utorok 5. februára 2008

Ďalšie banky v USA si vyslúžili zníženie ratingu. Akcioví obchodníci v USA zareagovali opäť výpredajmi




Včerajšia obchodná seansa sa na akciových trhoch v USA niesla vo pokojnom duchu, keď eufória z piatkového ohlásenia akvizície Yahoo! z trhu pomaly prchala a zníženia ratingov viacerých finančných inštitúcií prispeli k postupnej korekcii piatkových ziskov. Trh veľmi ťažko hľadá rastové fundamenty, pričom ak by včera nebolo v technologickom sektore toľko rozruchu kvôli možným ďalším ponukám pre najväčší webový portál Yahoo, pravdepodobne by sme ukončili obchodovanie v oveľa žalostnejšom výsledku. Dow Jones za včerajšok -0,85%/12635, S&P500 -1,26%/2382 a S&P500 -1,05%.


Hlavnou dejovou líniou včerajšieho dňa boli zmeny ratingov dôležitých finančných inštitúcií. Dôvodom je postupné prelievanie úverovej delikvencie výlučne na hypotekárnych úveroch do segmentu kreditných kariet, kde má čoraz viac spotrebiteľov problémy plniť pravidelné splátky. Práve tieto dôvody viedli najväčšiu švajčiarsku banku UBS k zmene odporúčania na akcie poskytovateľa kreditných kariet American Express (AXP) na predaj. Analytik UBS Wasserstrom odôvodnil tento krok očakávaním recesie v USA, ktorá by mala viesť k zvýšeniu miery nezamestnanosti v rokoch 2008-2009, čo býva hlavným dôvodom zvýšenia neschopnosti splácať pravidelné splátky. Problémom je aj, že American Expres sa zameriava na malé firmy a spotrebiteľov, čo situáciu iba sťažuje.


Podobný scenár včera postihol aj dve dôležité americké banky, Wells Fargo a Wachovia, ktorým investičný dom Merrill Lynch (MER) znížil projekciu ceny akcie na rok 2008 a zároveň zmenil odporúčanie z neutrálneho na predajné. Dôvodová správa k tomuto krok obsahovala varovania pred rizikami z recesie a hovorila o nadhodnotení hodnoty akcií vzhľadom k ich očakávaným ziskom projektovaným na rok 2008.


Akcie najväčších zaisťovateľov včera napokon potvrdili naše početné varovania, keď akcie Ambac Financial Group (ABK) oslabili o 14% a MBIA (MBI) o 5,9%. Jedným z impulzov bol zverejnený materiál divízie CItigroup Global Markets, ktorá varovala pred možnými stratami zaisťovateľov v objeme 34 miliárd dolárov a tie by mali podľa ich názoru viesť k strate veľmi potrebného ratingu AAA. Podľa nášho názoru tento rating mal podliehať zníženiu už oveľa skôr a prípadné naplnenie týchto varovaní by mohlo na trhu spustiť ďalšie silné prepady. Tohto rizika si treba byť vedomý v prvom rade.


Zo sektora staviteľov má za sebou čierny deň piaty najväčší staviteľ domov v USA KB Home (KBH). Jeho akcie oslabili intradenne o 8,1% po správe o predaji 80 tisíc kusov akcií hlavného finančného riaditeľa. Tieto kroky sú investormi vnímané veľmi citlivo a sú často chápané ako výraz nedôvery v najbližší vývoj spoločnosti.


Z makroekonomických zverejnení sme získali najnovšie údaje o továrenských objednávkach za december, ktoré vyšli mierne pod konsenzus 2,3% vs. 2,6% a zároveň objednávky tovarov dlhodobej spotreby boli zrevidované za december z +5,2% na +5%. V globále včerajšie firemné zverejnenia vyšli prevažne pod trhovými očakávania a keby nebolo pretrvávajúceho efektu z ohláseného záujmu Microsoftu o Yahoo, pravdepodobne by sme boli svedkami oveľa výraznejšieho výpredaju. Čo sa týka akvizície Yahoo!, tak zatiaľ nie je naozaj nič definitívne. Vedenie Yahoo včera v emaily informovalo zamestnancov, že žiadne rozhodnutie o možnom odkúpení zatiaľ ešte nie je prijaté. Navyše reakcia najväčšieho hráča na trhu internetového vyhľadávania Google zatiaľ nasvedčuje, že aj na poli regulácie môže transakcia naraziť na mantinely.


Dnešná pozornosť obchodníkov sa bude z makroekonomických zverejnení sústreďovať na ISM nevýrobného sektora, ktorý bude pri súčasnej slabosti výrobného sektora kľúčový. Trhoví analytici očakávajú za január mierny pokles na 53 z decembrových 53,9. Prekvapením nebude horší výsledok, sentiment indikátory nenaznačujú nič dobré. Večerné obchodovanie môže mierne ovplyvniť vystúpenie šéfa Richmondského FEDu Lackera. Z firemných zverejnení po uzatvorení obchodovania určite pritiahne pozornosť hospodársky výsledok Walt Disney (DIS). Celkový sentiment ostáva medvedí, fundamenty ostávajú negatívne. Vyraznejší rastový impulz by mohli priniesť pravdepodobne iba ohlásené akvizície. Výraznejšie riziko jednoznačne nesú nákupné pozície. Hlavné indexy nedokázali totiž prelomiť kľúčové rezistencie, ku ktorým sa blížili počas piatkového obchodovania. Technické hľadisko tak zatiaľ taktiež nenahráva býkom.

http://chartist.blog.pravda.sk/detail-dalsie-banky-v-usa-si-vysluzili-znizenie-ratingu.-akciovi-obchodnici-v-usa-zareagovali-opat-vypredajmi.html?a=83ab8ef93a828b97db1485bbbf6853d6

Michal Maťovčík

Žiadne komentáre: