streda 20. februára 2008

Ropa na $100 “katalyzátorom aj katom” včerajšej akciovej seansy v USA. Realitný trh a inflácia bude hrať prím počas dnešného dňa



Včerajšiu obchodnú seansu na amerických akciových trhoch by sme v krátkosti mohli charakterizovať ..ropa sa stala záchrancom a zároveň aj katom snáh udržať slušné úvodné akciové zisky. Index Dow Jones uzatváral obchodovanie v strate -0,09%/12337, Nasdaq Composite -0,67%/2306 a S&P500 -0,09%/1348, pričom napríklad Dow Jones zahajoval obchodovanie po akceptovateľnom výsledku najväčšieho maloobchodného reťazca Wal-Mart v zisku 1,04%.



Úvod obchodovania sa za absencie dôležitých makroekonomických zverejnení niesol v očakávaní hospodárskeho výsledku najväčšieho maloobchodného reťazca na svete Wal-Mart (WMT). Ten napokon prekvapil v mierne pozitívnejšom svetle, keď dosiahol rekordný nárast tržieb na 106,27 miliardy dolárov za 4. kvartál 2007, čo vyústilo do zisku na akciu 1,02usd, pričom konsenzus analytikov sa zhodoval na zisku 95 centov. V ich obchodoch otvorených viac ako jeden rok však tržby po očistení od vplyvu nárastu cien pohonných hmôt vzrástli iba o 1,7%, čo jednoznačne dokumentuje prevažne inflačný nárast tržieb. Vedenie spoločnosti potvrdilo obavy pred vývojom ekonomiky počas nastávajúceho roka, avšak potvrdila projekciu zisku na prvý kvartál 2008 v pásme 70-74 centov. Analytici na Wall Street zatiaĺ projektujú zisk na akciu 74 centov, čiže v hornom pásme odhadu Wal-Martu. Jeho akcie si v konečnom sumári kvôli celotrhovej korekcii pripísali 0,44% a uzatvárali na hladine $49,66.



Medzi najlepšie sektory sa včera pochopiteľne zaradili energie a základné materiály, keď celý komoditný trh v globále zaznamenal rekordné nárasty. Zlato si pripísalo takmer 3%, ropa 4,7%, paládium cez 8% a tak by sme mohli pokračovať ďalej. Energetický sektor tak uzatváral včerajšie obchodovanie v zisku 2,25% a základné materiály 2,96%. Najväčšie zisky si tak pripísali ropné giganty Exxon Mobile (XOM), Chevron Corp (CVX) a najväčšia ťažobná spoločnosť na svete Freeport-McMoRan Cooper and Gold (FCX). Nie je to vôbec prekvapivé, po celom svete sledujeme prudký nárast inflácie, včera v Číne za január o 7,1% (11 ročné maximá) a obchodníci sa čoraz viac začínajú orientovať na spoločnosti vlastniace fyzické zásoby komodít, skôr ako investičné spoločnosti vlastniace portfóliá cenných papierov a spoločnosti poskytujúce produkty nie nevyhnutné pre každodenný život. Medzi najslabšie sektory sa podľa očakávaní zaradili prepravcovia -0,31% (4,7% nárast cien ropy obchodníkom nedal na výber) a technologický sektor -0,4%.
Z technologického sektora stojí za zmienku najmä najnovšie vyjadrenie Microsoftu (MSFT), ktoré už neplánuje navŕšiť ponuku pre najväčší svetový internetový portál Yahoo! (YHOO) z predchádzajúcej ponuky 46,6 miliardy dolárov. Prvotná ponuka v prepočte na akciu vychádzala na 31 dolárov a ľudia blízky Yahoo sa vyjadrovali, že prípadné navŕšenie na 40 dolárov by mohlo byť priechodné. Avšak vzhľadom na rentabilitu investície, ktorá bola otázna najmä k temp rastu reklamného trhu na internete, je tento krok Microsoftu dobrým rozhodnutím. Niekedy úporná snaha dobehnúť svojho najväčšieho rivala Google za každú cenu nemusí byť tou správnou voľbou. Akcie Microsoftu v úvode zareagovali nárastom o 1% avšak s postupom včerajšej korekcie celkového trhu uzatvárali v strate -0,49%. Akcie Yahoo! si však odpísali 2,19%.


Po uzatvorení riadneho obchodovania hospodárske výsledky za 4Q 2007 zverejnil aj výrobca počítačovej techniky Hawlett-Packard. Spoločnošť dosiahla zisk na akciu 86 centov vs. konsenzus analytikov 91 centov .Príjmy vzrástli medziročne o 0,6% na 28,5 mld. vs. 27,6 mld. konsenzus. Pozitívom bolo zvýšenie projekcie ziskov na nasledujúci kvartál, kedy očakávajú zisk na akciu v pásme 83-84 centov. Akcie Hawlet Packard po uzatvorení trhov posilnili o 4,4%.


Poďme sa však už venovať dnešným kľúčovým momentom. Po dlhšom čase sa do centra pozornosti dostane inflácia na úrovni spotrebiteľov CPI, ktorá nám môže mierne napovedať aj o veľkosti manévrovacieho priestoru FED na znižovanie úrokových sadzieb na najbližších zasadaniach FOMC. Analytici sa zhodujú na januárovom medzimesačnom náraste spotrebiteľských cien o 0,3%, po očistení od vplyvu cien potravín a energií (tzv. core CPI) sa očakáva nárast o 0,2%. Tlak na nárast sa očakáva práve zo strany energií (tie najmä koncom roka dosahovali nové rekordy) a potravín (pšenica, sója, kukurica atď. pokračujú kontinuálne v dosahovaní niekoľkoročných rekordov). 20% medziročný nárast cien energií je podnietení najmä zo strany enormného rozvoja ekonomickej aktivity v Číne a Indii, kde sa spotrebitelia snažia približovať správaním západným krajinám. Nárast cien potravín je taktiež z veľkej časti podporovaný ropou, keď jej udržiavanie v blízkosti 100 dolárovej hranice podporuje spracovanie poľnohospodárskych plodín na pohonné látky. Komponent služieb sa stane centrom pozornosti najmä pri core CPI, keď zdravotná starostlivosť spolu s cenami za vzdelanie zaznamenali medziročný nárast o 6%. Reakcia sa bude pravdepodobne sústreďovať na CPI očistení od potravín a energií, keďže FED ho napriek extrémnemu nárastu cien komodít považuje naďalej za hodnotnejší ukazovateľ rastu inflácie. Netreba však zabúdať, že momentálne sa FED sústreďuje na udržanie ekonomického rastu a inflácia je dôležitá pre neho zatiaľ iba v rovine rečí. Vyšší nárast CPI core by však bol trhom pravdepodobne prijatý negatívne, keďže by vyúsťoval do úvah o spomalení tempa znižovania sadzieb.



Pozornosť sa o 14:30 upriami aj na realitný trh, kde čakáme najnovšie výsledky začatej výstavby za január (konsenzus 1010 tisíc, predchádzajúci 1006 tisíc) a vydaných stavebných povolení (konsenzus za január 1050 tisíc, predchádzajúci 1068 tisíc). Obchodníci sú však zvyknutý na veľmi negatívne výsledky v tomto sektore a preto výsledná hodnota musí byť v dostatočnej vzdialenosti od trhového konsenzus aby vyvolala trhovú reakciu. Zverejnenia uzatvorí o 20:00 zápisnica FOMC venujúca sa poslednému rozhodovaniu o sadzbách, avšak vzhľadom na posledné vyjadrenia Bernenkeho by nemali priniesť nič nové. Riziká budú naďalej plynúť z úverového, realitného a pracovného trhu. Inflácia bude komentovaná pravdepodobne v duchu viery jej spomalenia vyvolaného spomalením rastu ekonomiky a môžeme sa opäť dočkať vyjadrení smerom k nárastu tempa rastu ekonomiky v druhej polovici roka 2008. Nič zásadne čakať od tejto správy nemožno, okrem pomeru hlasovania ohľadne posledného zníženia úrokovej sadzby o 0,5%. Celkový trhový sentiment po náraste ceny ropy k 100 dolárom za barel spolu s neustálym ohlasovaním strát veľkých finančných domov v Európe (hovorí sa o Credit Agricole, nedávno Credit Suisse) neveští nič dobré. Trend je naďalej jednoznačne v medveďom nastavení.


Žiadne komentáre: