utorok 12. februára 2008

Poisťovateľ American International Group AIG neschopný správne ohodnotiť svoje portfóliá. Akcioví obchodníci to zatiaľ odignorovali, dokedy?




Pondelková obchodná seansa na amerických akciových trhoch po dlhšom čase potešila býčiu stranu trhu, keď obchodníci dokázali prekonať ťarchu problémov s ohodnocovaním hodnoty portfólií u najväčšieho svetového poisťovateľa American International Group (AIG). Index Dow Jones uzatváral v zisku +0,48%/12240, Nasdaq Composite +0,66%/2320 a S&P500 +0,59%/1339.
Počiatočná negatívna nálada po otvorení trhov bola spôsobená zverejnenými varovaniami ohľadne poisťovateľa American International Group (AIG), ktorá má podľa audítora problémy s ohodnotením portfólia derivátov vo svojich divíziách AIG Financial Products a AIG Trading Group. Problémy sa týkajú najmä zabezpečených dlhových obligácii (tzv. collateralized debt obligations, CDO), ktoré patria medzi štruktúrované cenné papiere vo veľkej miere z časti zabezpečené aj momentálne problémovými hypotékami. Ako pokračuje prudký prepad cien domov v USA a delikvencia splátok hypoték je na svojich maximách, hodnota týchto cenných papierov klesá rapídnym tempom. A práve divízia AIG Financial Products má veľkú expozíciu voči tomuto trhu, keď na konci septembra 2007 objem cenných papierov v CDO (prevažne zabezpečených tokmi platieb zo sekundárnych hypoték) dosahoval až 62 miliárd dolárov. Toto riziko začali investori okamžite započítavať, keď si včera tento komponent indexu Dow Jones odpísal -11,7%. Navyše ratingová agentúra Fitch uvažuje po týchto zverejneniach o znížení AA ratingu AIG. Tento problém iba dokumentuje naše neustále varovania, že finančné inštitúcie ani v podstate nevedia reálne ohodnotiť aké riziko pred nimi stojí, keď reálny trh na cenné papiere zabezpečené sekundárnymi hypotékami neexistuje a neschopnosť splácať pravidelné splátky sa naďalej zvyšuje. Upozorňujeme, že vyhlásenia typu, že najhoršie máme za sebou sú veľmi predčasné, o to viac vo finančnom sektore.

Riziko naďalej predstavuje aj ešte minulý rok najväčšia retailová banka v USA Citigroup, keď renomovaný brokerský dom Goldman Sachs varoval včera, že banka môže byť prinútená odpísať ďalších 2,2 miliardy z ich nesekuritizovaného 43 miliardového porfólia úverov. Tento krok by podľa Goldman Sachs viedol k zníženiu zisku na akciu o 5% pre rok 2008. Goldman varoval pred znížením ziskov o 6% na rok 2008 aj u finančného domu Merrill Lynch (MER, odhadujú stratu z prehodnocovania na úrovni 800 mil. USD) a JP Morgan Chase (JPM) hrozí 2% zníženie zisku na akciu. Finančný sektor tak pokračuje v negatívnom trende.


Energetický sektor sa opäť počas včerajšieho obchodovania stal lídrom trhových rastov +1,49%, keď najmä pokračujúce napätie medzi Venezuelov a americkým ropným gigantom Exxon Mobile (XOM) predstavuje silnú psychologickú podporu pre tento trh. Venezuelský prezident Hugo Chavez totiž počas víkendu varoval, že ak bude americká spoločnosť pokračovať v súdnych konaniach voči Venezuele, nie je vylúčené pozastavenie dodávok ropy do USA. Situácia je vážnejšia o to, že americké a britské súdy rozhodli o zmrazení 12 miliárd aktív venezuelskej štátnej ropnej spoločnosti Petroleos de Venezuela SA. O túto sumu žiada Exxon Mobile v arbitráži, keď znárodňovacie tendencie vo Venezuele zamedzili ich naplánovaným ropným projektom v tejto krajine. Dnes sa objavili správy, že Petroleos de Venezuela požiadala svojich odberateľov, aby platby za ropu vykonávali na ich účty vo švajčiarskej banke UBS. Tieto skutočnosti síce zamedzujú možnému budúcemu podnikaniu Exxon vo Venezuele, avšak tento psychologický faktor zohráva hlavnú rolu za včerajším návratom hodnoty ropy k 94 dolárom za barel. Obnovenie šance možného ďalšieho ataku 100 dolárovej bariéry tak vytvárajú pozitívny tlak na akcie energetického sektora, keď si Exxon Mobile (XOM) aj počas včerajšej seansy pripísal 1,85%. Akcie energetických spoločností obsiahnutých v široko-trhovom indexe S&P500 posilnili za rok 2007 o silných 32% (najviac spomedzi 10 priemyselných odvetví) a zatiaľ vyzerajú ich projekcie priaznivo. Nahrávajú tomu aj vyjadrenia členov OPECu, ktorí prekvapivo už pri korekcii ropy k 87 dolárom za barel zvažujú obmedzenie produkcie na najbližšom zasadaní ropných ministrov v marci.

Víťazom v trhových ziskoch sa včera spomedzi 30 komponentov indexu Dow Jones stali akcie najväčšieho amerického výrobcu automobilov General Motors (GM), ktorého kvartálne výsledky očakávame pre dnešným otvorením obchodovania. Analytici totiž po dlhšom čase očakávajú priaznivejšie výsledky (priaznivejší u GM znamená v preklade menšiu stratu), najmä vďaka prebudeniu zahraničného dopytu a minuloročnému podpisu výhodnej zmluvy s odborármi, ktorá zásadnejšie znížila pracovné náklady. Konsenzus sa zhoduje na strate 55 centov na akciu počas posledného kvartálu 2007.


Obchodovanie v technologickom sektore pokračovalo pod taktovkou víkendového rozhodnutia vedenia Yahoo! (YHOO), ktorá zamietla ponuku na odkúpenie od softvérového gigantu Microsoft (MSFT) v hodnote 46,6 miliardy dolárov. Akcie Yahoo si po tomto kroku pripísali ďalších 2,29% a Microsoft pochopiteľne stratil (-1,23%), keď bez výsledku odkryl svoje úporné snahy o preniknutie na trh reklamy okupovaný spoločnosťou Google (GOOG). Vedenie Yahoo! považuje ponuku za akciu na hladine 31 dolárov ako výrazné podhodnotenie spoločnosti, avšak neprestáva zvažovať všetky strategické možnosti. Microsoft však pravdepodobne na tomto poli neskončil, ale jeho prípadný úspech by vzhľadom k veľkosti projekcií rastu internetového trhu v USA mohol vyjsť príliš draho.


Pozn. dávame do pozornosti, že spoločnosť Dow Jones od 19. februára mení dva komponenty indexu Dow Jones a to nasledovne: inde opúšťa tabakový koncern Altria (MO) a diverzifikovaný priemyselný gigant Honeywell (HON), ktoré vystrieda ropná spoločnosť Chevron (CVX) a jedna z najväčších (ale v súčasnej kríze aj silne problémová) bánk Bank of America (BAC).
Včerajšie obchodovanie bolo v sumári pokojné, keď na trhu nedominovali žiadne dôležité firemné ani makroekonomické zverejnenia. Počas dnešného dňa očakávame o 20:00 zverejnenie mesačného rozpočtu USA, ktorý sa očakáva v objeme 32 miliárd dolár. Tento indikátor však nebude mať na trh zásadnejší vplyv. Sentiment dnešnému obchodovaniu tak môžu udať firemné hospodárske výsledky pred zahájením riadneho obchodovania: hlavná pozornosť bude na General Motors (GM), farmaceutickej spoločnosti Schering-Plough Corporation (SGP), poradenská spoločnosť Marsh McLennan (MMC) a výrobca piva Molson Coors (TAP). Z technického hľadiska sa nachádzame na všetkých hlavných trhových indexoch v klesajúcom trende a zatiaľ nevidno indikácie možnej zmeny. Netreba zabúdať, že zajtra nás čaká kľúčové zverejnenie týždňa, maloobchodné tržby za január, ktoré aj po odhadoch Wal-Martu zatiaľ nevzbudzujú veľké nádeje. To môže v závere obchodovania viesť k výberu ziskov.


Michal Maťovčík akcie, komodity, forex

Žiadne komentáre: