piatok 8. februára 2008

Členka FEDu Yellenová ako prvá pripúšťa možnú hrozbu recesie v USA! Akciové trhy čaká ešte veľmi dlhá cesta ku stabilizácii




Štvrtková obchodná seansa na amerických akciových trhoch bola charakterizovaná pokračovaním zvýšenej volatility, no napriek slabým číslam z pracovného a realitného trhu dokázala ukončiť deň v pozitívnom teritóriu. Charakter trhových pohybov však indikuje, že nárasty sú výsledkom predovšetkým zatvárania predajných špekulačných pozícií, skôr ako obnovená dôvera v investorov vo vypredané akciové tituly. V blízkosti každej miernejšej rezistencie na indexoch je totiž cítiť snahu o obnovovanie krátkych pozícií. Index Dow Jones uzatváral v miernom zisku 0,38%, Nasdaq Composite +0,63% a S&P500 +0,79%. Zo sektorového pohľadu na index S&P500 skončilo 8 sektorov v pozitívnom pásme, poklesy zaznamenali iba technológie (prispeli k tomu varovné slová po stredajšom zverejnení hospodárskych výsledkov Cisco Systems) a verejnoprospešné služby.



V úvode začneme netradične zhrnutím dnešného ranného vystúpenia šéfky filadelfského FEDu Yellenovej. Tá pozitívne prekvapila nie ani tak svojimi zisteniami, ako posunom od alibistických formulácií prevažnej časti FEDu, ktorý majú nočnú moru z priznania možného smerovania amerického hospodárstva do recesie. Zhrnutie jej vyjadrení: “nie som presvedčená, že americká ekonomiky sa vyhne recesii”, “nedávne šoky na finančných trhoch sú výsledkom vážneho obmedzenia dostupnosti úverových zdrojov”, “sledujem spomaľujúci sa pracovný trh, ale nie jeho rapídnu deterioráciu”, “slabý pracovný trh je veľmi vážne prepojený so spotrebiteľskými výdavkami”. Yellenová je tak prvou členkov FEDu, ktorá otvorene dokázala priznať existenciu možnosti skĺznutia americkej ekonomiky do recesie. Netreba to však vo väčšej miere zazlievať ani ostatným členom FEDu, keďže štatistiky projekcií popredných analytikov na WallStreet ukazujú, že ak by sa robil priemer z ich očakávaní, nikdy nedokázali predpovedať recesiu skôr ako sa do nej ekonomiky dostala. Je to memento pre všetkých najmä smerom k väčšej skeptickosti k vyjadreniam rôznych autorít a lepšou pomôckou môže byť zdravý rozum a triezvy pohľad na smerovanie fundamentov.


Z makroekonomických zverejnení včera pokračovala nekonečná sága negatívnych čísiel z realitného trhu. Na programe dňa boli nerealizované predaje domov, ktoré vyjadrujú objem uzatvorených kontraktov, pri ktorých však realizácia kúpnej transakcie nebola dotiahnutá do poslednej fázy a existuje šanca, že kupujúci ešte od úmyslu odstúpi. Najnovšie čísla nám ukázali 24,2% pokles nerealizovaných predajov domov v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, medzimesačne o -0,5%. Trhová reakcia nebola vôbec negatívna, keď analytici očakávali medzimesačný pokles až o -2,6% a musíme si priznať skutočnosť, že takmer nikto už neočakáva z tohto trhu pozitívne čísla. Národná asociácia realitných maklérov však začína už očividne podliehať taktiež panike, keď očakáva tempo vývoja nerealizovaných predajov domov vo veľmi úzkom pásme, po ktorom by mal prísť nárast. Podľa metodológie výpočtu týchto indexov uvádzanej Národnou asociáciou realitných maklérov však práve počas rokov 2001-2004 existovala silná paralela medzi podpísanými kontraktmi na kúpu nehnuteľnosti a konečnou realizáciou transakcie v priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov po podpise. Zatiaľ tak nie je opodstatnené očakávať, že realitný trh bude zažívať stabilizáciu práve v najbližšom období.


Z firemného sektora v negatívnom svetle prekvapil najmä najväčší svetový maloobchodný reťazec Wal-Mart, ktorý na mesiac február projektuje veľmi slabý, iba 2% nárast tržieb. Vzhľadom k momentálnemu vývoju inflácie ( za december CPI, index spotrebiteľských cien +4,1%) je to naozaj veľmi slabý výsledok. Včerajšia korekcia trhových výpredajov však napokon viedla k nárastu celého sektora maloobchodných reťazcov o 3,7%. Treba si však uvedomiť, že tento trhový sektor má za sebou v roku 2007 pokles o 18% a od začiatku roka poklesol o 5,1%. Doterajšie zverejnenia 8 maloobchodných reťazcov priniesli 5% medziročný nárast zisku, pričom mimo zverejnení finančných inštitúcií sa miera rastu udržiava na 18%. V rátane finančného sektora, zisky poklesli v poslednom kvartáli medziročne o 21%.


Akcie druhej najväčšej svetovej ratingovej agentúry Moody’s zaznamenali včera taktiež slušný zisk +10%, keď spoločnosť zaznamenala miernejší pokles zisku ako očakávali analytici, ktorý odôvodňovali svoje projekcie znížením dopytu po ratingoch počas začiatku krízy na úverovom trhu. Po očistení od náklady na prepúšťanie zamestnancov zisk na akciu Moody’s za 4. kvartál 2007 dosiahol 60 centov, analytici projektovali 47 centov. Ratingové agentúry však môže čakať ešte veľmi zložité obdobie. Sú pod paľbou ostrej kritiky regulátorov, keď podľahli atmosfére realitného boomu a pripisovali rizikovým hypotékam sekundárneho trhu najvyšší rating. Pričom pri veľkej časti týchto úverov pri ich poskytovaní nebola vyvinutá ani námaha na zisťovanie schopnosti návratnosti poskytnutej hypotéky, ani príjmovej histórie poberateľa. Prekvapením by neboli ani súdne konania, keď existuje veľká pravdepodobnosť možného konfliktu záujmov ratingových agentúr so spoločnosťami sekuritizujúcimi rôzne tranže týchto štruktúrovaných cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh.
Mierne prekvapivé vyhlásenie však zverejnila tretia najväčšia americká banka JP Morgan Chase (JPM), podľa ktorej zisk bankových inštitúcií vykryjú aj možné zníženia ratingov zaisťovateľov. Je to veľmi odvážne vzhľadom na to, že zaisťovatelia svojim ratingom zabezpečujú hodnotu 2,4 milióna hodnoty cenných papierov. Kvartálne výsledky veľkých bankových domov pritom už pri prehodnocovaní cenných papierov naviazaných na sekundárny trh nedokázali často skončiť v kladnom pásme. Naďalej predpokladáme, že zníženia ratingu zaisťovateľov predstavujú momentálne najväčšie trhové riziko a rozsah ich dopadu by mohol mať oveľa väčšie dôsledky akých sme svedkami od začiatku úverovej krízy.


Napätosť akciového trhu dokumentuje aj včerajšie zverejnenie schválenia 151 miliardového balíčka stimulov pre americkú ekonomiku, keď futures na akciové indexy nezaznamenali žiadny výraznejší nárast a dnes dopoludnia sa udržujú v blízkosti včerajších uzatváracích hodnôt. Tieto daňové úľavy smerujú k takmer 100 miliónom domácností. Tento krok nebude mať podľa nášho názoru zásadnejší dopad na spotrebiteľské výdavky a jeho väčšina môže byť vynaložená na nárast cien potravín, liekov a pohonných hmôt. Dopad slabšieho dolára, prepadu cien domov a hodnoty akciových portfólií veľmi pravdepodobne vymažú akýkoľvek efekt týchto stimulov.


Z hľadiska dnešných firemných zverejnení sa bude pozornosť obchodníkov sústreďovať na kvartálne výsledky výrobcu telekomunikačných zariadení Alcatel Lucent (ALU), poskytovateľ zdravotnej starostlivosti Coventry Health Care Inc (CVH) a Weyerhaeuser (WY). Z makroekonomických zverejnení získame o 16:00 decembrový výsledok Veľkoobchodných zásob (konsenzus +0,3%, predchádzajúci mesiac +0,6%), ktoré by však nemali mať výraznejśí dopad na sentiment. Trhová nálade je veľmi napätá, a stačí jedno zlé zverejnenie a akcie začínajú byť vypredávané. Momentálne tak lepší pomer riziki/výnos poskytujú predajné pozície v blízkosti dôležitých rezistentných pásiem. Celkový trend ostáva jednoznačne medvedí.




Michal Maťovčík

Žiadne komentáre: