streda 12. marca 2008

FED podporil akcie k najvýraznejším rastom za posledné 4 roky. Dôvod na eufóriu však zatiaľ neexistuje. Nerieši totiž problémy US ekonomiky




Je dôvod na eufóriu, alebo pácha FED riadenú samovraždu na amerických občanoch a ekonomike. Zachraňuje FED problémové finančné inštitúcie na úkor všetkých ľudí alebo to myslí s budúcnosťou vážne? Chce FED položiť dolár na lopatky a vyhnať svetovú infláciu do nevídaných rozmerov? Odpoveď nechám na každého obchodníka.. FED na čele s Bernankem sa totiž rozhodol pre veľmi zradný boj, keď dodal na trh likviditu v podobe zámeny 200 miliárd štátnych cenných papierov vo výmene za cenné papiere naviazané na hypotekárny trh, ktoré sú momentálne nelikvidné. FED sa pravdepodobne snaží napraviť sentiment nedôvery v hypotekárne cenné papiere, avšak viacerí renomovaný obchodníci vznášajú otázku, prečo došlo k tomuto kroku iba pár dní po dodaní 100 miliárd novej likvidity. Jedna z rozoberaných alternatív je aj snaha o pomoc brokerskému domu Bear Stearns, ktorého akcie v pondelok po správach o problémoch s likviditou oslabili o viac ako 11%. Credit default swapy na pohľadávky voči Bear Stearns totiž za v pondelok vzrástli z 500 na 700 tisíc dolárov pri objeme pohľadávky 10 miliónov dolárov. Na pripomenutie, dva fondy tohto brokera boli jedným zo spúšťačov hypotekárnej krízy, keď strata likvidity na hypotekárnom trhu viedla k uzatvoreniu týchto fondov v dôsledku silných strát. Tento krok FEDu možno jednoznačne považovať za výsledok prehlbovania úverovej krízy a neustáleho zhoršovania podmienok na tomto trhu. Žiadny z týchto krokov však nebude mať vplyv na obnovu dôvery v cenné papiere naviazané na hypotekárny trh, keďže projekcie poklesu cien domov sa zatiaľ nezmierňujú. Indexy však uzatvárali obchodovanie v najvýraznejších ziskoch za posledné 4 roky, Dow Jones +3,55%/12156, Nasdaq Composite +3,98%/2255 a S&P500 +3,71%/1320.



Čo je však potrebné pripomenúť všetkým optimistom hneď na úvod, je vyjadrené v odpovedi jedného z účastníka rozhodovania ohľadne tejto likviditnej injekcie, ktorý si neželal byť menovaný: “FED sa rozhodol zakročiť, keď sa kríza začala prelievať aj mimo segmentu sekundárneho trhu hypoték”. FED sa však týmto krokom vyhol dodaniu nových peňazí do obehu ako cashu, keďže došlo iba k zámene rôznych druhov cenných papierov. V reáli však môžeme tento krok považovať za dodanie likvidity, keďže nelikvidné cenné papiere zamenil FED za štátne cenné papiere. Tento krok považujeme za krátkodobý a nerieši problémy súčasnej krízy. V čom tkvie problém? Už predchádzajúce dodanie 100 miliárd likidity minulý týždeň umožňuje primárnym dílerom FEDu použiť ako zábezpeku cenné papiere hypotekárneho trhu s najvyšším ratingom AAA. Agentúra Standard&Poor’s však doteraz napriek zníženia ratingu takmer 10000 sekundárnym hypotékam zatiaľ nepostihla hypotekárne cenné papiere s AAA ratingom, ktoré sa v bankových knihách nachádzajú v najväčšom pomere. Pričom ešte v máji 2006 predaný dlhopis Deutche Banka AG zabezpečený hypotékou s AAA ratingom mal od Standard&Poors rating AAA napriek tomu, že 43% z podkladových hypoték k tomuto cennému papieru bolo v delikvencii. Prvotné odhady možnej zmeny ratingu na týchto cenných papieroch očakávajú straty v objeme minimálne 120 miliárd dolárov. Zmeny ratingov či už zaisťovateľov rizík alebo cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh predstavujú najväčšie riziko.



Zo sektorového členenia tak finančný vyšiel ako jednoznačný víťaz so ziskom 4,81%, nasledovaný energiami +4,28 (ropa nad 109 dolármi za barel, každý deň nové maximá), najslabšie si počínali prepravcovia +1,87%, ktorý budú mať v prípade dlhodobejšieho udržiavania ropy na týchto hladinách výrazné problémy. Citigroup, Bank of America, Fannie Mae sa stali lídrami trhových rastov a banka Washington Mutual (Moody’s im znížila minulý týždeň rating) zaznamenala najvýraznejšie zisky akcií od roku 2000 po správach o možnej finančnej injekcii od Godlman Sachs a finančného guru Warrena Buffeta. Z technologického sektora prišla dobrá správa pre vyhľadávací gigant Google (GOOG, +6,34%), ktorému Európska komisia povolila akvizíciu spoločnosti DoubleClick, ktorá opäť rozšíri možnosti Google v oblasti reklamy.
Krok FEDu však viedol aj k zredukovaniu očakávaní obchodníkov ohľadne znižovania sadzieb na budúcotýždňovom zasadaní FOMC. Od pondelka sa znížila pravdepodobnosť redukcie úrokovej sadzby o 0,75% z 86% na 62%. Čakať na blahodarný efekt zníženia sadzieb je však zbytočné, už by bol dávno v trhu započítaný a doterajšie zníženia sadzieb žiadny výsledok nepriniesli. Úrokové sadzby na hypotéky sú na maximách, delikvencia na hypotékach aj bez navŕšenia sadzieb je taktiež na maximách, realitný trh pokračuje v prepade, nárast cien všetkých základných komodít bráni spotrebiteľom k výraznejšej podpore ekonomiky.



Dnešný makroekonomický kalendár je dnes poloprázdny, keď o 12:00 budú zverejnené málo vplyvné požiadavky o hypotéky a o 15:30 získame výsledok pravidelný týždenný stav zásob ropy a benzínu v USA. Tie môžu mať zásadnejší vplyv najmä na energetický sektor, ktorý v posledných dvoch týždňoch pôsobil ako hlavná brzda ešte razantnejších poklesov. Prírastok zásob ropy (očakáva sa pokles o 3 milióny barelov) by pravdepodobne spustil aspoň mierny výber ziskov na akciách ropných gigantov ako Chevron Corp a Exxon Mobil. Mierne pozitívny vplyv môže mať aj ranné ohlásenie záujmu čínskeho investičného fondu Citic o navŕšenie podielu v spoločnosti Bear Sterns. Akákoľvek negatívny správa z finančného sektora však hrozí obnovením prudkých výpredajov. Viac ako 400 bodový včerajší nárast na indexe Dow Jones si bude vyžadovať silné rastové impulzy. Dlhodobý aj strednodobý trend ostáva naďalej v býčom nastavení.


Žiadne komentáre: