jeho komponent zamestnanosti, môže mať na trh ešte zásadnejší vplyv na trhový sentiment. Konsenzus očakáva mierny odraz ISM nevýrobného sektora z januárových 44,6 na 48. Hodnoty pod 50 naznačujú kontrakciu daného sektora. Spolu s ISM budú zverejnené aj továrenské zásoby, pri ktorý sa očakáva ďalší januárový pokles o -2,5%, avšak vzhľadom k ostatným zverejneniam bude v úzadí. Pred záverom obchodovania bude pozornosť priťahovať pravidelná béžová kniha FEDu, ktorá charakterizuje vývoj ekonomiky v jednotlivých dištriktoch a býva vernejším obrazom ekonomiky ako jednotlivé do fráz zaobalené vyjadrenia členov FEDu. V globále nás tak môže čakať volatilný deň so zvýšeným rizikom ďalších poklesov. Smer môže rozhodnúť spomínané ISM a z firemného sektora sa očakáva plán na záchranu zaisťovateľa Ambac, ktorý by mohol poskytnúť krátkodobý rastový impulz.


Žiadne komentáre: