piatok 30. mája 2008

Je včerajšia pozitívna revízia HDP USA naozaj pozitívnym prekvapením? Pozrime sa na čísla podrobnejšie

Včerajšia obchodná seansa na amerických akciových trhoch priniesla tretí rastový deň v rade, pričom obchodníci mali od začiatku dňa dobrú základňu na stavanie rastového trendu, keď očakávaná revízia HDP USA za 1. kvartál 2008 priniesla zvýšenie tempa rastu ekonomiky z 0,6% na 0,9%. Výraznejšiu úľavu pre trhy a podvečernú rely akcií však vo veľkej miere podporila razantná 3,5% korekcia ropy až 126 dolárom z barel, pričom v priebehu obchodovania sa ropa obchodovala až na hladine 133 dolárov za barel. Dôvodom počiatočného prudkého rastu cien ropy bol najvýraznejší týždenný prepad zásob ropy v USA od roku 2004 a následný razantný obrat vývoja priniesli správy, že tento pokles zásob je spôsobený iba dočasný zdržaním vykladania tankerov na americkom pobreží. Najslabším sektorom sa stal pochopiteľne energetický -2% a stiahol so sebou tradične sektor materiálov, keď drahé obchodníci reagovali na výpredaj vzácnych kovov po lepšom výsledku HDP za 1Q, ktorý navodzuje dojem zníženia krízového stavu ekonomiky. Slušné zisky si pripísal aj finančný sektor +1,6%, kde pozitívnu náladu podporili správy poskytovateľa kartových služieb Master Card (MA), ktorý očakáva dlhodobú mieru rastu čistých príjmov v pásme 20-30%. Oficiálne uzatvorenie akciových trhov: Dow Jones +0,41%/12646, Nasdaq Composite +0,87%/2508 a S&P500 +0,53%/1398.
Prím počas včerajšej seansy hralo zverejnenie revízie HDP za 1Q2008. Výsledná revízia tempa rastu HDP za 1Q2008 z pôvodných 0,6% na 0,9% tak naplnila očakávania analytikov a navodila celkom stabilizujúci sentiment vzhľadom k vývoju hospodárstva USA. Najdôležitejšie však je, pozrieť sa na čísla podrobnejšie: 1.napriek včerajšej revízii HDP z 0,6% na 0,9% znamenajú posledné dva kvartáli najslabšie obdobie rastu US ekonomiky od recesie v roku 2001, 2. investície do zásob pridali k rastu HDP 0,81%, výrazný príspevok budovania zásob nie je zdravým ekonomickým rastom, 3. výdavky osobnej spotreby vzrástli v 1Q2008 o 1%, čo je najpomalšie tempo od 2Q roku 2001, 4. hrubé súkromné domáce investície poklesli o -6,5% (minulý kvartál -4,7%), Investície na výstavbu domov -25,5%, 5. fixné investície firiem -7,8%, 6. tempo rastu exportu oslabilo na +2,8% z +5,5%, 7. import klesol za 1Q2008 o -2,6% z +2,5%, 8. spotreba vlády a investície vzrástli o 4,4%. Ešte stále vyzerá rast americkej ekonomiky tak zdravo? Analytik brokerského domu Merrill Lynch, David Rosengren okomentoval výsledok HDP nasledovne: “kľúčovým indikátorom sily domácej ekonomiky su finálne predaje produktov domácim spotrebiteľom. Tie získame ak od HDP odpočítame príspevok obchodnej bilancie a zásoby. Finálne predaje produktov spotrebiteľom za 1Q2008 tak dosiahli -0,1% oproti predchádzajúcemu kvartálu. Toto je prvý pokles od roku 1991 a signalizuje veľmi nestabilnú ekonomiku”.
Z ostatných zverejnení sme zaznamenali mierny nárast požiadaviek o podporu v nezamestnanosti, od minulého týždňa +4 tisíc na hladinu 372 tisíc nových požiadaviek. Pokračujúce žiadosti o podporu vzrástli mierne rýchlejším tempom +31 tisíc na 3,104 milióna. Žiadny zásadnejší rozruch sa týmito číslami nedeje.
Zaujímavé zhrnutie vývoja finančného sektora včera priniesol americký federálny Úrad pre ochranu vkladov FDIC. Kumulatívne zisky bánk v USA poklesli za prvý kvartál 2008 na 19,3 miliardy dolárov, čo predstavuje 46% medziročný pokles. Banky za toto isté obdobie odpísali straty z prehodnocovania zlých úverov v objeme 37,1 miliardy dolárov, štvornásobne viac ako v rovnakom období pred rokom (9,2 mld.). Prvý kvartál 2008 tak znamenal bol z hľadiska ziskov bánk najslabším od 4Q1990. FDIC zároveň zvýšil počet možných problémových bánk zo 76 v decembri na 90 bánk.
Dnešný obchodný sentiment budú jednoznačne tvarovať makroekonomické zverejnenia. Kľúčové budú Osobný príjem, Osobné výdaje a PCE index core (najsledovanejší ukazovateľ vývoja inflácie pre FED, očistený od vplyvu cien energií a potravín). Osobné výdaje za apríl môžu byť najsledovanejší, keďže osobná spotreba sa podieľa až 2/3 na tvorbe HDP a tento údaj bude výrazne tvarovať vývoj očakávaní rastu HDP za 2Q2008. Trend spotreby sa spomaľuje z dôvodu nárastu cien potravín a rekordných cien pohonných hmôt, prudkému prepadu cien nehnuteľností, ktorý obmedzuje možnosti veľmi obľúbeného refinancovania a v neposlednom rade negatívne očakávania spotrebiteľov. Analytici tak očakávajú za apríl spomalenie tempa rastu Osobných výdavkov z marcových +0,4% na 0,2%. Pri osobných príjmoch sa očakáva za apríl spomalenie na +0,2% na +0,3% v marci. Výsledok osobných výdajov v pásme 0,2-0,3% môže byť trhom prijatý pozitívne, naopak nulový rast by sa pravdepodobne stretol s negatívnou reakciou. Druhým sledovaným zverejnením bude PCE Core cenový index, najsledovanejší ukazovateľ inflácie pre FED, ktorý je očistený od vplyvu cien potravín a energií. Analytici očakávajú nárastu indexu PCE Core inflation v apríli o 0,1%, čiže mierne spomalenie z marcových +0,2%. Na ročnej báze sa očakáva nárast PCE Core o 2,1%, čiže nezmeneným tempom od marca. Sumar: Ak osobné príjmy a výdaje vyjdú v súlade s konsenzami prípadne lepšie, akciový obchodníci budú mať dobrý základ na pokračovanie korigovania minulotýždňového výpredaju. Naopak ak inflácia meraná PCE core cenovým indexom prekoná očakávania, akciový obchodníci môžu reagovať negatívne, keďže sa tak zvýši pravdepodobnosť skorého pozastavenia znižovania sadzieb FEDom. Dlhodobý trend ostáva klesajúci, strednodobý naďalej s náznakom obratu, krátkodobý s náznakom na rast k najbližším rezistenciám v klesajúcom trende od minulého týždňa.

Žiadne komentáre: