štvrtok 21. februára 2008

FED znižuje projekcie rastu US ekonomiky a čaká vyššiu infláciu. Akcie napriek tomu vzrástli. Predstavuje to dno? Skôr nie..




Včerajšia obchodná seansa na amerických akciových trhoch prekvapila svojou výraznou volatilitou, keď sa napríklad index Dow Jones pohyboval v pásme 250 bodov, avšak druhotne prekvapila relatívne pozitívnym ukončením obchodovania vzhľadom k negatívnym číslam inflácie obmedzujúcej manévrovací priestor pre ďalšie znižovania sadzieb FEDom. Index Dow Jones uzatváral v zisku +0,73%/12427, Nasdaq Composite +0,91%/2327 a S&P500 +0,83%/1360.

Prvotným znepokojivým momentom, ktorý spôsobil výpredaj akcií ešte pred riadnym otvorením bolo zverejnenie januárového nárastu spotrebiteľských cien. CPI vzrástlo za január o medziročne o 4,3% (konsenzus +4,1%), medzimesačne o 0,4% (konsenzus +0,3%). Čo je však vzhľadom k monetárnej politike závažnejšie, výraznejší nárast zaznamenal aj CPI Core, ktorý je očistení od vplyvu nárastu cien potravín a energií. Tento FEDom sledovaný ukazovateľ vykázal za január medziročný 2,5% nárast spotrebiteľských cien, ktorý nás dostáva výrazne nad FEDom minulý rok deklarované akceptovateľné pásmo 1-2%. Výrazný nárast ropy koncom minulého roka k 100 dolárom za barel, tým vyvolaný enormný nárast po poľnohospodárskych plodinách ako bioalternatívach spoločne so silným dopytom z Číny a Indie si vyberá postupne daň v podobe nárastu inflácie. Je to vážna hrozba, ktorú zatiaľ FED opomínal a výlučne sa sústreďoval na udržanie tempa ekonomického rastu.
Presne k tomuto smerovali aj vyjadrenia člena FEDu Poola, ktorý sa prekvapivo vyjadril, že finančný systém USA je doslovne “celkom zvučný” (neviem síce z čoho vychádza, fundamenty hovoria o opaku), ale varoval, že doterajšie agresívne znižovania sadzieb zvyšujú obavu z možného posunu inflácie do neakceptovateľného pásma. Len na margo si položme otázku..Prečo nikto z FEDu nechce charakterizovať neakceptovateľné pásmo inflácie, keď sa nato komentátori pýtajú? Nebolo akceptovateĺné pásmo pre CPI očistený od vplyvu cien energií a potravín do 2%? Nie je aktuálne CPI core od včerajška na 2,5%? To sú otázky, na ktoré by mal FED odpovedať, keď chce aby ich slová o hrozbe inflácie bral niekto vážne. Napriek vyššie spomenutým inflačným číslam za január totiž obchodníci prostredníctvom nákupu FED Funds futures vyjadrujú až 90% pravdepodobnosť zníženia základnej sadzby o ďalších 0,5% na marcovom zasadaní FOMC. S 0,25% znížením počítajú obchodníci už na 100%. Na záver však treba spomenúť mierne protichodné záverečné vyjadrenie Poola, keď varoval ostatných členov, že by sa nemali sústreďovať výlučne iba na ekonomický rast.

Akcioví obchodníci nezareagovali otočením do negatívneho pásma ani po večernom zverejnení správy FOMC minutes z posledného januárového rozhodovania o sadzbách. Tá hovorí nasledovné: “riziká spomalenia ekonomického rastu ostávajú aj po januárovom znížení sadzieb” (kumulatívne v januári znížil FED sadzby o 1,25%), “rapídne zvýšenia sadzieb môžu byť nevyhnutné ak sa ekonomický rast stabilizuje”, “vývoj inflácie od konca roka je znepokojivý“(neviem však čomu sa čudujú pri ich extrémnom tempe nalievania peňazí do ekonomiky), “FED znížil projekcie ekonomického rastu a zvýšil projekcie inflácie”. Z tejto správy navyše vyznieva obava niektorých členov o správnosti odsúhlasenia balíčka fiškálnych stimulov. V sumári možno teda správu vyhodnotiť v smere, že FED je pripravený na ďalšie znižovania sadzieb, avšak mierne viac cítiť varovný hlas inflácie. Včerajší 2,5% januárový nárast spotrebiteľských cien očistený od vplyvu cien potravín a energií môže inflačným obavám iba pridať. Zo všetkých členov FEDu rozhodujúcich o sadzbách hlasoval za ponechanie sadzieb iba Fisher. Akciovi obchodníci tak môžu byť realatívne spokojní, ďalšie znižovanie sadzieb je na programe dňa, avšak v prípade ďalšieho nárastu CPI počas februára už treba spozornieť. Absolútne odignorovanie inflácie by totiž FED mohlo vyjsť veľmi draho, keďže dlhopisový obchodníci výrazne trpia s nárastom inflácie. A pri momentálne obmedzenosti vôle poskytovať úvery, by mohlo obmedzenie financovania prostredníctvom emisie dlhopisov rozvoj amerického firemného sektora zabrzdiť ešte výraznejším tempom. S každým zvýšením inflácie budú totiž obchodníci pri novej emisii dlhopisov požadovať vyšší výnos, čo vzhľadom na projekcie vývoja maloobchodných tržieb nevyvoláva optimizmus. Môžeme očakávať, že členovia FEDu postupne začnú presúvať pozornosť k inflácii.

Z firemného sektora pochopiteľne najviac potiahol energetický sektor +0,97%, keď ropné giganty Exxon Mobil a Chevron Corp vzrástli najrýchlejším tempom za posledné dva roky. Z technologického sektora bol výraznou podporou komponent indexu Dow Jones, výrobca počítačovej techniky Hawlett Packard (HPQ), ktorý po utorkovom ohlásení 34% nárastu zisku za 4Q 2007 včera vzrástol o 7,9%. Zisk na akciu v poslednom kvartáli dosiahol 86 centov na akciu, čo bolo o 5 centov lepšie ako konsenzus analytikov.

Dnešná pozornosť obchodníkov sa po posledných varovaniach Bernankeho ohľadne pracovného trhu môže o to viac sústreďovať na zverejnenie pravidelnej týždennej zmeny požiadaviek o podporu v nezamestnanosti. Analytici sa zhodujú na miernom poklese z 348 tisíc na 345 tisíc, taktiež u pokračujúcich požiadavkách sa očakáva minimálne ochladenie na 2760 tisíc z 2761 tisíc. O 16:00 bude zverejnený následne Prieskum filadelfského FEDu (očakávania na február -10,5, predchádzajúci -20,9) a Smerové ukazovatele za január (konsenzus -0,1%, predchádzajúci -0,2%). Čísla pracovného trhu však budú hrať pravdepodobne prím. Z firemných zverejnení upúta pozornosť pred otvorením trhov najmä hospodársky výsledok maloobchodného reťazca JC Penney (JCP), mediálny koncern MGM Mirage (MGM), ťažobná spoločnosť Newmont Mining (NEM, môže pozitívne prekvapiť), SafeWay (SWY) a Williams Companies (WMB). Trhové fundamenty sú veľmi slabé, inflácia vysoká, úrokové sadzby na 30 ročné hypotéky sa napriek 1,25% zníženiu úrokovej sadzby v januári nachádzajú na úrovniach spred zníženia. Nič teda nedáva základ zmene medvedieho výhľadu. Prípadné predajné pozície treba načasovať so zlými správami z finančného sektora, ktoré nevyhnutne prídu.

Žiadne komentáre: