štvrtok 7. februára 2008

Akciové trhy v USA pokračujú v prepade. Trhové fundamenty nepustia, navyše firemné výsledky vychádzajú často pod očakávania




Existuje niečo, čo zachráni nevyhnutnej korekcii akciových trhov v USA? Táto otázka sa objavuje medzi obchodníkmi veľmi často, keď začnú uvažovať o efekte 1,25% zníženia sadzieb amerických FEDom od začiatku roka 2008. Akciové indexy totiž každým dňom vytvárajú nové minimá, keď včera napriek utorkovému výpredaju v priemere o takmer 3%, nedokázali uzatvoriť v pozitívnom teritóriu. Index Dow Jones -0,53%/12200, Nasdaq Composite -1,33%/2278 a S&P500 -0,76%/1326. Medzi najslabšie sektory sa zaradili energie -1,58%, ktoré sa dostali pod tlak po výraznejšom medzitýždennom náraste zásob ropy v USA a technológie -1,38%, na ktoré dolieha neistota ohľadne realizácie akvizície Yahoo! spoločnosťou Microsoft.



Jedným z katalyzátorov včerajšieho obratu do červených čísiel bolo zníženie očakávaní druhého najväčšieho maloobchodného reťazca Macy’s (M), keď za hlavný dôvod obáv považujú spomalenie spotrebiteľských výdavkov spôsobených silnou korekciou na realitnom trhu. Pred týmto scenárom sme varovali už koncom minulého roka, keďže v USA na rozdiel od EU je oveľa rozšírenejším fenoménom požičiavanie si prostriedkov voči nárastu hodnoty nehnuteľností. Aktuálne už dva roky trvajúci a momentálne zintenzívnený pokles cien nehnuteľností výrazne obmedzuje možnosť získavať dodatočné úverové prostriedky, nehovoriac o tom, že disponibilný dôchodok je veľmi zasiahnutý prudkým nárastom cien energií, potravín, liekov a prepad hodnoty akciových portfólií. Macy’s (M) tak v dôsledku týchto ekonomických fundamentov znížil odhadovaný zisk za 4. kvartál do pásma 1,57-1,8 usd z predchádzajúcich 1,7-1,8 usd. Pod tento výsledok sa podpísal januárový výsledok nárastu tržieb v ich obchodoch, ktoré sú otvorené viac ako jeden rok. Tie zaznamenali v januári pokles o 7,1%, pričom negatívne projekcie hovorili o poklese v rozmedzí 4-6%. Na tieto správy zareagovali obchodníci výpredajom aj na ostatných akciových tituloch reťazcov obchodných domov ako, J.C.Penney, TArget Corp a Circuit City.



Poklesy zaznamenali aj akcie najväčších automobiliek General Motors (GM) a Ford Motos Co. (F), po tom ako brokerský dom Bear Stearns znížil ich rating .Silné výpredaje zaznamenali aj akcie spoločností spravujúcich burzové obchodovanie CME Group a New York Mercantile Exchange, keď zatiaľ rozhovory o možnom odkúpení Nymex neprebiehajú podľa očakávaní. Tieto dve spoločnosti však oproti ostatným trhovým sektorom majú miernu výhodu, keďže zvýšená volatilita na finančných trhoch vyúsťuje do prudkého nárastu realizovaných obchodov nad dlhodobými priemermi.



Najlepším komponentom v indexe Dow Jones sa včera stali akcie mediálneho koncernu Walt Disney +4,8%, keď v stredu po uzatvorení trhov zverejnili zisk na akciu za posledný kvartál na úrovni 63 centov, pričom očakávania analytikov sa držali v okolí 52 centov. Tržby za posledný kvartál roku 2007 medziročne vzrástli o 9,1% na 10,45 mld. usd, mierne nad trhovými očakávaniami 10,1 mld. usd.



Po ukončení obchodovania sa pozornosť upriamovala na kvartálne zverejnenie najväčšieho výrobcu sieťových zariadení Cisco Systems (CSCO). Zisk na akciu vyšiel v súlade s konsenzom analytikov na hladine 38 centov, príjmy vzrástli medziročne o 17%. Celkový efekt však pochovali varovania ohľadne výkonnosti v priebehu roka 2008, keďže budúce vyhliadky sú vzhľadom na reakciu obchodníkov väčšinou najzásadnejšie.



Včerajšie makroekonomické zverejnenia napokon veľa rozruchu nenarobili, avšak neprekvapili ani v lepšom svetle. Produktivita práce za 4. kvartál 2007 totiž poklesla na tempo 1,8% z predchádzajúceho kvartálu 6,3%. Tento výsledok bol však vďaka skráteniu priemerného odpracovaného času za jeden týždeň mierne nad konsenzom 1,7%. Väčšiu pozornosť však pritiahlo vystúpenie člena FEDu Plossera, ktorý vyjadril varovanie nad schopnosťou spomalenia inflácie pozvoľným spomaľovaním hospodárstva. Je to po dlhšom čase prvé mierne jastrabie vyjadrenie, ktoré môže obmedzovať budúce tempo znižovania sadzieb, ktoré nadobudlo nevídané rozmery počas januára (1,25%).



Z hľadiska dnešného obchodného dňa budú obchodníci pozorne sledovať aj rozhodnutia o sadzbách Bank of England a ECB, pričom najmä charakter vyjadrení ECB bude dôležitý, keďže si doteraz udržiavala silnú jastrabiu líniu. Prípadný ústup ostrej inflačnej rétoriky by mohol byť vnímaný ako obava, že aj európske ekonomiky môžu byť vo výraznejšej miere zasiahnuté spomalením amerického hospodárstva. Z makroekonomických zverejnení dnes očakávame najnovšie čísla nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti. Analytici po minulotýždňovom silnom náraste o 375 tisíc očakávajú mierne slabšie tempo +340 tisíc. O 16:00 budú ďalej zverejnené decembrové hodnoty nerealizovaných predajov domov, kde trh očakáva pokles o -0,5%. Prekvapenia v negatívnom smere pre trh nehnuteľnosti sú veľmi pravdepodobné, avšak obchodníci sú už na ne vo väčšine prípadov pripravený. Z hľadiska vystúpení členov FEDu prehovoria o 14:30 Lockhart a o 19:00 Fisher. Minister financií Paulson vystúpi so správou o 15:30, avšak dôvera trhu v jeho slová sa nachádza niekde v podzemí, keď všetky jeho iniciatívy spolu s jeho očakávaniami nenašli reálny výsledok v podobe stabilizácie hospodárstva. Z firemných zverejnení môžu udať trhu smer zverejnenia spoločností Aetna (AET), Apache (APA), DR Horton (DHI, jeden z najväčších staviteľov v USA, môžeme očakávať veľmi slabý výsledok), farmaceutická spoločnosť GlaxoSmithKline (GSK), PepsiCo (PEP) a ratingová agentúra Moody’s (MCO). Dlhodobý trhový trend ostáva naďalej v medveďom nastavení, krátkodobá korekcia v prípade dobrých firemných zverejnení nie je vylúčená. Za posledné dva dni sme totiž v priemere oslabili o viac ako 3,5%.

Michal Maťovčík Akciové prehľady, technická analýza, fundamenty

Žiadne komentáre: