pondelok 5. mája 2008

Je pracovný trh USA naozaj tak zdravý? Čo tak 9,2% alternatívna miera nezamestnanosti?

Čo nám minulý týždeň dal a čo vzal...reálna obchodná aktivita minulého týždňa začala v podstate až v stredu, kedy sme získali prvý odhad rastu HDP USA a FED rozhodoval o úrokových sadzbách. Už iba tieto dva momenty vliali mnohým nádej, že americká ekonomika síce spomaľuje, ale určite sa nerúti do recesie. Prvý odhad rastu HDP za 1Q 2008 totiž dosiahol 0,6%, pričom prekonal konsenzus analytikov na hladine +0,5%. Rozoberali sme to už minulý týždeň, ale treba to pripomenúť: tento ladný prírastok HDP je iba vďaka tomu, že nominálny HDP bol upravený iba o 2,6% infláciu (HDP cenový deflátor), pričom už aj vládou akceptovaná (pozn. pre nás nie) miera nárastu spotrebiteľských cien CPI by dostala HDP za posledné dva kvartáli do záporného prírastku. Trh však bezprostredne reaguje na výsledok a mnoho ľudí sa v atmosfére možnej recesie potešilo, že HDP nie je negatívne. Náš názor je, že rast HDP je inflačný a reálne je HDP negatívne. Po výsledku HDP nesledovalo rozhodnutie o úrokových sadzbách, kde si FED znížením sadzby o 0,25% so súbežným zdôraznením inflácie nechal pootvorené dvierka možnému pozastaveniu znižovania úrokových sadzieb na nasledujúcom zasadaní FOMC. Pozrime sa však na jeden z najzaujímavejších a najospevovanejších fundamentov minulého týždňa a to na piatkové Nonfarm Payrolls – správu o tvorbe pracovných miest súkromným a verejným sektorom.


Iba 20 tisíc menej pracovných miest za apríl, čo je to za recesiu? Veď je očividné, že tempo poklesov sa spomaľuje...mnoho ľudí podlieha dojmu tohto piatkového výsledku pracovného trhu. No pozrime sa trošku pod povrch. Prvým zaujímavým momentom je vývoj pracovných miest na polovičný úväzok. Množstvo ľudí pracujúcich na polovičný úväzok sa zvýšilo o 306 tisíc na 5,2 mln. To je o 849 tisíc ľudí viac ako v apríli 2007. V tomto segmente je mnoho ľudí, ktorý majú polovičný úväzok z dôvodu, že im bol znížený pracovný čas v primárnom pracovnom úväzku, alebo tí, čo si neboli schopný nájsť prácu na trvalý pracovný pomer. 5,2 mln. polovičných pracovných úväzkov predstavuje 3,8% celkovej pracovnej sily. Druhým dôležitým momentom, ktorý sme už rozoberali vo viacerých prehľadoch a venovali mu aj osobitný komentár (viď sekcia komentáre) je príspevok Birt/Death modelu k celkovým Nonfarm Payrolls. V skratke Birth/Death model je štatistický model projekcie vytvárania a zániku pracovných miest novovzniknutých firiem, ktoré neboli v súbore firiem na začiatku roka. A problém je práve v tom, že tieto virtuálne a a zatiaľ nie reálne vytvorené pracovné miesta v posledných mesiacoch výrazne skresľujú skutočný stav na pracovnom trhu. Lepšie povedané, v časoch obratov ekonomiky neodzrkadľujú skutočnosť. Koľko teda pridal Birth/Death model k aprílovému “fantastickému” výsledku straty iba 20 tisíc pracovných miest? 267 tisíc virtuálnych pracovných miest! Podozrenie vzbudzujú najmä niektoré položky v aprílovom výsledku: podľa Birt/Death modelu (pozn. tieto fiktívne vytvorené pracovné miesta sa priamo nepripočítavajú k Nonfarm Payrolls, ale sezónne sa upravujú, čiže nejde o jednoduchý súčet) bolo v apríli vytvorených 83 tisíc pracovných miest v Zdravotníckych službách a službách rekreácie, 72 tisíc pracovných miest v profesionálnych službách, čo však najviac bije do oči je 45 tisíc vytvorených pracovných miest v stavebnom sektore a 8 tisíc vo finančnom sektore. Práve vytvorenie pracovných miest vo finančnom a stavebnom sektore je vzhľadom na súčasný vývoj US ekonomiky naozaj smiešne.

Aby sme to zakončili veľkom štýle, pozrime sa ešte na jednu alternatívnu mieru nezamestnanosti, ktorú uverejňuje na svojich stránkach americký Úrad pre štatistiku pracovného trhu (Bureau of Labor Statistics): ak k oficiálnej miere nezamestnanosti 5,2% pripočítame všetkých pracovníkov na polovičný pracovný úväzok z ekonomických dôvodov + všetkých nezamestnaných, ktorí nehľadali aktívne zamestnanie posledné 4 týždne a boli teda vyradení z evidencie + všetkých potenciálnych pracovníkov, ktorí vzdali hľadanie práce z dôvodu, že nevedia nájsť zamestnanie vhodné pre ich kvalifikáciu, tak aktuálna miera nezamestnanosti by sa vyšplhala na úroveň 9,2%! Toľko k zdraviu pracovného trhu.

Vašu pozornosť by som si dovolil upriamiť ešte na piatkový krok FEDu, ktorý zvýšil plánované mesačné dodávania likvidity bankám z predchádzajúcich 100 miliárd v dvoch aukciách na 150 miliárd (hovoríme o Term Auction Facilities). Čo je však kľúčové, je zmena zábezpeky, ktoré môžu banky využívať na získanie tejto dodatočnej likvidity od FEDu. Od piatku banky môžu využívať aj dlhové cenné papiere naviazané na úvery na automobily a úvery na kreditných kartách. To je jednoznačným dôkazom, že problémy s likviditou sa prelievajú zo sekundárneho trhu hypoték do ostatných segmentov úverového trhu.


Z hľadiska dnešného obchodného dňa neočakávame zásadnejšie firemné hospodárske výsledky, ale zlyhanie plánovanej akvizície Yahoo! technologickým gigantom Microsoft môže pôsobiť negatívne na sentiment technologického sektora. Najmä akcie Yahoo! môžu byť pod silným predajným tlakom. Dnešný trend však s najväčšou pravdepodobnosťou určí prieskum ISM nevýrobného sektora, ktorý sa podieľa na tvorbe HDP viac ako dvoma tretinami. Analytici očakávajú mierny pokles ISM z marcových 49,6 na 49,5 bodu. Hodnoty pod 50 indikujú kontrakciu sektora služieb. Ak teda budeme svedkami horšieho výsledku ISM, hlavné trhové indexy sa môžu dostať k testu kľučových technických úrovní, ktoré naznačili minulý týždeň zmenu strednodobého trendu do býčieho (pri indexe S&P500 bude kľučová hladina supportu v okolí 1400 bodov). Výsledok nad 50 by v kombinácii s lepším výsledkom Nonfarm Payrolls a HDP za 1Q 2008 z minulého týždňa otvoril cestu pokračovaniu býčieho trendu. Sumár: riziko existuje skôr v prospech medvedieho trendu. Dlhodobý trend ostáva medvedí, strednodobý a krátkodobý po minulom týždni ostávajú v býčej nálade. Ako varovný signál v prospech dnešnej korekcie je piatková záverečná korekcia hlavných trhových indexov, keď napríklad index Dow Jones uzatváral 100 bodov od intradenných maxím.

Žiadne komentáre: