štvrtok 14. februára 2008

Maloobchodné tržby v USA blahodarným elixírom pre akciové trhy v USA. Prečo sa však tešíme z inflačných a nie reálnych nárastov?

Obchodníci na amerických akciových trhoch majú za sebou ďalší pozitívny deň, keď eufóriu, i keď z veľkej časti neopodstatnenú, podnietilo zverejnenie kladného odhadu predbežných maloobchodných tržieb za január s prírastkom +0,3%. Hlavné trhové indexy tak uzatvárali v silných ziskoch Dow Jones +1,45%/12552, Nasdaq Composite +2,32%/2373 a S&P500 +1,36%/1367.

Pozrime sa však v úvode podrobnejšie na januárové maloobchodné tržby. Po novembrovom prírastku +1% a decembrovom spomalení tržieb na +0,4% boli očakávania obchodníkov v atmosfére neustálej hrozby recesie veľmi nízke. Niektoré odhady sa pohybovali až na úrovni poklesu januárových tržieb o 1%, keď tomu nasvedčovalo aj zverejnenie odhadu najväčšieho maloobchodného reťazca Wal-Mart (WMT, ten projektoval na január nárast tržieb iba o slabých +2%). Januárové tržby napokon vzrástli podľa prvého odhadu za január o +0,3%. Po očistení výsledku od predajov áut tržby vzrástli rovnakým tempom o +0,3%. Pričom o 23% vzrástli januárové tržby na benzínových pumpách, a po očistení tržieb od vplyvu nárastu cien benzínu tržby vzrástli iba o 0,1%. Kumulatívne tak vzrástli tržby za posledné tri mesiace miernym tempom +0,2% A čo potraviny? Je toto číslo vôbec reálnym odzrkadlením pozitívneho vývoja, alebo sa pod nárast tržieb podpisuje iba inflácia. Druhá varianta je veľmi pravdepodobná a pozitívny efekt tohto výsledku je veľmi otázny.

Medzi najlepšie tri sektory sa včera opäť zaradil energetický, keď ministerstvo obchodu zverejnilo predpoklad silnejších ziskov v dôsledku pokračujúceho nárastu cien pohonných hmôt. Akcie ropného gigantu ConocoPhillips (COP) si pripísali 2,95% a Exxon Mobil (XOM) +1,32%. K tomuto pozitívnemu výsledku prispel aj včerajší miernejší nárast zásob ropy v USA o 1066 tisíc barelov, keď analytici očakávali prírastok až 2375 tisíc. Ropný trh zažíva opäť obnovu býčieho sentimentu, keď na trhu prevláda napätie spôsobené pokračovaním sporu medzi Venezuelov a ropnou spoločnosťou Exxon Mobil. Tá podala proti Venezuelskej štátnej ropnej spoločnosti PDVSA žalobu, na základe ktorej došlo k zmrazeniu viac ako 12 miliárd jej aktív. Venezuelský prezident známy svojou antipatiou voči USA reagoval pohrozením pozastavenia dodávok do USA a tento faktor hraje na trhu momentálne prím. Tento krok je však zatiaľ veľmi nepravdepodobný, keďže 2/3 exportu venezuelskej ropy smeruje do USA a pozastavením by tratila najmä Venezuela. Nárast cien ropy z 87 na 94 dolárov za barel a z toho plynúci nárast akcií energetických spoločností tak zatiaľ stojí prevažne na psychologických faktoroch a prípadné pominutie tejto ostrej rétoriky môže viesť ku ráznejšej korekcii. Vyjasnenie môže priniesť už dnešný deň, keď by mala Venezuela dnes predložiť v predbežnom pojednávaní pred súdom svoje dôkazy o neoprávnenosti žaloby. Energetický sektor však počas dnešného dňa môže byť podporený aj rannými výsledkami z Japonska, kde výsledný nárast HDP za 4. kvartál prekvapil všetkých zainteresovaných. Medziročne vzrástol HDP za 4Q o 3,7% (konsenzus bol +1,5%) a v porovnaní s tretím kvartálom +0,9% (konsenzus +0,4%). Stabilnejšie fundamenty z Japonska a Eurozóny (HDP Francúzsko za 4Q dnes ráno +0,3%, Nemecko +1,8%) počas dnešného rána môžu pomôcť energetický sektor udržať aj dnes.

Na piedestál si však včera s 2,43% ziskom vystúpil technologický sektor, keď ho v tempe udržujú najmä akvizičné fámy obkolesujúce najväčší internetový portál Yahoo! (YHOO). Ten sa stáva po minulotýždňovej ponuke od Microsoftu za 46,6 miliardy dolárov stredobodom pozornosti. Napriek tomu, že prvotná ponuka Microsoftu (MSFT) bola zamietnutá ako nízka, prípadný návrh na odkúpenie akcií po 40 usd by podľa posledných vyjadrení mohol byť priechodný. Do hry však čoraz viac vstupujú aj iné ponuky. Včerajšie správy hovoria o odkúpení 20% podielu v Yahoo! mediálnym magnátom Rupertom Murdochom. Akcie Yahoo! si tak včera pripísali 1,1%, tento krok však redukuje šance Microsoftu.
Na druhej strane si z blue chips indexu S&P500 najhoršie počínali akcie hypotekárneho domu MGIC Investment so stratou 11%, po tom ako straty z hypotekárneho trhu vyústili do straty viac ako 18 dolárov na akciu za posledný kvartál (analytici očakávali iba -6,77usd). Celková strata tak z dôvodu enormného nárastu úverovej delikvencie dosiahla v posledných trhoch mesiacoch 1,47 miliardy dolárov.

Z dnešných makroekonomických zverejnení upúta pozornosť pravidelná zmena týždenných požiadaviek o podporu v nezamestnanosti, ktoré sú v porovnaní s odhadmi tvorby pracovných miest výrazne kredibilnejším ukazovateľom aktuálne stavu pracovného trhu. Analytici očakávajú mierny pokles požiadaviek na 348 tisíc, z minulotýždňových 356 tisíc. Výrazne horší výsledok by predstavoval riziko korekcie, keď nárasty v posledných dňoch nestáli na zverejnení skvelých fundamentov ale iba veľmi slabých kladných prírastkov. Spolu s údajmi pracovného trhu bude o 14:30 zverejnená aj decembrová obchodná bilancia. Posledné odhady hovoria o miernom znížení deficitu z novembrových -63,1 mld. na 61 miliárd dolárov. Zásadnejší vplyv však môže mať o 16:00 vystúpenie šéfa FEDu Bernankeho spolu s ministrom financií Paulsonom o stave ekonomiky pred senátom. Každé slovo bude veľmi citlivo sledované a po nárastoch posledných dňoch môže byť reakcie na negatívnejšie vyhliadky o to viac v medveďom tóne.

Z firemných zverejnení už ráno pozitívne prekvapil výrobca automobilov Daimler AG (DAI) so ziskom na akciu v poslednom kvartáli 2,5usd, pričom analytici očakávali iba 1,93usd. Kľúčovejšie firemné zverejnenia nás dnes nečakajú a tak tón s najväčšou pravdepodobnosťou udá pracovný trh a Bernanke. Na futures na index Dow Jones sa nachádzame aktuálne tesne pod rezistentnou hladinou v okolí 12600 bodov. V prípade horších makroúdajov tak môže byť pokles podporený aj technickými špekulantmi.

Michal Maťovčík

Žiadne komentáre: