utorok 19. februára 2008

Obchodníci v USA s napätím čakajú na výsledok najväčšieho maloobchodného reťazca Wal-Mart, ktorý môže napovedať o trende spotrebiteľských výdavkov


Americké akciové trhy majú za sebou deň voľna, keď sa v USA oslavoval President’s day, avšak futuritný trh sčasti pokračoval v obchodovaní. A ten mierne prekvapil, keď futures na index Dow Jones dokázala uzatvoriť v zisku 150 bodov. Tento nárast bol na prekvapenie vyvolaný veľmi zvláštnou reakciou na krok britskej vlády, ktorá rozhodla o znárodnení problémového hypotekárneho ústavu Northern Rock, po tom ako ponuky zo súkromného sektora podľa vyjadrení britskej vlády neboli dostatočné a predpokladá dokonca, že po konsolidácii by mohol na banke štát ešte aj zarobiť. Toto je však veľmi otázne. Položme si otázku: nemala by konkurencia záujem doslova zhltnúť prudko vypredaný a piaty najväčší hypotekárny dom v UK? Bol by to veľmi jednoduchý spôsob získania veľkého trhového podielu, avšak portfólio Northern Rock bolo očividne v katastrofálnom stave. Jeho akcionári pritom podľa všetkého dostanú veľmi minimálnu kompenzáciu a ešte pravdepodobnejšie je, že vôbec nič. Dôvodom je najmä 49 miliárd pôžičiek od Bank of England od začiatku hypotekárnej krízy. Čo je však horšie ako jedno znárodnenie, je vytvorenie precedensu pre ďalšiu radu nezodpovedných firiem, ktoré nebudú mať problém preberať na seba neudržateľné riziká. Ako memento pre všetkých, ktorí argumentujú vypredanosťou trhu pripomenieme jednoročnú cestu akcií Northern Rock. Takto pred rokom sa obchodovala za 1258 britských pencí, a svoju púť pred znárodnením ukončila minulý piatok na hodnote 90 pencí...


A môžeme si byť istý, že k podobnému kroku by pristúpil aj FED, ak by hrozil krach akejkoľvek väčšej finančnej inštitúcii. A toho sme už mohli byť svedkami, ak by FED nezakročil nalievaním enormného množstva dolárov do systému. Zobral si totiž príklad od svojho druhého inflačného priateľa Tricheta (ten síce hovorí o cenovej stabilite, ale nárast peňažnej zásoby hovorí o jednoznačnom opaku) a prostredníctvom možnosti anonymného čerpania prostriedkov cez diskontné okienko dokonca už v objemoch od 5 miliónov (čiže aj pre malé banky) umožňuje neustále podporovanie ekonomiky novou emisiou inflačných peňazí. Uvedomenie si tohto trendu bude mať zásadnejší vplyv aj na dlhopisový trh, keďže enormný nárast inflácie, ktorého sme svedkami po celom svete výrazne znižuje výhodnosť stabilných úrokových výnosov. Dobrou voľbou v tomto ohľade môžu byť sektory založené na poskytovaní základných životných potrieb (producenti poľnohospodárskych plodín) a spoločnosti vlastniace fyzicky hodnotný majetok (zásoby) a nie cenné papiere často s nulovou hodnotou. Ťarchu inflácie už totiž pociťujú takmer po celom svete. Švédska, Austrálska aj Čínska centrálna banka už boli prinútené k zvyšovaniu sadzieb. A najmä Čína pravdepodobne bude musieť v zamedzovaní inflácie výrazne pridať. Dnes zverejnený nárast cenovej hladiny za január dosiahol totiž v Číne 7,1% (konsenzus +7%), Čo vytvára nové 11 ročné maximá. Jednou z nevýhod Číny je to, že nemá také kreatívne postupy na zavádzanie štatistikami ako USA, ktorá ako avizujeme dlhodobo podhodnocuje skutočnú mieru inflácie (bez metodolgických zmien výpočtu CPI od roku 1980 by podľa Shadowstats dosahoval CPI hodnoty okolo 10% a viac), keďže ich verejné výdavky na rôzne sociálne programy závisia práve od vývoja spotrebiteľských cien, čo si vzhľadom k už teraz horibilnému 47 biliónovému verejnému dlhu nemôžu dovoliť.
Dnešný obchodný deň zatiaľ vyzerá všelijako. Európske obchodovanie totiž nezačalo v dobrej nálade, keď švajčiarska banka Credit Suisse ohlásila ráno z dôvodu zlého ohodnocovania cenných papierov ďalšiu stratu 2,85 miliardy dolárov. Potvrdzuje tak naše neustále varovania, že banky čaká ešte veľmi veľa strát a že správne ohodnocovanie je v súčasnej trhovej situácii vzhľadom na komplexnosť niektorých derivátov a nelikvidnosť ich trhov často nemožné.
Počas dnešného obchodného dňa neočakávame žiadne kľúčové makroekonomické zverejnenia ( o 19:00 NAHB trhový index domov, 23:00 ABC spotrebiteľská dôvera) a pozornosť tak pritiahne firemný sektor, presnejšie povedané hospodársky výsledok najväčšieho svetového maloobchodného reťazca Wal-Mart (WMT, komponent indexu Dow Jones).


Napriek tomu, že sa očakáva dvojciferný nárast ich tržieb, trend vývoja tržieb u tohto gigantu je jednoznačne klesajúci. Analytici očakávajú zajtra pred otvorením trhov zverejnenie zisku na akciu 1,02 dolára za 4Q 2007 a príjmy by malo dosiahnuť 107 miliárd dolárov. Pred rokom spoločnosť dosiahla zisk na akciu 92 centov pri príjmoch 99,08 mld. dolárov. Pozornosť sa však bude pravdepodobne sústreďovať na vyhliadky, keďže prípadný decembrový dobrý výsledok by bolo možné pripísať aj o mesiac skoršiemu zlacňovaniu rekordného počtu produktov pred hlavnými sviatkami. A práve budúce vyhliadky nemusia veštiť nič dobré. Wal-Mart totiž v januári zaznamenal biedny nárast tržieb o 0,5%, pričom trh očakával nárast o 2%. Iróniou je, že práve Wal-Mart bol zaraďovaný medzi možné ochranné investície pred spomaľovaním americkej ekonomiky. Potraviny a energie budú prispievať k nárastu tržieb, avšak v elektronike a výbave domácností môže Wal-Mart výraznejšie utrpieť. Už sa totiž nemôže až tak spoliehať na nekonečný tok spotrebiteľov fungujúcich na dlh, keďže finančné spoločnosti majú výrazné problémy so zabezpečením svojej ľikvidity na krytie strát z cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh a nové úvery bude pravdepodobne poskytovať pod tlakom okolností pod oveľa prísnejšími podmienkami. Problémy dokazuje aj redukcia cien počas minulého mesiaca, keď Wal-Mart znížil ceny na tisíckach produktov od 10-30% a tento krok odôvodnil ako snahu pomôcť spotrebiteľom skúšaným ťažkým ekonomickým obdobím. Je to naivné zdôvodnenie a nejde o nič iné ako o snahu udržať trajektóriu tržieb v pozitívnom pásme. Pričom ak by investori správne očisťovali ziskové projekcie a tržby o reálnu infláciu, zistili by, že Wal-Mart ako aj veľká časť ostatných spoločností v reálnych tržbách dosahuje negatívne prírastky. Inflácia zatiaľ v prepade US akciového trhu nie je takmer vôbec započítaná! Vráťme sa však k poslednému faktu o Wal-Marte. Počas posledného kvartálu znížil ceny v záujme podpory tržieb v najsilnejšom období pre maloobchodníkov na 15 000 produktoch a poskytnutol možnosť čerpať úver od 250 dolárov vyššie cez karty Wal-Mart na 18 mesiacov bez úroku. Toto jednoznačne dokumentuje ťažkosti Wal-Martu dosahovať predchádzajúce výsledky. Wal-Mart bude podporovaný prostredníctvom nárastu tržieb za potraviny a pohonné hmoty v najbližších mesiacoch avšak zmena bezbrehého nezodpovedného nakupovania čohokoľvek na úver sa pod tlakom realitnej krízy môže chýliť ku koncu. Slabé očakávania Wal-Mart na rok 2008 by boli trhom vnímané veľmi citlivo. Tento výsledok a najmä komentár k nemu môže určiť úvodný sentiment dnešného obchodovania.


Žiadne komentáre: