piatok 15. februára 2008

Šéf FEDu Bernanke nepovedal pred senátom nič nové, iba potvrdil pripravenosť ďalšieho znižovania sadzieb

Obchodníci na amerických akciových trhoch včera vyslali šéfovi FEDu Bernankemu jasnú odpoveď v zmysle, že jeho slovám o miernom spomalení ekonomiky a postupnom zotavovaní v druhej polovici roka 2008 príliš nedôverujú. Veď prečo by aj mali, keď FED ani ministerstvo financií na čele z Paulsonom nedokázali absolútne odhadnúť rozsah vplyvu deteriorácie realitného trhu a ani neupozorňovali počas posledných rokov na predátorské taktiky jednotlivých hypotekárnych domov. Trhy do pozitívneho pásma nedostala ani lepšia decembrová obchodná bilancia spolu s miernym poklesom požiadaviek o podporu v nezamestnanosti. Dow Jones tak v ponurej atmosfére uzatváral v strate -1,4%/12376, Nasdaq Composite -1,74%/2332 a S&P500 -1,34%/1348.


Hlavným momentom obratu tohtotýždennej silnej rely sa stalo vystúpenie šéfa FEDu Bernankeho spolu s ministrom financií Paulsonom pred senátnou komisiou ohľadne aktuálneho stavu ekonomiky. Bernanke opäť potvrdil, že očakáva spomalenie ekonomiky, ale nie recesiu, pričom zrýchlenie slabého ekonomického rastu očakáva už v druhej polovici roka 2008. Bolo by aj naivné predpokladať, že Bernanke by smerovanie do recesie priznal, keďže jeho hlavnou úlohou teraz je stabilizovať finančné trhy. Naďalej zdôrazňoval najväčšiu hrozbu plynúcu z pokračovania recesie realitného trhu, problémového úverového trhu a napätia na pracovnom trhu. Inflácia ako sme si už zvykli nerobí predstaviteľom monetárnej politiky USA až také vrásky a ich vystúpenie jednoznačne vyznelo v prospech ďalších znižovaní sadzieb v prípade potreby. Bernanke sa dotkol aj tento týždeň schváleného 160 miliardového balíčka stimulov. Jeho vplyv na spotrebu a podporu ekonomického rastu očakáva v druhej polovici roka 2008 a počas roka 2009. Obávame sa, že nárast inflácie, ktorý sledujeme od Ázie až po Ameriku vymaže akýkoľvek pozitívny vplyv na podporu spotreby. A tá je už počas januára dostatočne tragická, keď maloobchodné tržby vzrástli biednym 0,3% a to iba vďaka nárastu cien energií, po ktorých očistení by sme dostali 0,1% nárast (v prípade započítania inflácie potravín by bol výsledok negatívny). V globále tak Bernanke nič zásadné nepovedal a podporovaním fiškálnych stimulov, znižovania sadzieb a nie adresovaním príčin vzniku realitného boomu iba prispieva k predlžovaniu potrebnej trhovej korekcie.


Z makroekonomických zverejnení sme sa dočkali mierneho spomalenia nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti, ktoré od minulého týždňa poklesli o 8 tisíc na 348 tisíc ( konsenzus bol taktiež 348 tisíc). Pokračujúce žiadosti zaznamenali taktiež pokles o 24 tisíc na 3,761 milióna. Tieto úrovne požiadaviek o podporu však naďalej poukazujú na návrat miery nezamestnanosti minimálne na 5% hladinu. Druhé včerajšie zverejnenie, decembrová obchodná bilancia zaznamenala pozitívny klesajúci trend deficitu z -63,1 mld. v novembri na -58,76 miliardy dolárov počas decembra. Pod tento výsledok sa však vo výraznej miere podpisuje veľmi slabý dolár.


Z hľadiska sektorov sa medzi najhoršie s 1,66% stratou zaradil opäť finančný, na ktorý doľahlo zníženie odhadu zisku Lehman Brothers pre tri veľké investičné domy Goldman Sachs (GS), Merrill Lynch (MER) a Morgan Stanley (MS). Lehman Brothers odôvodnil tento krok očakávaním ďalších strát z prehodnocovania cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh. Dvaja z najväčších a najproblémovejších zaisťovateľov v USA Ambac a MBIA sa stali najlepšími dvoma akciami indexu S&P500 po tom ako hlavná ratingová agentúra Moody’s vyhlásila, že ich portfóliá sú lepšie exponované ako u konkurentov FGIC Corp a XL Capital Ltd. Moody’ dokonca včera pristúpila k zníženiu ratingu zaisťovateľa FGIC z AAA až na A3. Pripomenula však, že ratingy Ambacu a MBIA sú naďalej v pozorovaní a definitívneho stanoviska by sme sa mali dočkať v najbližších troch týždňoch. Akcie MBIA (MBI) si tak pripísali včera 8,4% a Ambac (ABK) +12%. Tieto dve spoločnosti však čaká ešte veľmi ťažké obdobie a hrozba zníženia ratingu je veľmi reálna.
Technologický sektor bol taktiež pod predajným tlakom, keď najväčší svetový výrobca čipov Intel sa svojou stratou -3,5% stal najhorším komponentom indexu DowJones. Goldman Sachs totiž varuje pre výraznejším spomalením dopytu po počítačoch a slabým nárastom marží.


Počas dnešného obchodného dňa sa bude pozornosť obchodníkov upriamovať na januárový výsledok priemyselnej produkcie USA. Spomaľovanie predaja dopravných prostriedkov bolo jedným z hlavných faktorov prispievajúcich k spomaľovaniu priemyselnej produkcie za posledný rok. Medziročne predaj dopravných prostriedkov poklesol o 4%, za posledných 6 mesiacov je to dokonca dvojnásobok. Kapitálové investície podporené silným exportom v dôsledku slabého dolára však môžu výrobnú aktivitu mierne podržať. Napriek tomu analytici očakávajú mierny za január veľmi mierny prírastok o 0,1%, prekvapením by však nebol ani výsledný prírastok +0,2%. Ostatné dnešné makroekonomické zverejnenia: o 14:30 získame výsledok januárového vývoja Importných cien (slabý dolár zvyšuje šancu na inflačne horšie číslo) a Index New Yorkský prieskum výroby za február (konsenzus 7,8, vs. predchádzajúci 9) a týždeň uzatvorí Prieskum Michiganskej univerzity na február(indikátor spotrebiteľského sentimentu, analytici očakávajú ďalší pokles indexu na 77 bodov z januárových 78,4). V sumári tak tieto zverejnenia nezakladajú predpoklad býčej nálady a navyše v pondelok je na trhoch v USA voľno, čo zvyšuje pravdepodobnosť uzatvárania rastových pozícií po slušnej viac ako 3% rely počas tohto týždňa. Celkový trend naďalej ostáva jednoznačne medvedí.

Žiadne komentáre: