streda 28. mája 2008

Predaje nových domov v USA poklesli medziročne o 42%, ceny domov o 14,4% a spotrebiteľská dôvera je na 16 ročných minimách..

Utorková rastová obchodná seansa bola veľkou demonštráciou viery býčieho tábora, ktorý sa ani napriek evidentnému spomaľovaniu hospodárstva najväčšej svetovej ekonomiky nemieni vzdať dôvery, že všetky problémy ekonomiky sa dokážu vyriešiť niekoľkými zníženiami sadzieb, naliatím enormného množstva likvidity na medzibankový trh a marcovým vykúpení krachujúceho brokera Bear Stearns. Málokedy sme mali totiž v posledných mesiacoch možnosť sledovať takú kombináciu zlých makroekonomických zverejnení v rámci jedného dňa. Včerajšie dáta nám zvestovali 14,4% medziročný pokles cien nehnuteľností v 20 hlavných metropolitných oblastiach USA, aprílové predaje Nových domov poklesli medziročne o 42% a Spotrebiteľská dôvera zaznamenala v máji pokles na 16 ročné minimá. Túto sériu negatívnych fundamentov však dokázala vymazať jedna mierna korekcia ropy pod 130 dolárov za barel, ktorá vliala obchodníkom nádej, že pokles cien ropy bude mať veľmi pozitívne dopady na všetky sektory. Vývoj ceny ropy sa tak môže stať na najbližšie obdobie jedným z dôležitých sentiment indikátorov pre akciové obchodovanie. Pripomíname, že iba v priebehu mája ropa posilnila o 18%, čiže ani prípadná korekcia k 120 dolárom za barel, by z dlhodobého hľadiska znamenala iba zdravú prestávku v rastovom trende. Hlavné trhové indexy tak najmä vďaka uvoľneniu napätia z rekordných cien ropy, v kombinácii so silným výpredajom akcií počas minulého týždňa a možno už aj úvodnými špekuláciami na očakávanú lepšiu revíziu HDP za 1Q2009 vo štvrtok dokázali ukončiť v slušných ziskoch: Dow Jones +0,55%/12548, Nasdaq Composite +1,5%/2481 a SP500 +0,68%/1385. Najhorším sektorom sa pod vplyvom silnej korekcie ropy stal energetický -1,45%, najlepším presne z toho istého dôvodu sektor prepravcov +1,81%.

Už teda vieme, čo bolo hlavným uvoľňovačom včerajšieho pochmúrneho sentimentu, tak sa pozrime na tri veľmi negatívne makroekonomické fundamenty, ktoré budú mínusom pre akciové trhy z dlhodobého hľadiska.

Case Shiller Index cien domov vydávaný spoločnosťou Standard&Poor’s: index meria vývoj cien domov v 20 hlavných metropolitných oblastiach USA. Analytici očakávali zrýchlenie tempa poklesu cien domov z februárových -12,7% na medziročnej báze na -14% v marci. Aj tento veľmi negatívny predpoklad bol prekonaný, podľa včera zverejnených štatistík Standard&Poor’s poklesli ceny domov počas marca v 20 hlavných metropolitných oblastiach USA o 14,4%, a v medzimesačnom porovnaní o 2,2%. To prestavuje 16 mesiacov nepretržitých poklesov cien nehnuteľností v rade. Ak sa pozrieme na ešte užší ukazovateľ vývoja cien, v 10 najväčších metropolitných oblastiach USA ceny domov poklesli až o 15,3% na medziročnej báze. Tempo poklesov cien domov tak dosahuje podľa tohto indexu najrýchlejšie tempo za posledných 20 rokov, odkedy sa tieto údaje začali agregovať. Ako čerešnička na torte je viac ako 20% medziročný pokles cien v 6 metropolitných oblastiach. Naozaj v tomto ukazovateli iba veľmi ťažko hľadať akýkoľvek náznak stabilizácie a nič dobré to neveští ani pre vývoj hodnoty cenných papierov naviazaných na hypotekárny trh. Nárast hypotekárnej delikvencie v kombinácii s poklesom cien nehnuteľností je najhoršou možnou kombináciou najmä vzhľadom k budúcim odpisom strát finančných inštitúcií.


Druhým kľúčovým zverejnením boli aprílové údaje o predajoch Nových domov. Tie nám okrem prudkého poklesu predajov domov naznačili aj neuveriteľne nezodpovedný prístup hlavných spravodajských agentúr. Ako titulok sa totiž vo väčšina správ objavoval údaj o 3,3% medzimesačnom náraste predajov nových domov. Na medziročnej báze však predaje od minulého v porovnaní s minulým aprílom prepadli o enormných 42%. Argumentácia medzimesačnou zmenou je momentálne postavená na vode. Štandardná odchýlka medzimesačnej zmeny predajov nových domov od skutočných predajov je z hľadiska historických údajov +-11,7%, ak teda od medzimesačnej zmeny +3,3% odpočítame túto odchýlku, dostávame štatisticky nevýznamné číslo. Naopak pri medziročných údajoch je štandardná odchýlka od skutočnosti +-8,1%. Čiže 41% medziročný pokles má pre nás vypovedaciu schopnosť a hovorí o jednoznačnom zhoršovaní podmienok na realitnom trhu. Do tretice posledným negatívnym fundamentom bolo zverejnenia májovej spotrebiteľskej dôvery, tá zaznamenala v máji pokles na 16 ročné minimá, pričom pod negatívny výsledok sa veľkou mierou podpísal nárast komponentu inflačných očakávaní na historické maximá. Vývoj pracovného trhu taktiež spotrebiteľom nepridal na optimizme. Pokles spotrebiteľskej dôvery je veľmi negatívnym indikátorom. Spotrebitelia sú kľúčovým faktorom v akejkoľvek stabilizácii ekonomiky a práve prudký nárast inflačných očakávaní och môže nútiť k obmedzovaniu spotreby smerom k nevyhnutným statkom. Všetky tieto tri vyššie uvedené fundamenty si podľa nášho názoru začnú postupne vyberať svoju daň.

Počas dnešnej seansy očakávame dve makroekonomické zverejnenia: o 13:00 žiadosti o hypotéky a o 14:30 Objednávky tovarov dlhodobej spotreby za apríl (konsenzus -1%). Tieto dve zverejnenia nemajú však zásadnejší trhový vplyv. Objednávky tovarov by museli poklesnúť výraznejšie nad konsenzus. Sumár: dlhodobý trend ostáva medvedí, strednodobý trend javí známky obratu do klesajúceho trendu, no intradenný obraz môže nabrať mierne býčí ráz, najmä vzhľadom k rannej korekcii ropy pod 127 dolárov za barel. Korekcia ropy bude trhom vnímaná pozitívne. Aj preto môže byť netradične sledované dnešné zverejnenie zásob ropy a benzínu z USA o 16:30.

Žiadne komentáre: