pondelok 4. februára 2008

Microsoft a Yahoo! zachránili piatkové obchodovanie v USA. Ako dlho vydrží táto eufória je otázne. Ekonomické fundamenty však hovoria jasne




Minulotýždňové obchodovanie na amerických akciových trhoch sa nieslo opäť v nálade znižovania úrokových sadzieb, avšak piatková seansa definitívne rozhodla o týždennom výsledku, keď ohlásená akvizícia internetového portálu Yahoo! najväčším softvérovým výrobcom Microsoft poskytla šancu zabudnúť na dlhé týždne trhových výpredajov. Akciové indexy si i na základe tejto správy pripísali slušné zisky, Dow Jones za týždeň +4,4%, Nasdaq Composite +3,7% a S&P500 +4,9%. Je to veľmi slušný výsledok, ale je ešte čo dobiehať, keď technologický Nasdaq stráca od začiatku roka naďalej 9%.

Najočakávanejším momentom minulého týždňa bolo stredajšie rozhodovanie o úrokových sadzbách FOMC. Spektrum možných rozhodnutí sa pohybovalo vo veľmi extrémnom rozmedzí zníženia sadzieb o 0,75% až po ponechanie sadzieb. Vážny otáznik vnášalo najmä nečakané rozhodnutie o 0,75% znížení sadzieb týždeň predtým a analytici sa pýtali, či FED nenastolil naozaj prisilné tempo, ktorého účinok by sa v súčasnej turbulentnej situácii mohol na trhu vytratiť. FED sa napokon podujal k ďalšiemu 0,5% zníženiu, čo nám za január dáva 1,25% zníženie hlavnej sadzby na 3%, pričom rovnakým tempom bola znížená aj diskontná sadzba.

Trh však pozitívne reagoval iba veľmi krátko, keď sa objavili špekulácie o možnom znížení ratingu jedného z hlavných zaisťovateľov rizík MBIA. Prípadné zníženie najvyššieho ratingu by totiž výrazne ohrozilo hodnotu cenných papierov, ktoré zabezpečujú a navyše by im zdražilo možnosti získavania nového kapitálu na refinancovanie. Situáciu zachránila až štvorhodinová konferencia vedenia MBIA, na ktorej bola deklarovaná silná kapitálová pozícia a plán získavania kapitálu, ktorý by mal prekonať požiadavky ratingových agentúr na najvyššie ohodnotenie AAA. Agentúra Standard&Poors však v zapätí vyhlásila, že naďalej zvažuje zníženie ratingu v priebehu nasledujúcich 90 dní. Tento trhový segment predstavuje extrémne riziko, jeho jedinou nádejou však je veľký záujem bánk o ich schopnosť plniť si svoje záväzky, keďže zníženie ratingu zaisťovateľov by spustilo enormnú vlnu prehodnocovania cenných papierov na bankových knihách. Rozsah strát z prehodnocovania cenných papierov naviazaných na sekundárny trh hypoték by však mohol byť v porovnaní s touto hrozbou iba radostnou spomienkou. Naše varovania potvrdili aj piatkové správy, keď sa 8 bánk stretlo na rokovaniach ohľadne pomoci problémového zaisťovateľa Ambac Financial. V tomto sektore očakávame naďalej viacero negatívnych prekvapení.

Z makroekonomických zverejnení sme počas minulého týždňa pokračovali vo veľmi negatívnom móde. Predaje nových domov zaznamenali pokles na 13 ročné minimá, požiadavky o podporu v nezamestnanosti vzrástli z 306 na 375 tisíc a HDP za štvrtý kvartál roku 2007 pokleslo výrazne pod očakávania na +0,6% vs. +1,2% očakávanie analytikov. Realitno- úverová kríza si tak očividne začína vyberať svoju plnú daň. S malou dušičkou sa očakávalo aj piatkové zverejnenie tvorby pracovných miest za január. V stredu zverejnený odhad tvorby pracovných miest súkromným sektorom +130 tisíc dával nádej na akceptovateľný výsledok. Pracovný trh nás napokon prekvapil, ibaže v negatívnom svetle. Za január došlo totiž k negatívnemu prírastku -17 tisíc, najslabší výsledok od augusta 2003.Toto veľmi negatívne zverejnenie mierne vykompenzovala revízia decembrových Nonfarm Payrools, kde sa prírastok nových pracovných miest zvýšil na 82 tisíc.

Tento výsledok by s veľkou pravdepodobnosťou viedol k silnému výpredaju akciových trhov, avšak v úvode zverejnená ponuka Microsoftu na odkúpenie Yahoo v objeme 45,6 mld. dolárov pomohla investorom načas zabudnúť na všetko zlé. Táto ponuka Microsoftu predstavovala 96% prémiu k štvrtkovej uzatváracej cene akcií Yahoo! (YHOO). Yahoo si tak tak od štvrtku pripisuje viac ako 50% a Google zvýšil svoju stratu od začiatku roka na 25%, keď Microsoft očividne vyvíja snahu o obmedzenie sily Googlu. Transakcia má však ešte veľa otáznikov. Jedno hľadisko je regulácia, kde však obrovský podiel Google na internetovom vyhľadávaní môže otvárať cestu aj takýmto veľkým spojeniam. Microsoft v prípade realizácie transakcie očakáva prínos okolo 1 mld. dolárov v podobe synergických efektov. Ich IT systémy sú však značne odlišné a ich skĺbenie môže ešte predstavovať závažný problém. Netreba zabúdať však aj na možný záujem ďalších hráčov na trhu, do úvahy pripadá najmä mediálny magnát Rupert Murdoch, ktorý v poslednom období vyvíja enormnú snahu o zásadnejší prienik na internetovom poli. Čas ukáže, avšak mementom je neúspešné dobiehanie vo všetkých oblastiach Microsoftom, keď ich jediným koňom ostáva naďalej operačný systém Windows, balíček Office a ostatné segmenty ostávajú stratové.

Z makroekonomických zverejnení očakávame počas dnešného obchodovania najnovšie čísla továrenských objednávok. Trhoví analytici predpovedajú ich nárast za december o 2,5%. Kalendár firemným zverejnení pre otvorením trhov tiež neobsahuje kľúčových hráčov, zvýšenú aktivitu však môžeme očakávať u akcií News Corp (NWS.A), YUM! Brands a Thornburg Mortgage!!, ktoré zverejňujú výsledky po uzatvorení obchodovania. Krátkodobý trhový sentiment je veľmi nejasný a je otázne, ako dlho vydrží na trhu eufória z ohlásenej akvizície Yahoo, keď trhové fundamenty vychádzajú v čoraz horšom svetle. Najmä pracovný trh vzbudzuje obavy so svojim negatívnym januárovým prírastkom. Firemné zverejnenia budú počas tohto týždňa udávať trhu smer. Nezabúdajme nato, že na pomocnú ruku FEDu v podobe znižovania sadzieb môžeme na viac ako mesiac zabudnúť. Obnovenie trhového výpredaju môže tak byť na programe dňa každý deň. Dlhodobý trend ostáva naďalej medvedí.
Michal Maťovčík

Žiadne komentáre: