pondelok 26. mája 2008

Realitný trh v USA ostáva naďalej v hlbokej recesii, pozitívne vyhliadky US ekonomiky naďalej v nedohľadne

Úvodom minulého týždňa mali za sebou akciové trhy od 17.marca, kedy FED zorganizoval vykúpenie problémového brokera Bear Stearns veľmi slušnú rely, benchmark index Standard&Poor’s od marcových miním vzrástol o úctyhodných 13%. Úctyhodných najmä vzhľadom na neustále zhoršujúce sa makroekonomické fundamenty, inflácie, spotreby, výstavby, predaju domov, cien domov a priemyselnej výroby. Extrémna rely ropy k 135 dolárom za barel, zosilnené obavy z inflácie a obnovené obavy o zdravie finančného sektora a slabé hospodárske výsledky firiem však doľahli na ramená býčieho tábora a trojdňová korekcia koncom minulého týždňa mohla vystrašiť slabých hráčov. Ono je dôležité si uvedomiť, že ak sa ekonomika vyvíja zle, každá akciová rely bude neustále spochybňovaná a následný výpredaj podporený fundamentmi bude o to razantnejší. Býčí tábor totiž zatiaľ stavia na viere v zlepšenie situácie, zatiaľ čo medvedí tábor má podporu veľmi negatívnymi makroekonomickými fundamentmi a spomaľovania ziskovosti spoločností. Týždenná zmena akciových indexov: Dow Jones -3,9%/12479, Nasdaq Composite -3,3% a S&P500 -3,5%.

Na úvod sa pozrime na posledné piatkové makroekonomické zverejnenie z realitného trhu, konkrétne predaje existujúcich domov Tie podľa posledných štatistík Národnej asociácie staviteľov NAR za apríl poklesli na ročnej báze (kumulatívne za posledných 12 mesiacov) na úroveň 4,89 milióna z marcových 4,94 mln. , avšak mierne prekonali konsenzus analytikov na hladine 4,83 mln). Medziročne tento pokles činí 17,5%, a od vrcholu realitného boomu v roku 2005 sa miera poklesu predaja existujúcich domov dostáva až na hladinu -33%, netreba teda podliehať dojmu, že dochádza k stabilizácii realitného sektora, tento výsledok je veľmi slabý. Čo je však vzhľadom k budúcnosti negatívnejšie, zásoba nepredaných domov v apríli vzrástla o 10,5% na 4,55 milióna, to predstavuje pri aktuálnej miere predajov 11,2 mesačnú zásobu, najvyššiu od roku 1999 (historické minimá, keďže v roku 1999 sa začala táto štatistika vykazovať. Priemerne pritom rastú v apríli zásoby nepredaných domov podľa historických štatistík o 7%).

Ešte zaujímavejší pohľad nám však poskytnú tieto údaje, ak by sme z predaných existujúcich domov sledovali iba rodinné domy. Zásoba nepredaných domov by za apríl stačila na ďalších 10,7 mesiaca dopytu pri aktuálnej miere dopytu po rodinných domoch. To je najvyššia úroveň zásoby nepredaných rodinných domov za posledných 23 rokov. Tieto poklesy predajov pritom sledujeme napriek 8% poklesu strednej hodnoty ceny domov predaných počas apríla. Ani prudký pokles cien tak zatiaľ nemotivuje ľudí ku kúp nehnuteľnosti. Ekonomika sa totiž vyvíja zle, vyhliadky pracovného trhu sú slabé, redukcie počtu pracovnej sily sú na dennom poriadku, inflácia nahlodáva čoraz viac rodinné rozpočty, väčšina ľudí tak nemá dôvod robiť vážnejšie investičné rozhodnutia o kúpe nehnuteľností. Navyše pri súčasnom poklese cien a projekciách jeho pokračovania je málo pravdepodobné, že trhu pomôžu realitný špekulanti, riziko poklesu hodnoty investície je totiž vzhľadom k projekciám ekonomiky a veľkosti zásob nepredaných domov naďalej veľmi vysoké.

Minulý týždeň sme sa dočkali aj prvých správ o vážnejších dopadoch súčasných rekordných cien ropy od dvoch veľkých amerických spoločností. Letecký prepravca American Airlines ohlásil zníženie prepravnej kapacity o 11-12% a zaviedol 15 dolárový poplatok na prvú prepravovanú batožinu. Jediným dôvodom sú neudržateľne rastúce ceny pohonných hmôt. Taktiež americký výrobca automobilov Ford Motor ohlásila zníženie ziskových projekcii a obmedzenie produkcie nákladných automobilov a ťažších motorových vozidiel, odôvodňujúc tento krok zmenou dopytu spotrebiteľov po energeticky efektívnejších typoch áut. Z firemných zverejnení sklamali najmú hospodárske výsledky výrobcov vybavenia pre domácnosti, najväčší z nich Home Depot zaznamenal 66% medziročný pokles zisku, tretí najväčší výrobca vybavenia pre domácnosti Lowe zverejnil 17% medziročný pokles zisku.

Okrem iného minulotýždňový sentiment tvarovalo zverejnenie správy z posledného aprílového zasadania FOMC, na ktorom FED pristúpil k zníženiu úrokovej sadzby o 0,25%. Z celej zápisnice bolo cítiť silnú skepsu a náznak kapitulácie na snahy zahmlievať skutočnú situáciu. Doteraz sme boli zvyknutý počúvať, že: „ekonomika je v zložitej situácii ale stimulačné opatrenia prispejú k vyššiemu rastu v druhej polovici roka 2008”, „inflácia je dobre ukotvená a koncom roka a v roku 2009 sa bude zmierňovať”. Minulotýždňový tón zápisnice bol jasný. FED pristúpil k silnému zníženiu odhadu rastu ekonomiky z pôvodného pásma 1,3-2% do pásma 0,3-1,2% na rok 2008. Spolu so znížením odhadu rastu ekonomiky zvýšil odhad rastu inflácie z pôvodnej projekcie 2,1-2,4% do pásma 3,1-3,4% a navŕšil aj projekciu rastu nezamestnanosti z 5,2-5,3% do pásma 5,5-5,7%. Je veľmi ťažké si predstaviť horšiu kombináciu zmeny projekcií pre národnú ekonomiku a tieto projekcie môžu byť ešte veľmi triezve. Táto zmena postoja FEDu v smere obáv pred infláciou môže viesť k pozastaveniu znižovania úrokových sadzieb, čo v kombinácii so slabými makroekonomickými fundamentmi môže znamenať koniec naivnej akciovej rely posledných týždňov.

Dnes v pondelok sú akciové trhy v USA uzatvorené v dôsledku osláv sviatku Memorial Day. V nasledujúcich dňoch nás čakajú tieto kľúčové momenty: utorok – Predaje nových domov za apríl!, májová Spotrebiteľská dôvera, štvrtok – revízia HDP za 1Q2008, piatok – Osobné príjmy a osobné výdaje za apríl!, prieskum Michiganskej univerzity. Dlhodobý trend ostáva medvedí, krátkodobý a strednodobý sa obracia taktiež do medvedieho tónu. Ropa v blízkosti 133 dolárov za barel bude pôsobiť veľmi negatívne.

Žiadne komentáre: