utorok 20. mája 2008

Je rastový trend akciových trhov v USA zdravý? Energetický sektor sa podieľa až na 50% všetkých ziskov spoločností v indexe S&P500!

Utorková obchodná seansa na amerických akciových trhoch naznačovala, že býčí tábor obchodníkov prevalcuje trh, podporený aj lepším výsledkom smerových ukazovateľov naznačujúci pokračovanie mierneho rastu US ekonomiky. Večerné obchodovanie však zasiahol negatívny sentiment technologického sektora, keď výrobca polovodičov SanDisk Corp. vyhlásil, že vysoké ceny energií zasahujú ich očakávané tržby. Je vôbec prekvapením, že obchodníci zatiaľ úplne ignorujú 150% nárast cien ropy od začiatku roka 2007, no ak sa tieto ceny udržia je nemysliteľné, aby neboli negatívne zasiahnuté firemné zisky. Atmosféru v technologickom sektore ťažilo už aj obnovenie rokovaní Microsoftu s internetovým portálom Yahoo!, keď investori strácajú trpezlivosť nad neustálou zmenou postojov k možnému zlúčeniu. Hlavné akciové indexy tak uzatvárali v zmiešanom tóne, no čo je hlavné výrazne od svojich intradenných maxím: Dow Jones +0,32%/13028, S&P500 +0,09%/1426 a technologický Nasdaq Composite -0,5%/2516. Najslabšími sektormi sa stali technológie -0,44% a základné materiály -0,58%, najlepším už niekoľkýkrát v posledných dňoch ropný sektor +1,07%.
Ak už sme načrtli vyššie negatívny dopad cien ropy, pozrime sa ako sú vlastne zdravé aktuálne rasty benchmark indexu S&P500. Veľká časť analytikov totiž neustále argumentuje, že ak by sme zo súboru 500 akcií vylúčili hospodárske výsledky finančných inštitúcií, tak v podstate všetko vyzerá v poriadku. Už tu je potrebné zdôrazniť, že takéto uvažovanie je veľmi labilné. To ako keby si slovenský hokejový brankár zo štatistík vyškrtol všetky góly a sledoval iba nárast dobrých zákrokov. No obráťme toto uvažovanie a skúsme sa pozrieť na vývoj ziskov firiem s najväčšou trhovou kapitalizáciou (S&P500) po odstránení najväčších troch ropných spoločností, Exxon Mobil Corp, Chevron Corp a Conoco Phillips. Ak by sme teda odstránili 70 miliárd dolárov ziskov týchto troch ropných gigantov počas posledných dvoch hospodárskych kvartálov, tempo rastu ziskov spoločností obsiahnutých v indexe S&P500 by v 4Q2007 poklesli o 26% a v 1Q2008 o 30,2%. Toto by predstavovalo najrýchlejšie tempo poklesu ziskov od roku 1998, kedy agentúra Blomberg, začala agregovať údaje o vývoji ziskov. Zisky energetického sektora sa tak na raste ziskov 500 najväčších US spoločností podieľali až 50%. Dvojmesačná rely akciových trhov v USA, počas ktorej index S&P500 vzrástol o takmer 12% tak nestojí na veľmi zdravom základe.
Vývoj cien ropy pritom robí zatiaľ primárne problémy leteckému priemyslu v USA. Je veľmi pravdepodobné, že ak sa nedostaví vlna fúzií a akvizícií, budeme svedkami bankrotov leteckých spoločností. Tie majú síce zabezpečené dodávky pohonných hmôt na dlhšie obdobia dopredu, avšak 150% nárast cien ropy za rok a pol si vyberie svoju daň. Najmä a nádej na korekciu ropy pod sto dolárov v najbližšom období klesá. Analytik JP Morgan Chase, Jamie Baker komentoval tento stav tohto sektoru nasledovne: “bude tiecť krv”. Predpokladá totiž, že strata leteckých prepravcov v roku 2008 dosiahne kumulatívne 7,2 mld. dolárov, oproti predchádzajúcim projekciám 4,6 mld. dolárov, čo by znamenalo najvyššie straty v histórii.

Pozitívny úvod včerajšej seansy podporil z veľkej časti lepší výsledok Smerových ukazovateľov, ktorý sa snaží odhadovať budúce trendy ekonomiky. Medzi najdôležitejšie smerové ukazovatele započítavané do výpočtu Smerových ukazovateľov patria PMI výrobného sektora (názory nákupných manažérov na vývoj ekonomiky), objednávky strojov, pomery zásob, stavebné povolenia a predaje domov. Aprílový mierny nárast Smerových ukazovateľov o 0,1% (konsenzus -0,1%) tak navodil dojem, že ekonomika síce bude rásť veľmi miernym tempom, ale recesia zatiaľ nehrozí. Problémom je aj to, že obchodníci si začali zvykať na definíciu recesie ako dvoch kvartálov negatívneho rastu HDP v rade, avšak recesia je viacerými ekonomickými autoritami charakterizovaná aj ako akékoľvek obdobie silného poklesu ekonomického rastu. Toto však nie je podstatné pre obchodníkov, najdôležitejšie sú trendy a ten je vzhľadom k rastu HDP v USA zatiaľ jednoznačne klesajúci.
Pred zahájením dnešnej obchodnej seansy budú pod drobnohľadom dve firemné zverejnenia. Prvým je hospodársky výsledok maloobchodného reťazca Target (TGT) najmä výrobca vybavenia a stavebných materiálov pre domácnosti Home Depot (HD). Tieto dve zverejnenia môžu výrazne ovplyvniť úvodný sentiment. Z makroekonomických zverejnení sa bude pozornosť upriamovať na Index cien výrobcov PPI, ktorý nám napovie o vývoji inflácie na úrovni výrobcov. Vysoká cena ropy zvyšuje riziko prekvapenia smerom nahor, avšak sezónne úpravy cien nás prekvapili aj pri miere rastu cien na spotrebiteľskej úrovni CPI, preto treba na prípadný pokles pozerať veľmi skepticky. Na medziročnej báze sa očakáva nárast cien výrobcov PPI o 6,6%, po očistení od vplyvu cien potravín a energií +2,7%. S ročnou mierou rastu mzdových nákladov 2,2%, pričom mzdové náklady sa podieľajú takmer 90% na nákladoch produkcie, výrobcovia majú zatiaľ celkom dobrú ochranu. Navyše lepší výsledok indexu spotrebiteľských cien CPI môže efekt prípadnej zvýšenej inflácie na výrobnej úrovni eliminovať. Inflácia sa však podľa nášho názoru v najbližšej dobe dostane do centra pozornosti a bude negatívne ovplyvňovať trhový sentiment. Dlhodobý trend ostáva medvedí, krátkodobý a strednodobý sa dostáva do nejasného pásma, keď včerajší záver akciového obchodovania priniesol prudkú korekciu a index napr. Dow Jones sa tak opäť obchoduje pod 200 dňovým kĺzavým priemerom.

Žiadne komentáre: