streda 13. februára 2008

Finančný guru Warren Buffett chce pomôcť zaisťovateľom dlhopisov. Nejde však o úprimnú snahu pomôcť, ale ako vždy v biznise o potenciálne zisky




Včerajší obchodný deň na amerických akciových trhoch sa niesol v duchu pod taktovkou jedného z najuznávanejších finančných mágov Warrena Buffetta, ktorý ponúkol trom najväčším svetovým zaisťovateľom možnosť prevzatia ich rizika na 800 miliardách municipálnych dlhopisov. Index Dow Jones reagoval nárastom o 1,09%, S&P500 +0,73% avšak technologický Nasdaq Composite výrazne divergoval,keď uzatváral na pondelkových hodnotách.
Celý plán Buffetta má však veľa otáznikov a je veľmi pravdepodobné, že zaisťovatelia túto ponuku nepríjmu. Hlavným problémom je to, že ponuka smeruje na najkvalitnejšiu časť portfólia zaistovateľov a predaj municipálneho zaistenia by mohol ešte väčšou mierou ohroziť ich kapitálovú stabilitu. Najväčšie riziko totiž zaisťovateľom plynie zo štrukturovaných dlhopisov CDO (collateralized debt obligations), ktoré sú z veľkej časti zabezpečené pochybnými hypotékami. Ak by sa neočakávali silné straty práve zo zaistenia dlhopisov zabezpečených hypotekárnym trhom tak transakcia by mohla byť výhodná, avšak presunutím kvalitnejšej časti ich portfólií by si výrazne obmedzili možnosť stať sa akvizičným objektom a na druhej strane by ohrozili aj svoju kapitálovú stabilitu. Z toho všetkého vychádza, že MBIA, Ambac a FGIC nemajú veľa dôvodov na prijatie tejto ponuky. Tieto spoločnosti čaká však veľmi zložité obdobie a je nepochopiteľné, že spoločnosti ktorých hodnota medziročne poklesla v istom momente o viac ako 90% nezískala zníženie ratingu ani od jednej z hlavných agentúr. Existuje totiž eminentný záujem veľkých finančných inštitúcií, aby si zaisťovatelia svoj najvyšší rating udržali, čo potvrdzujú aj ich viaceré stretnutia, kde sa prerokovávala možnosť ich kapitálovej podpory. Zníženie ratingu zaisťovateľov by totiž priamo viedlo k prehodnocovaniu enormného množstva cenných papierov nimi zaistených a bankové bilancie by mohli utrpieť v oveľa väčšej miere ako pri prehodnocovaní cenných papierov naviazaných na sekundárny trh hypoték.



Počas včerajšieho dňa sme svedkami aj vytvorenia novej iniciatívy 6 najväčších poskytovateľov hypoték v USA, ktoré smeruje k vytvoreniu dlhšieho časového obdobia pre ľudí neschopných splácať svoje hypotéky. Poberatelia hypoték, ktorý meškajú so splátkami 90 dní získajú k dobru ďalší mesiac, počas ktorého sa má banka a poberateľ snažiť nájsť prijateľné riešenie zabraňujúce prepadnutiu hypotéky. Tento krok však podľa nášho názoru daný problém vysokej delikvencie nerieši a iba ho posúva na neskoršie obdobie. Podľa Asociácie hypotekárnych bankárov sa totiž v procese prepadnutia hypotéky, poprípade v meškaní splátok o viac ako 90 dní nachádza až 1,3 milióna poskytnutých úverov. Potvrdzujú to aj slová ministra financií pri ohlásení programu Project Lifeline: “táto iniciatíva nerieši prešľapy minulých rokov ani nesmeruje k vykúpeniu realitných špekulantov ”, “snaha by mala vytvoriť priestor pre rodiny, ktoré chcú a môžu prostredníctvom modifikácie hypotéky alebo refinancovania zachrániť svoje príbytky”. Podľa jeho slov nás však ťažké obdobie na realitnom trhu iba čaká, čo je jedna z mála vecí, v ktorých možno s ministrom financií súhlasiť. So zaujímavou projekciou potvrdzujúcou tieto očakávania prišiel aj brokerský dom Lehman Brothers, ktorý v nasledujúcich dvoch rokoch očakáva resetáciu na vyššie úroky u 2,8 milióna hypoték sekundárneho trhu. Úroková sadzba na splátky týchto hypoték sa môže po úvodnej perióde, keď hypotekárne domy lákali nízkymi sadzbami zvýšiť až o 30%. Lehman Brothers aj v tomto ohľade predpokladá 1 milión prepadnutých hypoték na oba nastávajúce roky, čo predstavuje štvornásobok minuloročných hodnôt. Tieto dva fakty prispeli k včerajšiemu líderstvu finančného sektora, ktorý si pripísal 1,4%, najviac spomedzi 10 sektorov v indexe S&P500. Zisky si pripísali najmä Citigroup a Bank of America.



Z firemného sektora stojí za zmienku ešte kvartálny výsledok najväčšieho výrobcu automobilov v USA General Motors (GM), ktorý sa postupne dostáva zo svojich problémov a dokázal prekonať očakávania analytikov so ziskom na akciu 8 centov, pričom konsenzus bol -55 centov. Špekulanti však týmto často výrazne očistením výsledok veľkú váhu nepriložili a akcie uzatvárali v strate -1,92%. General Motors vyhral viacero bitie s odborovým zväzom, ktoré mu umožňujú znižovať náklady, avšak japonská a európska konkurencia bude veľmi silným orieškom pre tento málo flexibilný gigant. Navyše prudký pokles cien nehnuteľností vytvára predpoklad, že obyvatelia budú výrazne obmedzený v možnosti využívať hodnotu domu ako zábezpeku na spotrebné úvery, ktoré sa často využíval na financovanie nákupu automobilov. Automobilový sektor tak môže byť zasiahnutý súčasnou krízou oveľa viac ako si uvedomujeme. Vysoká miera inflácie a jej projekcie zvyšovania, vyššie náklady na hypotéky, pokles hodnoty akciových portfólií bežných američanov a nárast nákladov na zdravotnú starostlivosť, to všetko sú iba niektoré faktory, ktoré hrajú v neprospech tohto trhu.



V technologickom sektora pokračovala dišputa ohľadne minulý týždeň ohlásenej snahy o odkúpenie Yahoo! (YHOO) softvérovým gigantom Microsoft (MSFT). Správna rada Yahoo síce rozhodla cez víkend o zamietnutí ponuky na odkúpenie v cene 31 dolárov za akciu, avšak 40 dolárová hranica by podľa posledných vyjadrení nemusela byť neprechodná. Microsoft sa však vzhľadom na veľkosť rastu reklamného trhu v USA púšťa do veľmi zradných vôd, keď 50 miliardová investícia by mala veľmi otáznu návratnosť. Úporná snaha dobehnúť neohroziteľný Google (GOOG) na tomto poli by tak mohla vyjsť opäť blamážou.
Poďme sa však venovať dnešnému najdôležitejšiemu zverejneniu a to predbežným maloobchodným tržbám z USA za január zverejňovaným dnes o 14:30. Po relatívne slušnom novembrovom prírastku o 1% prišlo počas decembra 2007 k spomaleniu tempa rastu maloobchodných tržieb na 0,4%. Odhady analytikov sa pohybujú až od -0,4% po +0,2%, čo sú veľmi slabé hodnoty. Predaje automobilov s ich 20% podielom na výpočte môžu poskytnúť miernu podporu, keďže majú za sebou 4 mesiace poklesov v sérii. Rastúca cena benzínu taktiež môže poskytnúť podporu ale varovania Wal-Martu môžu byť pre nás všetkých menetom. Ten na všetkých frontoch zlacňuje obrovské množstvo produktov v snahe udržať rastový trend tržieb, avšak napriek tomu ich odhady za január predpokladajú nárast iba okolo 1%. To je pri súčasnej miere spotrebiteľskej inflácie blízkej 4% veľmi slabý výsledok. Pre obchodníkov je tak vhodnejšie počítať so slabším výsledkom, keďže prepady v súčasne napätej situácii bývajú oveľa razantnejšie ako možné rasty. Konzervatívny obchodníci špekulujúci na pohyb trhov prostredníctvom futures by mali radšej do zverejnenia pozície uzatvoriť a následne po upokojení ich obnovovať. Volatilita bude pravdepodobne veľmi vysoká keďže ide o najočakávanejšie číslo týždňa a jeho výsledok môže zvýšiť špekulácie o možnej recesii. Okrem tržieb nás o 16:00 čaká ešte decembrový výsledok Podnikových zásob (konsenzus +0,3%), avšak nemal by mať zásadnejší trhový vplyv.


Z firemných zverejnení pritiahne pred otvorením trhov hospodársky výsledok komponentu indexu Dow Jones, výrobcu nealkoholických nápojov Coca Cola (KO). Analytici očakávajú zisk na akciu za 4. kvartál 2007 v okolí 55 centov. Výsledky zverejní aj banka HSBC (HBC), hypotekárny dom MGIC (MTG, pozor na toto zverejnenie, avšak investori sú pripravený na straty), najväčšia svetová ťažobná spoločnosť Rio Tinto (RTP). Sentiment je veľmi napätý, o smere však s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodnú maloobchodné tržby. Prekvapenie v negatívnom svetle má väčšiu pravdepodobnosť.


Žiadne komentáre: