štvrtok 20. marca 2008

Hypotekárny trh USA získal ďalšiu 200 miliardovú finančnú injekciu, korekcia energií však môže vyvážiť akékoľvek býčie snahy




Americkým akciovým trhom okolnosti naozaj neprajú, jednodenné uvoľnenie pre finančný sektor zasiahol masívny výber ziskov v ťažobnom a energetickom sektore, ktorého dôvod bol najmä aktuálny obrat vývoja EURUSD po miernej obnove inflačného slovníka FEDu spolu v kombinácii s verbálnou intervenciou členov Európske centrálnej banky proti silnému EURu. Sektor základných materiálov (aj spoločnosti ťažiace drahé kovy) tak včera viedol pelotón medveďov so stratou -6,38% nasledovaný energetickým sektorom so stratou -5,6%. Index Dow Jones uzatváral v strate -2,36%/12099, Nasdaq Composite -2,57%/2209 a S&P500 -2,43%/1298.

V podstate sme vymazali viac ako dve tretiny ziskov nakopených počas utorkovej rely odštartovanej znížením úrokovej sadzby na zasadaní FOMC o 0,75%. Na toto riziko energetického sektora sme upozorňovali v posledných týždňoch a bude pretrvávať až pokým nedôjde k obnoveniu rastového trendu najmä na menovom páre EURUSD. Treba si uvedomiť najmä to, že energetický sektor v podstate posledné tri týždne počas turbulencie vo finančnom sektore bránil rapídnejším akciovým výpredajom. Obchodníci totiž po rekordných cenách na celom spektre poľnohospodárskych plodín, drahých kovov a energiách vyberali svoje zisky. Razancia poklesov cien komodít bola totiž podporená najmä redukciou pozícií fondov a väčších trhových hráčov. Ropný gigant Chevron Corp (CVX) tak zaknihoval najvýraznejší pokles od roku 2001 (-4,91%), nasledovaný akciami Exxon Mobil (XOM) -4,57%. Sektor drahých kovov nijak nezaostáva, akcie najväčšieho svetového producenta zlata Barrick Gold Corp (ABX) skorigovali o 8,73%, akcie druhého najväčšieho producenta zlata Newmont Mining skorigovali o 4,26%. Výber ziskov v tomto sektore predstavuje pre dnešný deň jeden z najväčších rizík a v prípade pokračovania korekcie EURUSD majú tieto sektory výrazný priestor na korekciu.

Dôvera vo finančný sektor však taktiež nemala dlhú trvácnosť (finančný sektor včera -2,43%), napriek lepšiemu kvartálnemu výsledku investičnej banky Morgan Stanley a uvoľneniu regulačných opatrení pre vládou podporovaných financovateľov hypotekárneho trhu, Freddie Mac a Fannie Mae. Chytanie sa slamky vo finančnom sektore tak opäť potvrdili kvartálne výsledky Morgan Stanley, ktorý síce prekonal ziskom na akciu 1,45USD konsenzus analytikov na hladine 1,03USD, avšak zaknihoval 42% medziročný pokles ziskov. Zaujímavým faktom je aj výsledok ich zrubývalej divízie kartových služieb Discovery, ktorá zaznamenala medziročný pokles ziskov o 65%. Prelievanie problémov z hypotekárneho segmentu úverového trhu do ostatných tak začína naberať kontúry. Čo sa týka strát v naviazanosti na hypotekárne cenné papiere, z obchodovania dosiahli stratu 1,2 miliardy dolárov a z ich prehodnocovania na trhové hodnoty stratu 1,1 miliardy dolárov.

Pozitívnym prekvapením pre finančný sektor boli podporné kroky vytvorené v prospech vládou financovaných hypotekárnych ústavov Freddie Mac a Fannie Mae. Regulačný orgán dohľadu nad realitným trhom zmenil reguláciu pre tieto dva giganty v smere zníženia vytvárania povinných kapitálových rezerv z 30% na 20%. Týmto krokom v podstate okamžite poskytol 200 miliárd dodatočnej likvidity na odkupovanie nelikvidných cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh. Tieto spoločnosti si môžu dovoliť odkupovať takéto súčasne nelikvidné cenné papiere, lebo je takmer isté, že v prípade problémov by sa vláda a FED za nich postavili. Akcie Freddie Mac (FRE) zareagovali pochopiteľne prudkým nárastom +14,91%, podobne ako akcie Fannie Mae (FNM) +8,82%. Napriek týmto krokom nepredpokladáme, že dôjde k stabilizácii obchodovania s hypotekárnymi cennými papiermi a obnova dôvery (ak vôbec príde) bude vyžadovať oveľa dlhšie obdobie. Nevyhnutnou podmienkou pritom bude korekcia cien nehnuteľností na svoje dno, zmena ratingov cenných papierov naviazaných na realitný trh a ustálenie rastového trendu hypotekárnej delikvencie. Minimálne tieto podmienky budú nevyhnutné na stabilizáciu obchodovania a hodnoty cenných papierov hypotekárneho trhu. Freddie Mac a Fannie Mae podľa nášho názoru čaká ešte veľmi zložité obdobie.
Pre dnešný deň hneď na úvod spomenieme dve riziká pre rast. Jedným je ranný pokles cien celého komoditného trhu (ropa pod 100 dolármi, zlato smeruje k 900 dolárov za uncu), ktoré môžu povzbudiť pokračovanie výberu ziskov v energetickom sektore a sektore základných materiálov. Druhým momentom môžu byť obavy zo zajtrajšieho dňa voľna na akciových trhoch v USA, ktorý v čase turbulencií na finančných trhoch podnecuje krátkodobých investorov k uzatváraniu pozícií. Z makroekonomických zverejnení pritiahnu pozornosť pravidelné čísla z pracovného trhu, kde očakávame najnovšiu týždennú zmenu v požiadavkách o podporu v nezamestnanosti. Analytici očakávajú mierny nárast nových požiadaviek na 357 tisíc, oproti 353 tisíc minulý týždeň. Okrem nich budú zverejnené neskôr o 15:00 aj smerové ukazovatele za február (konsenzus -0,3%, predchádzajúci -0,1%) a prieskum filadelfského FEDu za marec (konsenzus -18, predchádzajúci -24). Z firemných zverejnení bude pod hľadáčikom hospodársky výsledok doručovateľskej spoločnosti FedEx, ktorého marže môžu byť zasiahnuté z dôvodu nárastu nákladov na energie a nárastu cien leteckého benzínu. Najväčšie riziko pokračovanie medvedieho trendu aj dnes však vidíme vo výbere ziskov v energetickom sektore.

Žiadne komentáre: