streda 7. mája 2008

Akcioví obchodníci v USA zatiaľ ignorujú negatívne trhové fundamenty. Vytvárajú tak atmosféru konca poklesov akciových trhov v USA..predčasne?

Máte silné straty na svojich úverových portfóliách? Nie je problém, znížime Vám kapitálové požiadavky. Chystáte sa na krach? Nie je problém FED Vás vykúpi, veď Bear Stearns pre nás bola maličkosť. Americké monetárne a regulačné autority hrajú vysokú hru s morálnym hazardom a zodpovednosťou finančných inštitúcií. Najnovším prípadom je včerajšie konanie po zverejnení hospodárskeho výsledku najväčšieho vládou podporované financovateľa hypoték v USA, Fannie Mae (FNM). Tento hypotekárny ústav vlastní alebo garantuje každú piatu hypotéku v USA a strata 2,19 mld. USD za prvý kvartál 2008 výrazne prekonala očakávania analytikov. V prepočte na akciu dosiahla strata Fannie Mae za 1Q2008 -2,57USD, pričom analytici očakávali stratu iba -81 centov a v rovnakom období minulého roku firma dosiahla ešte zisk 85 centov. Zaujímavým momentom je najmä to, že príjmy Fannie Mae medziročne za 1Q2008 vzrástli až o 28%, čo je jasným dôkazom, ako sa vyvíja hodnota hypotekárnych cenných papierov. Straty z defaultov hypoték dosiahli 3,2 mld. dolárov. Core kapitál spoločnosti dosiahol na konci kvartálu 42,7 mld. dolárov, čiže o 5,1 mld. presiahol regulačné požiadavky a zároveň naznačil, že stačí ešte jeden takýto kvartál a kapitálová zásoba bude nedostatočná. Čo teda spravil regulačný orgán pre vládou podporované hypotekárne ústavy OFHEO? Jednoducho rozhodol, že ak Fannie Mae dokáže získať 6 miliárd nového kapitálu, tak zníži kapitálové požiadavky na ich úverové portfóliá z 20 na 15%. Veď prečo nepodporiť ďalšie uvoľňovanie regulácie, ktorá viedla k súčasnej bubline na hypotekárnom trhu? Ono totiž, ak by sa ceny domov v USA stabilizovali, tak tento krok by bol v budúcnosti ospevovaný, avšak ak ceny budú pokračovať v poklese a hypotekárna delikvencia bude rásť tempom akým aktuálne rastie, tak Fannie Mae môže už teraz začať plánovať získavanie nového kapitálu. Sumár: v žiadnom ohľade zatiaľ nesledujeme stabilizáciu poklesov cien domov, ale naopak ich eskaláciu. Vedenie spoločnosti Fannie Mae dokonca očakáva, že rok 2009 bude ešte zložitejším. Tieto kroky regulačného orgánu vnímame ako ďalší dôkaz bezradnosti v USA vzhľadom k prasknutiu realitnej bubliny započatej v časoch bývalého šéfa FEDu Greenspana, ktorý presne rok držal úrokovú sadzbu na 1%! Obrat na akciách Fannie Mae je teda predčasný a včerajší obrat akcií po potvrdení ratingu Fannie Mae agentúrou Moody’s stavia na vode.

O vývoji negatívnom vývoji vo finančnom sektore nám posledný dôkaz poskytol včera hospodársky výsledok švajčiarskeho bankového gigantu UBS. Strata za 1Q2008 dosiahla 11 mld. dolárov, podporená 19 mld. strát z prehodnocovania hodnoty cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh v USA. Kumulatívne tak strata z prehodnocovania od začiatku hypotekárnej krízy dosiahla už 37 miliárd dolárov. Banka zároveň rozhodla rozhodla o znížení pracovnej sily do polovice roka 2009 o 7%, v absolútnej hodnote 5500 zamestnancov. Analytici sa pritom zhodujú, že pravdepodobne straty z prehodnocovania budú pokračovať aj v ďalších kvartáloch.

Pozitívneho výsledku sme sa včera dočkali od svetového výrobcu telekomunikačných zariadení Cisco Systems (CSCO). Výsledný zisk na akciu za 1Q2008 bol 38 centov, mierne nad konsenzus analytikov 36 centov. Mierne lepší výsledok dosiahol aj Walt Disney, 58 centov na akciu za prvý kvartál v porovnaní s odhadom analytikov na hladine 51 centov. Príjmy Walt Disney dosiahli za prvý kvartál 8,71 mld. dolárov (konsenzus 8,47 mld.), čo vyvrátilo viaceré obavy, že spomaľovanie americkej ekonomiky môže mať negatívny dopad na ich príjmy zo zábavných parkov v USA.

Z hľadiska sektorov neprestali panovať energie, keď obchodníci nemali na výber pri pohľade na nové historické maximá ropy takmer na 123 dolároch za barel. Základné materiály +1,74% a technológie +0,99% sa dostali taktiež do prvej trojky najlepších sektorov, avšak o sile včerajšieho býčieho táboru hovorí ukončenie všetkých 10tich hlavných sektorov indexu S&P500 v pozitívnom pásme. V prospech pokračovaniu rastu akciových trhov hovorí aj technický pohľad na hlavné trhové indexy. Hlavne benchmark index S&P500 dokázal udržať nedávno prelomenú kľúčovú strednodobú rezistenciu na hladine 1400 bodov. Pokým ostaneme na indexe S&P500 nad touto aktuálne už supportnou hladinou, strednodobý býčí trend ostáva v hre. Všetky riziká ekonomiky poznáte a spomaľovanie spotrebiteľských výdavkov v kombinácii s úverovou kontrakciou bude viesť k spomaľovaniu ziskov firiem. Dlhodobý špekulanti na rast akciových trhov by mali byť veľmi opatrný. Sumár: dlhodobý trend ostáva v našom vnímaní jednoznačne klesajúci (podporený všetkými základnými makroekonomickými fundamentmi), strednodobý a krátkodobý trend ostáva po včerajšku naďalej rastový.

Dnešné kľúčové momenty: Produkcie práce za 1Q 2008 (konsenzus +1,5%, nižší výsledok by mohol byť trhom vnímaný veľmi negatívne, keďže produktivita práce je kľúčovým faktorom pre udržanie reálneho rastu HDP, čiže prostriedok zmierňovania inflačných tlakov), druhým dôležitým fundamentom budú marcové hodnoty nerealizovaných predajov domov (konsenzus za marec -1%, predchádzajúci mesiac -1,9%, nerealizované predaje znamenajú, že kontrakt na kúpu nehnuteľnosti bol podpísaný, ale transakcia ešte nebola realizovaná, čiže ich nárast je pozitívny a naopak. Treba si však uvedomiť, že akciový trh je už zvyknutý na extrémne negatívne čísla z pracovného trhu a preto môže tento výsledok skôr hrať v prospech býčieho sentimentu ak vyjde blízko konsenzu). Z hľadiska vystúpení a komentárov: o 14:45 očakávame správu člena FEDu Krosznera a o 16:00 správa ministra financií henryho Paulsona.

Žiadne komentáre: