štvrtok 13. marca 2008

Naznačia dnešné maloobchodné tržby v USA približovanie recesie? Je to bezpredmetné, lebo prakticky sme už v nej




Skúsme sa na úvod netradične pozrieť na názor menového trhu ohľadne možných efektov utorkového kroku FEDu, ktorý dodal na trh 200 miliárd likvidity prostredníctvom zámeny nekvalitnejších cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh za štátne cenné papiere. Výmenný kurz EURUSD zaznamenal počas včerajšej aj dnešnej seansy niekoľko kontinuálnych rekordov v rade a aktuálne nové historické maximá EURUSD ležia na hladine 1,5590. V podobnom trende sa vyvíja aj kurz dolára voči japonskému jenu, kde v dôsledku slabého priestoru pre monetárne uvoľňovanie akciový trh zareagoval dnes silným 3,3% poklesom. Komoditný trh nie je výnimkou, ropa dosiahla nové historické maximá na hladine 110 dolárov za barel (od začiatku februára v zisku 20 dolárov na jeden barel!), zlato s miernou dávkou opatrnosti spoza rohu pokukáva po magickej 1000 dolárovej hranici a poľnohospodárske plodiny netreba ani spomínať.



Vyjadrenia ministra financií Paulsona a prezidenta Busha ohľadne viery v silný dolár a dlhodobé silné fundamenty US ekonomiky musia byť naozaj na smiech už každému laikovi. Dolár meraný voči košu hlavných svetových mien za posledných 5 rokov oslabil o viac ako 30%. Vráťme sa však k ešte jednému momentu minulý týždeň, kde sme kritizovali Národnú asociáciu realitných maklérov, ktorý vďaka medzimesačnej nulovej zmene nerealizovaných predajov domov, začali hovoriť o stabilizácii v tomto sektore. Dôvod pre tento názor bol jasný, viac ako 19% pokles nerealizovaných predajov domov medziročne ani s výraznou dávkou optimizmu nemožno považovať za stabilizujúci vývoj a zároveň na vlastne webovej stránke ma NAR uvedené, že medziročné zmeny majú zásadnejšiu vypovedaciu schopnosť. Všetkým optimistom teraz odkazuje niečo hlavný výkonný riaditeľ vládou podporovaného, druhého najväčšieho financovateľa hypoték v USA - Freddie Mac: “nachádzame sa n najhoršom stave realitného trhu za posledných 100 rokov”, “pokles cien domov je zatiaľ za nami iba z jednej tretiny”. V jednoduchosti to treba zhrnúť americký sen o tom, že každý si môže dovoliť žiť vo vlastnom veľkom dome, s dvomi autami a nekonečnou možnosťou refinancovania starých úverov získaním nových je u konca. Čím skôr si uvedomíme dôsledky zmeny tohto trendu na kapitálový trh v USA, tým menšie straty môžeme utrpieť na dlhodobo držaných akciových portfóliách portfóliách. Index Dow Jones tak včera po úvodnej snahe nadviazať na utorkové zisky uzatváral obchodovanie v strate -0,38%/12110, Nasdaq Composite -0,53%/2243 a S&P500 -0,9%/1308. Hneď však treba pripomenúť, kde sa dnes pred zverejnením maloobchodných tržieb počas európskeho dopoludňajšieho obchodovania nachádzajú futures na akciové indexy. Dow Jones futures -1,28%, Nasdaq100 futures -1,53% a S&P500 futures -1,37%. Najlepšími sektormi sa stali základné materiály +0,48% (suroviny výrazne ťažia z pokračujúceho oslabovania dolára) a zdravotnícky sektor +0,07%. Energetický sektor napriek udržiavaniu ropy pod 110 dolárov skorigoval o 1,15%, čo vyjadruje miernu skepsu k prudkému 20 dolárovému nárastu cien ropy od začiatku februára, avšak v prípade pokračovania nárastu EURUSD nemusí byť tento trend u konca.



Index S&P500 obsahujúcich 500 spoločností s najväčšou trhovou kapitalizáciou sa tak dostáva od svojich októbrových maxím na úroveň 16% poklesu, čo je na dosah 20% úrovne typicky považovanej za jednoznačný medvedí trh.
Zaujímavé fakty priniesla aj analytická spoločnosť Investors Diligence. Najnovší prieskum ukázal, že pesimizmus ohľadne vývoja akciového trhu stúpol na maximá od septembra 1998 po tom ako sme minulý týždeň boli svedkami druhého mesiaca záporného prírastku pracovných miest o 63 tisíc. Počet analytických odporúčaní v medveďom tóne (sledovanie prostredníctvom tzv. newsletters – niečo podobné ako tento prehľad) pritom podľa ich prieskumu medzitýždenne vzrástol z 36,6 na 43,3%. Dôvod nie je len psychologický ale prejavuje sa aj na reálnych číslach. Analytici totiž očakávajú pre spoločnosti obsiahnuté v blue chips indexe S&P500 pokles ziskovosti za prvý kvartál 2008 o 5,6% a v druhom o 2,6%. Pri súčasnej úrovni inflácie okolo 4% (to je oficiálna miera, zhodujeme sa skôr s názorom Shadowstats, ktorý používa metodiky bez rôznych cielených manipulačných úprav a hovorí o inflácii v okolí 10%) tu nie je naozaj dôvod na radosť. Obchodníci sa pritom už v tejto situácii musia sústrediť najmä na ziskovosť a nie na tradičnú rastovú silu celkového trhu. Nebudeme sa momentálne venovať jednotlivým trhovým titulom, dôležitý je trend a pri veľkých výpredajoch stiahne aj kvalitné tituly. Držba dlhodobých akciových portfólií špekulujúcich na rast nesie v súčasnosti veľké riziko.
Skúsme sa ešte na chvíľu pozrieť na dôvod, ktorý mohol stáť za utorkovým krokom FEDu, keď uskutočnil zámenu 200 miliárd v štátnych cenných papieroch za cenné papiere naviazané na problémový hypotekárny trh. Problém sa pravdepodobne začal koncom februára, keď finančné inštitúcie začali uzatvárať svoje obchodné knihy za predchádzajúci kvartál, kde boli svedkami prudkých poklesov ziskov nie len z prehodnocovania hodnôt cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh, ale taktiež poklesu ziskov z emitovania nových akciových tranží, dlhopisových emisií a príjmov z realizácie fúzií a akvizícií, ktoré boli v posledných rokoch v enormnej rely. Tento trend mohol prinútiť k vyslaniu signálu trading oddeleniam, aby pristúpili k zvýšeniu maržových požiadaviek pre hedge fondy a ostatných klientov, ktorý využívajú silné pákové efekty. To mohlo vyvolať silnú reakciu uzatvárania pozícií, hlavne výpredaj hypotékami zabezpečených cenných papierov garantovaných Fannie Mae a Freddie Mac, aby získali kapitál na udržanie maržových požiadaviek na ostatných pozíciách. Prudké výpredaje však spúšťajú reťazové reakcie, keď sa následný pokles cien daného cenného papiera premieta do strát a ďalšieho vynúteného uzatvárania pozícií. To dostalo rozdiel výnosu týchto momentálne najrizikovejších cenných papierov v porovnaní so štátnymi dlhopismi Treasuries na 4,5 a v niektorých prípadoch až na 10 násobok normálu. To bolo jedným z dôvodov, prečo počas dvoch dní v rade oslabili akcie spoločnosti Thornburg Mortgage o viac ako 50%, a hedge fondy KKR a Carlyle Group zaznamenali taktiež horibilné straty. Analytici následne začali hovoriť o možnom rozsahu strát finančného sektora v dôsledku hypotekárneho trhu, komerčných hypoték a ďalších faktorov až na úrovni 1 trilión dolárov. Práve vyššie uvedená reťazová reakcia tak mohla byť dôvodom, prečo FED po piatkovom dodaní 100 miliardovej likvidity pristúpil na 200 miliardovú zámenu v utorok tento týždeň.
Dnešná obchodná aktivita sa však už bude sústreďovať bezpochyby na februárový predbežný odhad maloobchodných tržieb, ktoré by v prípade negatívneho prírastku iba zvyšovali obavy ohľadne blížiacej sa faktickej poučkovej recesie. Včera zverejnený prieskum sledujúci spotrebiteľské výdavky držiteľov kreditných kariet MasterCard poukázal na februárový 1% pokles tržieb v maloobchode, čo predstavuje mierne riziko vzhľadom k dnešným číslam. Spotrebiteľské výdavky sa jednoznačne spomaľujú a doterajšie mierne pozitívne prírastky boli z prevaźnej časti výsledkom nárast cien základných komodít, potravín, a pohonných hmôt. Tie však dokumentujú eskaláciu inflačných tlakov a nie reálny nárast spotrebiteľského dopytu. A voči najbližším trendom taktiež nemožno vzhliadať s veľkým optimizmom. Pozrime sa nato empaticky. Ak by som bol americký občan tak by sa moja kúpna sila za posledných 5 rokov voči ostatným svetovým menám znížila o 30%, úrokové sadzby podpísané v posledných dvoch rokov čelia momentálne navršovaniu sadzieb (hypotekárna delikvencia je na maximách a to sme iba na začiatku!), rekordné ceny potravín, zdravotnej starostlivosti a energií mi uberajú čoraz väčšiu časť dôchodkov..refinancovanie je momentálne takmer nemožné, keďže prevažná časť amerických domácností už nemôže využívať pomoc zo strany nárastu cien domu ako protihodnotu ďalšiemu úveru, moje úspory na dôchodok v podobe akciových portfólií zaznamenali za posledných pár mesiacov poklesy okolo 15% a takto by sme mohli pokračovať. Teraz si položme otázku: boli by sme v takejto situácii motivovaný k zvýšenej spotrebe mimo základných produktov? Odpoveď je na Vás. Analytici očakávajú o 13:30 od maloobchodných tržieb mierny nárast za február o 0,2%. Lepší výsledok by mohol byť pravdepodobne iba produktom silnejšej inflácie, pričom prípadná záporná zmena by mohla mať na akciové obchodovanie neblahé dôsledky. Okrem toho pozornosť pritiahne aj vývoj na pracovnom trhu. Od požiadaviek o podporu v nezamestnanosti sa očakáva opäť mierny nárast na 355 tisíc (predchádzajúci +351 tisíc) a taktiež u pokračujúcich žiadostí. Spolu o 13:30 budú zverejnené aj februárové importné ceny, kde sa očakáva medzimesačný nárast o 0,7% a rekordné ceny ropy (avšak počas februára ešte tesne pod 100 dolármi) neveštia nič dobré. Zverejnenia uzavrú o 15:00 Podnikové zásoby, ktoré by však nemali ovplyvniť sentiment. Pripútajme sa! Dlhodobý trend (včera sa stala pri určení trendu chyba) aj strednodobý trend ostáva jednoznačne medvedí. Dnešný smer určia pravdepodobne vyššie spomínané maloobchodné tržby a pracovný trh.



Žiadne komentáre: