pondelok 19. mája 2008

Spotrebiteľská dôvera v USA na 28 ročných minimách, realitný trh naďalej v silnej recesii. Akciové trhy napriek tomu ostávajú v býčom trende

Ropa na dosah 128 dolárov za barel, priemyselná produkcia za apríl v kontrakcii, obnovené obavy ratingovej agentúry Moody’s ohľadne finančného zdravia zaisťovateľov rizík, prudký viac ako 30% medziročný pokles začatej výstavby, varovania Amerického úradu na ochranu vkladov o blížiacej sa druhej vlne úverovej krízy a slová Bernankeho, že podmienky na finančnom trhu sú naďalej veľmi vzdialené od štandardu, to je stručná dejová línia minulého týždňa. Akciové trhy však doslovne prehliadli všetky negatívne makroekonomické fundamenty a hlavné indexy ukončili týždeň v slušných ziskoch: Dow Jones +1,9% na týždennej báze, S&P500 +2,7% a Nasdaq Composite sa stal jednoznačným lídrom so ziskom +3,4%.
Vráťme sa k zopár momenentom, ktoré boli minulý týždeň mierne prehliadnuté. V priebehu piatkovej seansy sme získali vážne vyjadrenia amerického Federálneho úradu na ochranu vkladov FDIC, že vidí riziká možnej druhej vlny úverovej krízy. Úrad sleduje totiž presun úverovej delikvencie z hypotekárneho segmentu do segmentu iných druhov úverov, konkrétne na spotrebných úveroch, firemných úveroch a úveroch na výstavbu komerčných nehnuteľností. Vedenie úradu však hovorí, že finančné inštitúcie sú aktuálne na tom oveľa lepšie, ako domu boli počas krízy v 80tych rokoch. Úrad na ochranu vkladov však vyzval na podporu nízko úročených vládnych úverov na pomoc ľuďom neschopných splácať svoje hypotéky. Tieto snahy o vykúpenie problémových vlastníkov domov sa množia, avšak ich realizácia je veľmi zložitá. V priebehu realitnej bubliny sa totiž vytvorila široká skupina špekulantov s nehnuteľnosťami a bude veľmi zložité nastaviť možný systém podpory pre širšiu skupinu ľudí s rýchlou implementáciou.
Akciový obchodníci sa dokázali v piatok preniesť aj cez jeden z najsledovanejších indikátorov spotrebiteľskej nálady, konkrétne Prieskum Michiganskej univerzity. Ten nám zvestoval, že májová spotrebiteľská dôvera poklesla na 59,5 bodu, čo je najnižšia hodnota spotrebiteľskej dôvery meranej týmto prieskumom od júna 198 (v apríli bola hodnota indexu 62,6 a pred rokom v máji 88,3). Spotrebiteľská nálada je tak na nižšej úrovni ako počas recesie v rokoch 1981-82, 1990-91 a v roku 2001. Na tomto mieste je však potrebné spomenúť, že spotrebiteľská nálada sa ešte nemusí reálne preniesť do zmeny spotrebiteľského správania, t.j. aktuálne k obmedzeniu spotreby alebo presunu do iných segmentov. Napriek tomu však nálada veľa vypovedá o vnímaní vývoja amerického hospodárstva jej obyvateľmi.
Minulý týždeň boli taktiež pozitívne prijaté čísla z realitného trhu, konkrétne medzimesačný nárast začatej výstavby, pozrime sa však na čísla podrobnejšie. Začatá výstavba nových domov sa v apríli dostala na ročnú mieru 1,032 milióna začatých stavieb, či oproti marcu predstavuje nárast o 8,2%. Ak však porovnáme apríl 2008 s aprílom 2007, začatá výstavba zaznamenala výrazný 30,6% prepad. Dokončená výstavba sa kumulatívne v apríli za posledných 12 mesiacov dostala na úroveň 1 mln., čo je 16% pod marcovými hodnotami a 34,9% pod hodnotami z apríla 2007. Vzhľadom k budúcemu vývoju je však kľúčový ukazovateľ vydaných stavebných povolení, ktoré podľa minulotýždňových údajov síce poskočili od marca o 4,9%, v medziročnom porovnaní však v apríli klesli o 34,3%. Na stabilizáciu realitného sektora si tak budeme musieť ešte počkať.
Hádam najpozitívnejším prekvapením minulého týždňa boli zverejnené maloobchodné tržby, najmä kvôli obavám dopadu silného rastu cien potravín a pohonných hmôt na peňaženky spotrebiteľov. Aprílové maloobchodné tržby v apríli po očistení od tržieb z automobilov a benzínu o 0,6%. Spotrebitelia tak možno aj v očakávaní šekov zo 168 miliardového vládneho stimulačného balíka zatiaľ relatívne držia spotrebu v trende. Čo je pre nás kľúčové sú trendy, a spotreba zaznamenáva spomaľovanie, výraznejší výpadok spotreby na tvorbe HDP však nemusí byť zatiaľ citeľný.
Z technického hľadiska spravil býčí tábor minulý týždeň kus práce. Hlavné trhové indexy sa dokázali dostať cez kľúčové technické hladiny. Benchmark index S&P500 sa odpútal od 1400 bodovej hladiny, Dow Jones načas dokonca prekonal psychologickú a technickú hladinu 13000 bodov. Strednodobý rastový trend tak zatiaľ nebol narušený. Akciové indexy S&P500 a Dow Jones sa však nedokázali dostať cez 200 dňové kĺzavé priemery, čo môže úvodom tohto týždňa podporiť korekciu. Korekčný priestor pre SP500 po pásmo 1400-1410, Dow Jones k 12900. Prielom Dow Jones nad 13000 by naopak znamenal býčí signál. Sumár: dlhodobý trend ostáva klesajúci, strednodobý a krátkodobý trend zatiaľ rastový. Jediným dnešný makroekonomickým zverejnením sú Smerové ukazovatele za apríl (konsenzus -0,1%) poukazujúce na budúce trendy v ekonomike. Jeho výpočet je však zložený z údajov čiastkových správ zverejňovaných počas predchádzajúceho mesiaca a tak by nemal spôsobiť výraznejšie trhové pohyby.

Žiadne komentáre: