streda 6. februára 2008

Akciové trhy v USA majú za sebou ďalší “Čierny utorok”. Dúfanie v lepšie môže byť veľmi drahé

Americké akciové trhy majú za sebou ďalší čierny utorok, keď sa prudký prepad indexu ISM nevýrobného sektora, pokračujúce výstrahy ratingových agentúr ohľadne možných znížení ratingov zaisťovateľov spolu s absenciou pozitívnych firemných zverejnení priviedli hlavné trhové indexy k najvýraznejším stratách za posledných 11 mesiacov. Index Dow Jones si odpísal -2,93%/12265, Nasdaq Composite -3,08%/2309 a S&P500 -3,2%/1336.

Poďme však poporiadku, k prvotnému katalyzátoru včerajších poklesov a to výsledku ISM nevýrobného sektora. Podľa spravodajskej agentúry Bloomberg, ISM nevýrobného sektora sa snaží obsiahnuť 90% celkovej ekonomiky. Výsledný pokles ISM za január na 41% výrazne prekonal očakávania analytikov na úrovni 53%. Ak by sme dátový rad očistili od výkyvu po teroristických útokoch v New Yorku, včerajšie zverejnenie by bolo najnižším od začiatku merania tohto indikátora v roku 1997. Z hľadiska jednotlivých komponentov ISM, index Biznis aktivity poklesol na 41,9% (hodnota konzistentná so stavom recesie), index zamestnanosti poklesol o 8% na 43,9% (najrýchlejšie tempo poklesu). Výrazný pokles očakávaní vzhľadom k vývoju ekonomiky tak zasiahol už aj sektor služieb, ktorý využívali rôzny optimisti ako nástroj na upokojovanie trhov.

Vo večerných hodinách bol zverejnený sentiment indikátor spotrebiteľskej nálady, ktorý za štandardných podmienok nepriťahuje až toľko pozornosti. ABC na december zaznamenal pokles o ďalších 6 bodov na -33, čo predstavuje dosiahnutie miním z roku 1993. Index zaznamenal za posledný mesiac pokles o 13 bodov, pričom 13 bodový pokles zaznamenal naposledy pred začiatkom recesie v deväťdesiatych rokoch a 14 bodov pred recesiou spustenou teroristickými útokmi a internetovou bublinou v roku 2001. Iba 22% opýtaných sa vyjadrilo, že hospodárstvo sa nachádza v dobrej kondícii. Minimá tohto indexu sú -50 bodov z roku 1992. Spotrebiteľský sentiment tak očividne stráca na všetkých frontoch.

Včerajšiu obchodnú aktivitu okrem spomínaného ISM výrazne nahlodali vyhlásenia ratingovej agentúry Standard&Poor’s, pred ktorými varujeme v pravidelných prehľadoch počas posledných dvoch mesiacoch a zároveň ich považujeme za najväčšiu hrozbu pre akcie na najbližšie kvartály. Správa S&P varovala pred znížením ratingu hlavných zaisťovateľov rizík Ambac a MBIA, ktoré by podľa jej slov viedli k zníženiu ratingov celej rady bankových inštitúcií. Problém spočíva v tom, že zaisťovatelia svojim ratingom stoja za cennými papiermi v hodnote 2,4 bilióna dolárov. A strata najvyššieho ratingu AAA by vyústila do potreby ich prehodnocovania. Podľa nášho názoru, ratingové agentúry zaspali dobu a výrazne pochybili na poli správneho ohodnocovania rizík, čo sa týka najmä štruktúrovaných cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh. Vlna prehodnocovania cenných papierov po prípadnom znížení ich najvyššieho ratingu môže vyústiť do strát oveľa väčších rozmerov akých sme boli svedkami od začiatku realitno- hypotekárnej krízy.

Potvrdzuje to aj dnešný článok v denníku Wall Street Journal, kde ratingová agentúra Moody’s priznáva chyby v ohodnocovaní cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh a zvažuje vytvorenie nových postupov na ich ohodnocovanie. Zmena by mala zároveň pomôcť investorov odlíšiť vládne a firemné dlhopisy od rizikovejších štrukturovaných dlhopisov.
Čo sa týka včerajšieho vývoja sektorov, rapídne poklesy zaznamenali všetky bez výnimky. Lídrami poklesov sa pochopiteľne stali finančný -3,77%, základné materiály -3,71% a energie -3,93%. Z firemných zverejnení mierne upútavalo pozornosť zverejnenie mediálneho koncernu Walt Disney (DIS). Ten však obchodníkom pridal na vráskach, keď za posledný kvartál 2007 zaznamenal medziročný pokles zisku o 27%.

Počas dnešného obchodného dňa môže úvodný trhový sentiment ovplyvniť zverejnenie produktivity za 4. kvartál roku 2007. tento ukazovateľ je kĺúčovým indikátorom naznačujúcim schopnosť pracovnej sily vykrývať inflačné tlaky v ekonomike. Analytici očakávajú pokles na tempo +1,7%. O 15:00 má naplánované stretnutie šéf FEDu Bernanke so šéfom senátnej bankovej komisie. Okrem Bernankeho majú naplánované vystúpenia aj členovia FEDu Lacker (16:15) a Plosser (19:40). Z firemných zverejnení pre otvorení riadneho obchodovania dávame do pozornosti hospodársky výsledok Time Warner Cable (TWC). Po uzatvorení trhov v technologickom sektore Cisco System (CSCO). Sentiment ostáva vo výrazne medveďom nastavení, avšak prípadné dobré firemné výsledky môžu načas trh stabilizovať po včerajšom prudkom prepade. Lepší pomer rizika/výnos nesú predajné pozície a v prípade miernej korekcie nahor môžu byť predaje obnovené na kľúčových rezistenciách. Veľmi pozorne treba sledovať vyhlásenia spomínaných ratingových agentúr. Po prípadnom znížení ratingu zaisťovateľov bude najlepšie uzatvoriť všetky nákupné špekulačné pozície. Problémový zaisťovatelia sú Ambac (ABK) a MBIA (MBI).

Michal Maťovčík

Žiadne komentáre: