štvrtok 29. mája 2008

Vyvolá inflácia ďalší razantný obrat monetárnej politiky v USA?

Stredajšia obchodná seansa amerických akciových trhov naplnila očakávania, keď málo vplyvné Objednávky tovarov dlhodobej spotreby nenadrobili výraznejší rozruch a slabosť finančného sektora po odporúčaní JPMorgan Chase vyhýbať sa investícií do brokerských domov v USA vyvážil v závere optimizmus vzhľadom na dnešnú očakávanú pozitívnu revíziu HDP za prvý kvartál 2008. Hlavné akciové indexy uzatvorili obchodovanie svorne v pozitívnom pásme, Dow Jones +0,36%/12594, Nasdaq Composite +0,22%/2486 a S&P500 +0,4%/1390.
Aby sme postupne neupadli do stavu opojenia z toľko ospevovanej stabilizácie finančných trhov v USA, ako blesk z neba včera prišli správy americkej banky KeyCorp ohľadne zvýšenia projekcií možných strát na úverovom portfóliu. Banka KeyCorp podľa včerajších zverejnení zvyšuje pásmo odpisov zlých úverov z 0,65-0,9% z celkového úverového portfólia do pásma 1-1,3%. Navyše manažment varoval, že odpisy strát na zlých úveroch môžu byť počas druhého a tretieho kvartálu ešte vyššie. Akcie KeyCorp (KEY) uzatvárali po týchto správach obchodovanie so stratou -10,43%. Podobný scenár môže hroziť aj u podobne situovaných bánk Fift Third (FITB), Regions Financial (RF) a taktiež Wachovia (WB). Jednou z možností ako môžu predísť vážnejším problémom je zníženie dividendy, prepúšťanie a predaj aktív na zvýšenie kapitálovej zásoby. Upozorňujeme, finančný sektor nie je ani zďaleka z najhoršieho von, ďalšie straty nás iba čakajú. Prudký pokles cien domov a súbežný nárast úverovej delikvencie si vyberie svoju daň.
Odhliadnime teraz od firiem a pozrime sa dve zaujímavé vystúpenia členov FEDu, ktoré nám napovedia o nie veľmi súhlasnom názore na vývoj ekonomiky:
Utorkové vystúpenie členky FEDu Yellenovej: hodnotila kroky FEDu za posledné mesiace veľmi pozitívne a podľa jej slov sa špirálu neustáleho prehodnocovania strát na aktívach a následného obmedzovania úverovej dostupnosti podarilo stabilizovať. Už iba toto vyjadrenie môžeme vnímať s humorom, keďže posledná kvartálna správa FEDu medzi viac ako 6000 bankami v USA dokumentuje enormné sprísnenie podmienok poskytovania úverov na domy, na kreditné karty, na komerčnú výstavbu, na spotreby atď. A aktuálna stabilizácia nie je výsledkom ničoho iného, ako pomoci FEDu, ktorý prevzal načas na svoje knihy stovky miliárd momentálne nelikvidných hypotekárnych cenných papierov. Ak si takto predstavujeme fungovanie trhového mechanizmu v poriadku...Yellenová sa ďalej vyslovila, že najhorší scenár máme za sebou. K tomu však dodáva, že nevylučuje prudké spomalenie americkej ekonomiky, ceny ropy a potravín sú podľa nej riadené fundamentmi, a že držané hypotéky bánk na bilanciách FEDu nie sú rizikom. Jednu vetu však treba z vyhlásení vypichnúť a to: "pôžičky FEDu bankám budú musieť v určitom bode skončiť" a práve ten bod môže byť koncom eufórie zo stabilizácie finančných trhov. Neočakávame však, že k takýto krok hrozí v dohľadnej dobe.
Za zaujímavejšie a konečne nie tak “politicky korektné” vystúpenie môžeme považovať včerajší prejav guvernéra FEDu Fishera. Podľa neho FED pravdepodobne pristúpi k zvýšeniu úrokovej sadzby skôr v bližšej ako vzdialenejšej budúcnosti ak sa inflácia bude vyvíjať nepriaznivo, napriek tomu, že ekonomika bude pokračovať v oslabovaní. Najlepšia bude citácia Fishera: “ak sa vývoj inflácie, lepšie povedané inflačných očakávaní bude zhoršovať, očakávam zmenu v smere monetárnej politiky”..”ekonomický rast nemôže byť udržateľný ak sú trhy zasiahnuté infláciou. Stabilná cenová hladina ide ruka v ruke s udržateľným ekonomickým rastom”. Zmenu vybalansovania rizík medzi infláciou a ekonomickým rastom bolo cítiť už aj pri poslednej zápisnici z aprílového rozhodovania úrokových sadzbách, čiže zastavenie znižovania úrokových sadzieb sa v blízkej budúcnosti môže stať realitou. Časté obraty v smerovaní monetárnej politiky však hrozia vytváraním šokov v ekonomike a akciové trhy nemusia takýto obrat prijať veľmi pozitívne. Znižovanie úrokových sadzieb bolo v posledných mesiacoch jedným z dôležitých záchranných nástrojom FEDu na stabilizáciu finančných trhov.

Z firemného sektora ešte stojí za zmienku včerajšie zverejnenie jedného z najväčších zaisťovateľov rizík dlhopisov Ambac(ABK). Strata na prehodnocovaní hodnoty cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh iba za apríl dosiahla 228 miliónov.
Čo bude tvarovať dnešný sentiment? Jednoznačne revízia HDP za 1Q2008. Prvý odhad rastu HDP za prvý kvartál bol na hladine +0,6%. Marcové údaje o vývoji obchodnej bilancie však jednoznačne poukazujú na revíziu tohto výsledku smerom nahor. Slabý dolár podporil mierny nárast exportu, ale čo je dôležitejšie slabý dolár výrazne obmedzil tempo vývoja importov do USA. Negatívne by mal byť naopak revidovaný príspevok tvorby zásob k HDP, tie totiž v marci vzrástli iba o 0,1%. Prevažná časť analytikov sa tak zhoduje, že revízia HDP prinesie za 1Q2008 tempo rastu na úrovni 0,9%. Nebude pre nás prekvapením ani výsledok +1 až 1,1%. Okrem revízie HDP môže ešte zamútiť sentiment výsledok týždennej zmeny požiadaviek o podporu v nezamestnanosti, analytici očakávajú mierny nárast z 365 tisíc na 370 tisíc. Až výsledok v blízkosti 400t., prípadne vyšší by mohol byť trhom prijatý negatívnejšie. Práve vzhľadom k vyššie spomínanej revízii, očakávame, že akciové trhy môžu dnešnú seansu začať pozitívne. Eufória však nemusí trvať dlho, akonáhle si obchodníci začnú uvedomovať, že tento výsledok už hlavný trhoví hráči dávno započítali a preto budeme čakať na trhovú reakciu futures obchodníkov v nasledujúcej hodine po zverejnení a v prvej hodine obchodovania. Ak na základe lepšej revízie nedokážu akciové indexy v úvode obchodovania započať sinejší rastový trend a príde k stagnácii, bude sa otvárať príležitosť pre predajných špekulantov. Sumár: dlhodobý trend ostáva medvedí, strednodobý v náznaku obratu do klesajúceho, intradenný bude veľmi závisieť od revízie HDP.

Žiadne komentáre: