pondelok 12. mája 2008

Akciové trhy v USA pod vplyvom obnovených obáv zo strát vo finančnom sektore

Obchodníci na amerických akciových trhoch si po trojtýždennej rely dali menšiu pauzu, pričom za hlavný dôvod môžeme pasovať obnovenie obáv o zdravie finančného sektora, keď minulý týždeň poisťovací gigant American International Group ohlásil potrebu získania 12,5 miliárd nového kapitálu a jeho strata za prvý hospodársky kvartál dosiahla takmer 8 miliárd dolárov. Mierne varovným signálom je to najmä v ohľade na dobré makroekonomické zverejnenia, keď lepšie ako očakávania analytikov vyšlo ISM sektora služieb, Produktivita práce za 1Q2008, Požiadavky o podporu v nezamestnanosti aj piatková Obchodná bilancia. Akciové indexy za minulý týždeň: Dow Jones -2,4%/12745, Nasdaq Composite -1,3%/2445 a S&P500 -1,8%.
Celý týždeň akciovému obchodovaniu dominoval energetický sektor, keď júnové futures kontrakty na ropu každý jeden deň minulého týždňa vytvorili nové historické maximá (aktuálne 126,28USD/barel) a ropa si tak za týždeň pripísala neuveriteľných 8,4%. Tento výsledok podporilo obnovenie slabosti dolára, obavy o stabilitu dodávok ropy z Nigérie a obnovený apetít investorov po komoditách vo svetle nových strát finančných inštitúcií. Na tejto rely najviac tratili pochopiteľne prepravcovia. Najmä malí leteckí prepravcovia zvažujú fúzie do väčších celkov aby dokázali lepšie diverzifikovať riziko. Tento nárast cien ropy bol zavŕšený v piatok vyhláseniami lídra v preprave zásielok, FedEx Corp (FDX), ktorá ohlásila zníženie odhadu zisku na akciu z pásma 1,6-1,8USD do pásma 1,45-1,5USD na akciu. Táto revízia navyše nepočíta s pokračovaním rastu cien ropy a ďalším prípadným spomalením ekonomiky. Akcie FedEx uzatvárali v piatok so stratou -3%.
Medzi najhoršie sektory sa opäť zaradil finančný s týždennou stratou -6,3%. Hlavné dôvody sú pochopiteľné: 1. veľmi slabý hospodársky výsledok švajčiarskeho bankového gigantu UBS. Strata za 1Q2008 dosiahla 11 mld. dolárov, podporená 19 mld. strát z prehodnocovania hodnoty cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh v USA. Kumulatívne tak strata z prehodnocovania od začiatku hypotekárnej krízy dosiahla u UBS už 37 miliárd dolárov. Banka zároveň rozhodla o znížení pracovnej sily do polovice roka 2009 o 7%, v absolútnej hodnote 5500 zamestnancov. Analytici sa pritom zhodujú, že pravdepodobne straty z prehodnocovania budú pokračovať aj v ďalších kvartáloch. 2. Poisťovací gigant American International Group (AIG). Za prvý kvartál 2008 tento poisťovateľ dosiahol stratu 7,81 mld. dolárov, k čomu prispel 9,11 mld. strát na úverových derivátoch (prevažne naviazané hypotekárny trh) a 6,09 mld. dolárov na investičnom portfóliu. Spolu s týmto výrazne negatívnym zverejnením ohlásila AIG získanie nového kapitálu 12,5 mld. prostredníctvom emisie nových akcií a dlhopisov. 3. vládou podporovaný financovateľ hypoték Fannie Mae (FNM) v piatok ohlásil plán získania 6 miliárd nového kapitálu, čo dokumentuje neustále zhoršovanie strát cenných papierov hypotekárneho trhu a zásah do ich kapitálovej pozície.
Pozitívnejšie makroekonomické zverejnenia minulého týždňa: Produktivita práce za 1Q2008 +2,2% (konsenzus bol +1,5%, prekvapivo pozitívny výsledok, keďže za 4Q2007 rástla produktivita práce tempom +1,9%), Jednotkové mzdové náklady za 1Q2008 +2,2% (konsenzus +2,5%, predchádzajúci kvartál +2,6%, dobrý výsledok pre FED, ktorý má v ruke ďalší tromf ak by chcel pristúpiť k znižovaniu sadzieb, sekundárne inflačné efekty v podobe nárastu miezd sa zatiaľ podľa zverejnených údajov nedostavili), Nové žiadosti o podporu v nezamestnanosti poklesli z 383 na 365 tisíc, Obchodná bilancia za marec skončila s prekvapivo nízkym deficitom -58,21 mld. dolárov vs. konsenzus -61,3 mld. dolárov.
Sumár: na akciové trhy v USA sa prostredníctvom veľkej straty poisťovateľa American International Group (AIG) vrátila obava, že straty finančných inštitúcií nie sú zďaleka u konca. Z technického hľadiska sa objavilo niekoľko varovných signálov: benchmark index S&P500 po tuhom boji nedokázal ukončiť týždeň nad kľúčovou technickou hladinou 1400 bodov, čím vytvoril otáznik nad strednodobým býčím trendom. Index Dow Jones uzatvoril obchodovanie v strede dôležitého supportného pásma 12700-12800 bodov a vrátil sa späť pod kľúčovú klesajúcu trendovú líniu ťahanú z októbrových maxím. Tento týždeň tak bude z technického hľadiska veľmi dôležitý.
Dnes za makroekonomických zverejnení očakávame iba mesačný rozpočet USA za apríl (konsenzus 160 mld. USD), pričom by nemal výraznejšie ovplyvniť sentiment akciových trhov. Z firemných kvartálnych výsledkov bude priťahovať pozornosť hospodársky výsledok zaisťovateľa finančných rizík MBIA, u ktorého sa v dôsledku strát na zaistení hypotekárnych cenných papierov očakáva strata za 1Q2008 na úrovni 19 centov na akciu. Veľmi pozorne budú sledované aj vyjadrenia ohľadne budúceho vývoja v tomto kľúčovom finančnom segmente ekonomiky. Počas dnešného dňa tak očakávame test kľúčových pásiem, SP500 s veľkou pravdepodobnosťou otestuje 1400 bodovú hranicu. Ak to nedokáže vo svetle lepších makroekonomických výsledkov minulého týždňa, bude to negatívny signál pre býčie snahy v posledných týždňoch.

Žiadne komentáre: