pondelok 18. februára 2008

Oficiálne skresľovanie makroekonomických zverejnení v USA. Sú dobré správy naozaj dobré?

Sú dobré správy naozaj DOBRÉ?

Investori na finančných trhoch sa pravidelne orientujú podľa makroekonomických fundamentov. Niektoré sú viac a niektoré menej dôležité. No všetky by mali spĺňať jednu podmienku. A tou je objektívnosť. O väčšine správ z US ekonomiky v podobe fundamentov sme si zvykli, že sú zavádzajúce. Poďme sa teda pozrieť, prečo majú tento prívlastok.

V akciových prehľadoch už bolo viackrát uvedené, že pri výpočte počtu novovytvorených pracovných miest mimo poľnohospodárstva (non-farm payrolls NFP) sa používa okrem klasickej metódy evidencie aj death-birth model. Tento štatistický model odvodzuje počet nových pracovných miest od vytvárania nových spoločností, ktoré pravdepodobne vytvoria istý očakávaný počet pracovných miest, nejedná sa teda o reálny počet. Dôležitejšie však je, že ich vplyv tohto modelu na výslednej hodnote NFP je veľmi vysoký.

O nepresnosti sa môžeme presvedčiť aj pri častých revíziách týchto údajov, kde štandardná odchýlka týchto hodnôt je miestami naozaj neštandardná.

Nesmieme zabudnúť ani na fundament ADP zamestnanosť. Kým za január dosiahla hodnota tohto ukazovateľa 130 tis. (meria vytváranie pracovných miest v súkromnom sektore), NFP naopak skončili so zápornou hodnotou -17 tis.

Ako druhý prekvapivý fundament nasledujú maloobchodné tržby. Tie svojim decembrovým rastom 0,3% významne prekonali všetky očakávania a poskytli tak podporu pre investorov, z čoho ťažil aj akciový trh. Mohli by sme sa domnievať, že oproti predchádzajúcemu obdobiu spotrebitelia míňajú viac. Druhý pohľad je však trochu iný. Spotrebitelia míňajú viac, pretože tovary sú drahšie, konkrétne potraviny a energie. Podľa údajov uverejnených v denníku New York Times platia domácnosti o 13% viac za potraviny a energie. Rovnako aj nárast maloobchodných tržieb bol teda spôsobený nákupmi na benzínových staniciach, teda maloobchodné tržby potiahla vyššia cena benzínu. Ak maloobchodné tržby očistíme o mieru inflácie, dostaneme prvý záporný prírastok za posledných päť rokov.

Server Shadowstatistics dokonca tvrdí, že maloobchodné tržby sú záporné už druhý mesiac po sebe (vzhľadom na ich meranie inflácie). Mimo recesie je pokles tržieb dva mesiace po sebe veľmi neobvyklý a preto je aktuálne možnosť recesie veľmi vysoká.

Inflácia je jedným z najdôležitejších ukazovateľov v ekonomike. Už v predchádzajúcom príklade sme ju použili na náš účel. Naskytá sa nám však otázka. Je aktuálny výpočet inflácie pomocou indexu spotrebiteľských cien objektívny? Ak by sme použili spôsob inflácie používaný pred začiatkom pôsobenia Billa Clintona ako US prezidenta, aktuálna výška inflácie by predstavovala približne 7,6%. Pri použití ešte starších metód by sa inflácia vyšplhala až na 10-11%.

Pokračovať môžeme s cenami domov. Podľa NAR (National association of realtors) napríklad v novembri ceny domov poklesli o -3,3%. Case-Schillerov index, vypracovávaný ratingovou agentúrou S&P, však hovorí o poklese cien domov o 7,7% (pre domy v 20 hlavných metropolách US). Opäť si musíme vybrať medzi oficiálnymi údajmi a privátnymi dátami. NAR dokonca pri vyhlasovaní posledných údajov tvrdil, že domový sektor sa v blízkej dobe stabilizuje. Prepady v predaji nových ako aj existujúcich domov však nedávajú takémuto vývoju v blízkej dobe šancu.

O stave ekonomiky nás pravidelne kvartálne informuje ukazovateľ ekonomického rastu meraný tempom rastu HDP. Oficiálne sme za štvrtý kvartál počuli hodnotu 0,6% pre medzikvartálny rast. Eurozóna rástla tempom 0,4%. Štatistici však pri výpočte používajú rôzne metodiky. Ak by sme použili pri prepočte európskeho rastu americké pravidlá, dosiahli by sme rast 1,6% (podľa článku z WSJ). Predstavme si, že by sme európsky princíp použili na US ekonomiku...

Ako posledný v sérii fundamentov pre tento krát sme vybrali ukazovateľ jobless claims, teda nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti. Rozdiel v sezónnosti pri aktuálnych číslach nie je markantný. Za týždeň končiac 9. Februárom evidovala US ekonomika 348 tis. nových žiadostí, sezónne neočistené skončili na 366 tis. Zaujímavejší je vplyv sezónnosti u pokračujúcich žiadostí o podporu. Sezónne očistená hodnota je 2761 tis., údaj bez započítania vplyvu sezónnosti hovorí až o čísle 3357 tis. Treba však pripomenúť, že US vláda platí benefity subjektom, ktorých počet je sezónne neočistený.

Na záver teda pripomíname, že je dôležité údaje rozoberať z viacerých pohľadov, na vytvorenie obrazu o situácii použiť niekoľko zdrojov a nenechať sa zmanipulovať oficiálnymi údajmi.

www.cikomodity.com

Žiadne komentáre: